Димо Стефанов: Вложенията в злато са най-сигурната застраховка на спестяванията

13.04.2017 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Димо Стефанов е финансов анализатор от Тавекс и специалист в търговията със злато
Димо Стефанов: Вложенията в злато са най-сигурната застраховка на спестяванията
Снимка: Econ.bg

Г-н Стефанов, какво може да се очаква с цената на златото през тази година?

Въпреки ръста в цената на метала от началото на годината, той си остава пренебрегнат от повечето инвеститори актив. Моите очаквания са, цената в основните валути да се повиши. Но нямам за цел да убеждавам някого в правотата на моята прогноза.

Вие някъде бяхте посочили, че над 90% от транзакциите в злато минават в долари. Бихте ли обяснили корелацията между стойността на долара, политиката на Фед и златото? 

Повечето анализи обясняват връзката така: Ако Федералният резерв повишава лихвените проценти, цената на златото трябва да спада и обраното, ако Фед понижава лихвите, цената на златото трябва да се повишава.

На практика се оказва, че връзката не е толкова проста. И историята е пълна с примери как в периоди на повишение на лихвите от Фед, цената на златото в долари се повишава. Обратното също е в сила, например през 2013г., когато Федералният резерв обяви третата си програма за количествени улеснения, цената на златото се срина за няколко месеца. През 2015г. Фед обяви, че ще повишава лихвите и от тогава насам цената на златото в долари е с близо 17% по-висока.

Това разбира се има своето обяснение. Първо, много по-важни са реалните, а не номиналните лихви. Т.е. ако Фед повишава лихвите, но в същото време инфлацията се повишава с по-високи темпове, цената на златото би трябвало да се повишава.

Второ, в краткосрочен план много важно е, какви очаквания са калкулирани в цените на активите и какво в действителност се случва. Например, ако пазарът очаква по-бързо повишение на лихвата, а в даден момент се окаже, че Федералният резерв възнамерява по-плавно повишение на ставката, цената на метала може да се покачи, както бе случаят при последното заседание на Фед през месец Март.  

Трето, много е важно, какво е цялостното състояние на реалната икономика и финансовия сектор. В даден момент Фед може да повиши лихвата, но това да срине капиталовия пазар и да има интерес към златото като сигурно убежище. 

Четвърто, цената на метала се определя от много на брой други фактори, които могат да действат в различна посока и с различна сила, така че формирането на очаквания за цената е най-малкото субективен процес.

Според един анализ на GFMS Thomson Reuters се посочва, че централните банки, "златните" борсови фондове и ювелирната индустрия през 2016 г. силно са намалили търсенето на злато, а в същото време цената му продължи да расте, как обяснявате този феномен?

Докладът на GFMS Thomson Reuters е полезен и се очаква от златната индустрия с голям интерес, но трябва да се разглежда в контекст и с разбиране, каква информация ни предоставя.

Първо, вярно е, че през 2016 г. имаше спад в търсенето на бижута. Това може би се дължеше най-вече на търсенето от Индия, където правителството се старае по всякакъв начин да попречи на гражданите си да купуват и инвестират в злато (индийският народ инвестира предимно в бижута). От гледна точка на борсово търгуваните фондове, обаче, годината бе една от най-силните. Фондовете, които инвестират във физическо злато, отчетоха втората си най-добра година откакто съществуват, като добавиха близо 530 тона злато. Това бе и основната причина цената да се повиши в началото на 2016 г. Също така означаваше завръщане на инвеститорите на фондовия пазар в златото, обикновено БТФ са най-лесният начин да се създаде експозиция към златото за инвеститорите на фондовата борса.

Докладът на GFMS също носи полезна информация за инвестирането във физически монети и кюлчета, добивът от мините, рециклирането на злато и покупките от страна на централните банки. Това е полезна информация,от която могат да се извадят ценни изводи и предположения, но недостатъчна, за да видите общия план на пазара.

Първата причина е, че спрямо самите GFMS в света има добити близо 170 хил. тона злато. Но GFMS не дава информация за голяма част от транзакциите на вторичния пазар на злато. Т.е. вие не може да видите хиляди сделки, които са се случили през годината и които не само са повлияли на цената на златото, но и са с много по-голяма тежест.

Втората причина е, че на практика далеч не се търгуват 170 хил. тона злато а огромна планина от златни деривати, което означава, че отново пропускаме огромна част от пазара. Двата най-големи пазара на злато- този в Лондон на златни сертификати и COMEX на златни фючърси, не са представени от доклада на GFMS, а те са определящи за цената на златото към момента. 

