Проф. Радж Рагунатан: Добре платените професии на бъдещето ще залагат на креативния талант

12.05.2018 | 10:50
по статията работи: econ.bg
Интервю за Econ.bg
Проф. Радж Рагунатан: Добре платените професии на бъдещето ще залагат на креативния талант
Снимка: под лиценза на creative commons

Проф. Радж Рагунатан гостува в София за провеждане на мастър клас "Щастие. Изкуството на щастието в работата". Той ще се проведе на 15 май в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Днес американският професор по маркетинг представя официално и своята книга, преведена вече на български, "Ти си умен, успешен, но дали си ЩАСТЛИВ?".

Прочетете как можем да бъдем щастливи според проф. Рагунатан и колко важно ще е постигането на щастието в аспекта на бизнес развитието ни в бъдеще.

- Професор Рагунатан, учите хората по целия свят как да постигнат щастие. Въз основа на вашите наблюдения, кои са главните причини, които карат хората да се чувстват нещастни?

- С времето, повлияни от житейските обстоятелства, от хората около нас, придобиваме набор от навици, които наричам „грехове на щастието”. Така наречените “грехове на щастието” систематично подкопават нашето щастие, дори без ние да си даваме сметка за това.

- Според Вас има ли разлика между щастието на работното място и щастието вкъщи или по-скоро са взаимосвързани? Възможно ли е да имат положително взаимодействие помежду си?

- Бих казал, че съществува силна връзка между двете, защото винаги имаме един и същи човек, който просто е поставен в два различни контекста. Всеки от нас има свой набор от основни изисквания, за да се чувства щастлив, било то у дома или на работното място. Можем да акцентираме върху различно изискване в зависимост от това дали става въпрос за личния живот или работното място, но в крайна сметка, наборът от необходимите изисквания, за да се чувстваме щастливи е един и същ.

Считам, че щастието вкъщи и щастието на работното място зависят и влияят едно на друго. Много често се наблюдава следната ситуация – ако се чувстваш удовлетворен от личния си живот, доста по-вероятно е да си и по-добър служител и обратното.

- Ще бъдете водещ на мастър клас за щастието на работното място в София. За кого би било полезно обучението и как ще помогнете на служителите да се почувстват по-щастливи на работа?

- Предстоящият мастър клас е насочен към всички работещи хора. Без значение дали работят от вкъщи или в офис. Подходящ е и за служители от всички йерархични нива на управление.

- Според Вас кои са 3те най-важни съвета за това как хората да постигнат щастие на работното място?

- Нека първо споделя три неща, които ние хората трябва да постигнем, за да се чувстваме щастливи. Първо, трябва да чувстваме, че се развиваме и ставаме по-добри в това, което правим. Второ, трябва да изпитваме чувство на принадлежност към общността на работното място. Трето, трябва да усещаме, че владеем ситуацията и имаме автономност. Усещането, че се развиваме и подобряваме уменията си идва, когато не нарушаваме така нареченото от някои хора „cream time”. Това е времето, когато се чувстваме най-свежи и сме най-продуктивни.

Много често сами саботираме тези отрязъци от време с безцелно сърфиране в интернет, гледане в телефона или проверяване на имейли. За повечето от нас този период е между 9 и 12 ч през деня и е добре наистина да се постараем да опазим тези моменти от дейностите, които вече споменах. През тези най-продуктивни часове не проверявайте пощата си, изключете телефона си, не уговаряйте срещи с хора, които искат да ви видят на кафе. Фокусирайте се върху наистина важните неща, не върху спешните. Що се отнася до чувството за принадлежност и изграждането на отношение, считам, че най-важното е да откриете колегите, с които споделяте дълбоки лични интереси и ценности.

Може да са в сферата на духовното или предпочитанията ви към даден спорт, например. Важното е да прекарвате време заедно, за да ги опознаете не просто на професионално, но и на лично ниво. Съветът ми относно третото най-важно нещо, усещането за автономност, е воденето на здравословен начин на живот. Много хора асоциират автономността с усещането за свобода и контрол. Контролът разбират предимно като способността им да контролират околните и/или крайния резултата. Но на първо място за мен е важно да изградим способността да контролираме самите себе си, своя ум, своите чувства. Човешките същества са дарени с уникалната способност да си представят неща.

