Ако стана президент, България ще има ново правителство

19.09.2011 | 11:30
по статията работи:
Атанас Семов, кандидат за президент, издигнат от партия "Ред, законност и справедливост"
Ако стана президент, България ще има ново правителство

Специално за Econ.bg

Интервю на Петър Чернев ( p.chernev@econ.bg )

Представяме на вашето внимание кандидата за президент Атанас Семов, издигнат от партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Той е поредният участник в предизборната рубрика на Econ.bg, в която се опитваме да улесним вашия вот на предстоящите в края на месец октомври 2011 г. местни и президентски избори. Интервюираме кандидатите за президент и кандидатите за кмет на столицата. На всички наши събеседници задаваме приблизително еднакви въпроси, засягащи основните теми от дневния ред на обществото ни, отговорите на които се надяваме да хвърлят повече светлина върху техните позиции, тези, платформи и планове за изпълнение на задълженията (ако бъдат избрани на съответните постове).

До момента сме провели разговори с кандидатите за кмет на София Николай Пехливанов (издигнат от "Атака") и Прошко Прошков (издигнат от "Синята коалиция").

Г-н Семов получи въпросите си по електронната поща. Той прецени, че те са "несериозно много и широкообхватни за сериозни отговори, всеки от които изисква поне няколко страници" и ни обясни: "за да Ви уважа, ще Ви отговоря честно и ясно с по едно изречение...". Ние от своя страна уважаваме неговото решение и публикуваме отговорите му така, както ни ги предостави.

Визитка:

Доц. д-р Атанас Марков Семов е на 41 г.

Юрист, първият български доктор по европейско право, ръководител на Международната магистърска програма по право на ЕС в Софийския университет. Автор на 6 книги и десетки научни публикации, с над 200 статии в медиите. Последната му книга „Съдът на ЕС" излезе от печат през юни 2011 г. Директор е на Института по европейско право и заместник-председател на Българската асоциация по международно право. Съосновател и правен секретар на Гражданския комитет за защита на АЕЦ „Козлодуй", от миналата седмица главен редактор на Световния журнал по ядрено право в Париж.

Гост-професор в Университета Бордо-ІV "Монтескьо", и Европейския университетски център в Нанси, Франция; в Юридическия факултет на Загребския университет, Хърватска, докладчик в над 50 международни научни конференции. През 2009 г. беше заместник-председател на Народното събрание, председател на Групата за приятелство с Франция и член на Комисията по образование и наука.

Зам.-председател на „Ред, законност и справедливост".

Владее френски, английски и руски език.

Син е на големия български патриот, писател и учен проф. Марко Семов.

Семеен, с две деца - второто на два месеца.

Г-н Семов, представете се на нашите читатели с няколко думи - какво е образованието Ви, как протече професионалният Ви път до момента, в който решихте да влезете в политиката, какво е семейството Ви?

Атанас Семов:

Имах уникалния шанс да завърша Класическата гимназия, да специализирам европейско право във Франция и да го преподавам вече 12 години в Софийския университет - и тъжната съдба университетската ми заплата да не стига, за да отгледам двете си малки деца...

Представете платформата си, идеите и намеренията си, които ще реализирате, ако бъдете избран на поста Президент на България...Защо решихте да се кандидатирате?

Атанас Семов:

Кандидатирам се, за да предизвикам приемане на нова Конституция, която да премахне безнаказаното безчинство на политическата класа, безконтролността и безотговорността на властта и да гарантира високи образование и доходи на всеки гражданин.

Кои според Вас са темите в обществото, по които българският президент трябва да изразява позиция? Върху какво трябва да съсредоточи вниманието си?

Атанас Семов:

На първо място - ограбването на българския народ, демографската катастрофа на българската нация и съсипаното образование!

Бихте ли посочили кои според Вас са основните външнополитически теми за размисъл за страната ни? В кои региони и по кои въпроси трябва да съсредоточим дипломатическите си усилия?

Атанас Семов:

България трябва да си върне ролята на естествен лидер на европейските Балкани, мощен стожер на европейската идентичност пред турско-азиатското нахлуване и почтен и уважаван партньор в Европа, която също може да научни много от нас.