Така, че се връщаме отново на това, че анализът на цената не е проста механика от политиката на Федералния резерв и няколко доклада от различни институции. Всеки влияе по един или друг начин на цената и простият отговор е, че цената се повишаваше, защото търсенето бе повече от предлагането. В случая е по-интересно да се отговори на въпроса, кой точно е търсил злато и защо. 

След британския референдум миналата година цената на златото скочи рязко до 1380 долара за тройунция. Какви са очакванията за цената му след ефективното излизане на Обединеното кралство от ЕС?

Каквито и да са очакванията, те вече са в цената на златото. Въпросът е какво ще стане, ако те не се реализират. В момента пазарът залага на това, че BREXIT ще ощети Британската икономика, но дали ще се случи точно така, не съм сигурен.

Също така е нормално в определени кризисни ситуации инстиктивно инвеститорите да прибягват към златото и това краткосрочно да повиши цената му. Брекзит е пример за точно такава ситуация, но до голяма степен той вече е калкулиран в цената на метала.

През първото тримесечие цената на "жълтия метал" се покачи с над 9 на сто, какво очаквате през второто тримесечие?

Пазарът разпродаде злато в края на 2016 г, в очакване Фед да повишава лихвите и Доналд Тръмп някак си магически да направи "Америка велика отново"(каквото и да означава това). От началото на годината имаше търсене на метала от Китай и Индия, и пасивност от страна на западните инвеститори, които не промениха много позициите си. Цената растеше.

Ако Федералният резерв и Тръмп разочароват и не изпълнят обещанията си, цената през второто тримесечие ще има само една посока - нагоре. И на мен ми е интересно какво ще стане. Според мен има твърде много инвеститори и спекуланти, които гласуват твърде голямо доверие на Федералния резерв и Тръмп. 

На практика това доверие вече се пропуква, особено по линия на Тръмп. В последно време претърпя няколко поражения. Най-голямото бе отказът на Конгреса да премахне Обамакеър, основна цел на новия президент.

Финансовите пазари очакват скорошна промяна на паричната политика на Фед и по-конкретно повишаване на лихвата, как ще се отрази това върху цената на златото?

До голяма степен каквото е имало да се случва с цената, свързано с тези очаквания, вече се е случило. Видяхме как цената отчете спад в края на 2016 г. Ако Федералният резерв не изпълни заръките си, при равни други условия, цената на златото би трябвало да се повишава. Ако пък повишенията на лихвата се окажат повече и с по-големи стъпки, цената на метала може да падне. Изберете си какво е по-вероятно да се случи и може сами да прецените, как може да се отрази факторът - Фед на цената на метала.

Сравнете моля доходността от инвестиции в злато с вложения в капиталовите и дълговите пазари, или в имоти?

По този въпрос може да се говори на дълго и на широко. Kогато говорим за доходност, трябва да имаме срок на инвестицията и оценка на риска от страна на инвеститора. Без тези параметри, статистиката може да бъде използвана умело в полза на един или друг актив. Генерално, ако не разбирате финансовата система и сте в голяма степен пасивен инвеститор, е по-добре да се застраховате от нея, отколкото да очаквате висока доходност.

Физическото злато се е утвърдило като такъв актив. То не е ничие друго задължение и цената му обикновено се движи в противоположна посока на изброените от вас активи. Мое лично убеждение е, че е мъдро човек да държи поне малка част от спестяванията си във физическо злато, ако щете за кураж, преди да нагази в дълбоките води на финансовата система.

Когато става дума за чисто инвестиционно търсене на ценни метали, защо толкова често цените на златото и примерно платината се движат в различни посоки?

Няма такова нещо като чисто инвестиционно търсене. Дори да приемем, че търсенето на който и да е ценен метал може да се раздели на инвестиционно и някакво друго търсене, то няма как да разделим цената по този начин, защото тя отразява съвкупното търсене. 

Търсенето при другите метали в голяма степен идва от приложението на тези метали в индустрията. Златото също има приложение в индустрията, но с времето хората са го избрали и като финансов актив, с цел да застраховат спестяванията си, и го търсят в моменти на криза. Обикновено в такива моменти индустриите стагнират, следователно другите ценни метали се търсят по-малко. Ако инвестиционното търсене на златото надделее, може да наблюдаваме движение на цените на златото и другите метали в различна посока. Това може да е част от обяснението.

Със сигурност обаче на златото и другите метали, като платината, влияят и много други фактори с различна сила и посока. И без да си запознат с конкретния пазар, не може да се даде пълен отговор.

И накрая - какво бихте препоръчали на нашите читатели - инвестиции в пенсионни фондове, инвестиционни дружества, животозастраховка, в имоти или в инвестиционни метали?

Да се постараят да разберат рисковете от всяко свое решение и да живеят с тях. Най-вече да мислят и да не следват масата, защото историята е пълна с примери, в които масите грешат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.07   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....