Представите в нашето въображение на свой ред могат да повлияят на нашите чувства. Ние имаме силата сами да контролираме емоциите си. Така, че ако вътрешно се усещаме спокойни и щастливи, то това се проектира и в живота извън нашия вътрешен свят. Според мен воденето на здравословен начин на живот е основата, първата стъпка към придобиването на контрол върху самите нас. Обобщено, трите ми съвета звучат така: пазете от ненужни активности своето най-продуктивно време; изградете отношения с колеги, с които споделяте общи интереси и ценности; постигнете усещане за вътрешна автономност, чрез воденето на здравословен начин на живот.

- Как бихме могли да не забравяме тези съвети и да се придържаме към тях, имайки предвид натовареното и стресиращо ежедневие, което водим?

- Разбирам ви, чудесно. Само защото звучат простичко, не значи, че в действителност може да ги следваме с лекота. За да постигнете обаче нещо значимо и голямо, то трябва да имате дисциплина, кураж, да сте способни да преодолявате трудности. Например, учим много и полагаме много труд, за да имаме страхотна работа. Тренираме усилено, ако искаме да спечелим Олимпийските игри. Същото е и с постигането на щастие. Именно щастието е най-амбициозната цел, която може да си поставим. Неслучайно темата за щастието е вълнувала велики умове като тези на Аристотел, Буда, Исус Христос. Постигането на щастие е трудна цел, но по-важното е, че ние знаем какво е необходимо да направим.

- Как цялото знание за щастието, което сте придобил, ви промени?

- Страхотен въпрос! Благодаря! Нека кажа, че дори и в началото на моето изследване, аз бях доста щастлив човек. Ако трябва да го поставя в някаква скала от 1 до 10, бях постигнал ниво на щастие някъде около 7 – 7.2. Като че ли изследването върху щастието постави мен самият под лек натиск да покажа, че постигам щастието си, следвайки съветите, които давам. Това е като със зъболекаря, който ти казва, че трябва всеки ден да миеш зъбите си и да ги почистваш с конец. Ако той самият не го прави, би изглеждал като лицемер.

Така, че и аз започнах да живея, следвайки съветите, които давам. Спя по 7 часа на ден, пазя най-продуктивните часове от деня за наистина важните неща, сприятелявам се с колеги, с които споделяме общи ценности. Считам, че следвайки тези принципи сега мога да оценя усещането си за щастие с 8. Преди старта на изследването, усещането ми за щастие беше доста променливо. Понякога можех да го оценя едва с 3, друг път с 9. Сега се усещам много по-стабилен и дори понякога мога да оценя щастието си с 9.5 и почти никога не бих дал по-ниска оценка от 7.

- Според вашата професионална експертиза, колко важна роля ще играе щастието в живота на хората в следващите 10 години?

- Ролята му ще е важна повече от всякога, защото има толкова много неща, които се случват в заобикалящия ни свят, които го правят по-комплексен и труден за справяне. Информацията, която достига до нас ежедневно е в много по-големи количества и сме заобиколени от много повече неща, които ни разсейват. В бъдеще хората ще попаднат в ситуация, в която времето все повече няма да им стига, както за нещата, които трябва да свършат, така и за тези, които искат да свършат. Поставени в подобни обстоятелства е много по-лесно да се чувстваме стресирани.

Според мен в миналото хората са били доста по-спокойни, по-щастливи и емоционално по-стабилни. Темата за щастието ще е важна, не само защото ще бъде все по-лесно да се чувстваме стресирани, но и защото в бъдеще способността да демонстрираме загриженост и доброта към околните ще бъде много, много важна. В този аспект е важно да отбележим, че щастливите хора са по-добри. Последната причина, заради която чувството на щастие ще играе важна роля в следващите години, е факта, че щастливите хора са по-продуктивни, по-креативни и по-добре се разбират с хората в групи. Добре платените професии на бъдещето ще залагат на креативния талант.

Ще търсят хора с висока продуктивност и умения за работа в екип. Така че от гледна точка на постигане на лично щастие, на щастие в обществото и връзката му с нивото ни на продуктивност, щастието ще се превръща в централна тема идващите години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 28.11   1414 г. – Чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията, една година по-късно е осъден на смърт като еретик и е изгорен на клада. 1520 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net