Син сте на проф. Марко Семов, който е един от най-големите изследователи на българската народопсихология и общественото развитие. Как бихте оценили характера и психологията на българите? Кои са отличителните черти на сънародниците ни според Вас?

Атанас Семов:

Най-вредната ни отлика от успелите европейци е стремежът ни за спасяване по единично и неспособността да избираме достойни водачи, които да гледат отвъд джоба и партийната си книжка!

Фрагмент от кампанията Ви са билбордовете из страната с надпис „Ще уволня Бойко Борисов", които предизвикаха медиен интерес. Какво искате да кажете с това изразено намерение?

Атанас Семов:

Борисов е най-унизителният политически продукт на криминалния преход, абсурден хибрид на чалгизацията и мафиотизацията - ще го уволня, за да можем чрез нова конституция да направим управлението на страната недостъпно за групировки като ГЕРБ, а държавата си - правова и грижеща се за отделния човек.

Мнението Ви за:

Европейския съюз и как трябва да се отнасяме към него...

Атанас Семов:

С уважение, малко самоирония и много национален интерес!

Еврозоната. Трябва ли да се откажем от влизането в нея за момента?

Атанас Семов:

Не можем да се откажем от нещо, което е недостъпно за нас и все по-неясно на онези, които са вътре...

Големите енергийни проекти. От кои от тях имаме нужда?

Атанас Семов:

Имаме нужда от истината за енергийните проекти - а тя може да излезе само ако се проведат референдуми по тях!

Бъдещето на проекта „Белене" и юридическите спорове около него...

Атанас Семов:

И в политиката, и в енергетиката, нямат бъдеще „проекти" с тъмно минало!

Как бихме могли да подобрим усвояването на еврофондовете?

Атанас Семов:

Като престанем да ги разглеждаме като нов ресурс за ограбване - по-важни от европейските фондове са европейските ценности!

Бюджета - нужни ли са толкова много пари за сектор „сигурност" и поддръжката на толкова много организации, занимаващи се с подобни дейности?

Атанас Семов:

Правителството на Борисов пилее държавна пара не за „сигурност", а за всяване на страх, за слухтене и създаване на нови корупционни зависимости, защото групировките само това умеят...

Пътища или образование и наука? Или и двете?

Атанас Семов:

Подобна дилема стои само пред хора, на които образованието очевидно липсва!

Възможностите за създаване на по-добра бизнес среда в България и за привличане на повече чужди инвестиции...

Атанас Семов:

Без нови правила, които премахват корупцията, бизнес-средата ще бъде все по-криминална, а чуждите инвестиции - все по-прогонени, както в последните години!

Според Конституцията президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Какво е мнението ви за реформата в българската армия? Какви идеи бихте лансирали в тази посока?

Атанас Семов:

Армията трябва да излезе от казармите и да пази нивите на хората, а не да служи само за многомилионни комисионни от съмнителни поръчки за „модернизация".

Ако станете президент, как ще работите със сегашното правителство?

Атанас Семов:

Ако стана президент, България ще има ново правителство! До тогава ще работя със сегашното с възпитано възмущение...

Според Вас има ли нужда от промени в Конституцията, касаещи както ролята и правомощията на президента, така и на останалите институции?

Атанас Семов:

Нуждата е отчаяна, а промените трябва да предоставят власт на гражданите чрез референдуми и възможност за отзоваване на всички изборни длъжности.

Кое е най-важното качество за един президент?

Атанас Семов:

Да усеща болките на народа си и да не прощава подигравката на властите с тях!

Кой от досегашните президенти на България според Вас най-успешно е заемал този пост? Защо?

Атанас Семов:

Следващият - защото достойнствата на досегашните президенти останаха засенчени от корупцията, пред която останаха безмълвни и поради това съучастници...

Кой ще е следващият президент на страната ни?

Атанас Семов:

Добрият президент на България ще бъде избран след година, когато влезе в сила новата конституция - за да даде на Отечеството ни сила, воля и вяра!

Как си представяте България след 20 години?

Атанас Семов:

Държава, в която въпроси като тези са вече забравени...

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...