В България застрахователната защита в транспорта и търговията е вече осъзната превенция

18.09.2014 | 09:13
по статията работи: econ.bg
Радостина Каракутева, Директор "Транспортно, морско и авиационно застраховане", Застрахователно АД "ВИКТОРИЯ"
В България застрахователната защита в транспорта и търговията е вече осъзната превенция

- Как ЗАД "ВИКТОРИЯ" подпомага развитието на транспортно-застрахователния пазар?

За Застрахователно АД "ВИКТОРИЯ" условията на застраховките и професионалната подготовка на служителите са от основно значение транспортният сектор да бъде удовлетворен от избора на подходяща за всеки конкретен случай застрахователна защита. В условията на отворени граници в Европа много неща се промениха през последните години и  това наложи съществени промени в процедурите по активизиция и ликвидация и моделите на изпълнението им в областта на транспортното застраховане.

В най-голяма степен ние търсим наличните възможности за подобряване застрахователните продукти, свързани с отговорността на превозвача. Да обръщаме специално внимание на тези застраховки е продиктувано от изискванията на европейските спедитори при възлагане на превози транспортните фирми да представят сертификат за застраховката. Макар и не задължителна по силата на норма, застраховка "Отговорност на превозвача на товари по шосе" или по-популярна с името ЧМР-застраховка, стана крайно необходима за всеки автомобилен товарен превозвач, за да може да си осигури работа.

Предлагаме разнообразни възможности на нашите клиенти, като условия и лимити на отговорност и пакетно застраховане с покрития за щети на чужди ремаркета и контейнери и ред други специфични изисквания. В отговор на търсенето на този вид застраховане, Застрахователно Дружество "ВИКТОРИЯ" излезе с нови Общи условия през април тази година. С въвеждането им, считаме, че сме в най-голяма степен сме покрили изискванията на клиентите си. Научете повече в секцията транспортно застраховане на www.victoria-insbg.com.

- Кои са най-често застрахованите товари, при кой вид транспорт и по кои направления и кой най-често сключва застраховката?

За Карго застраховането не може да се даде еднозначен и категоричен отговор. Активността във външната търговия е нарастваща и преносът на товари е в голямо разнообразие както по видове стоки, така и по дестинации и вид транспорт. Географски движението на стоките е най-вече от и за Европа и Азия. За радост, българският външнотърговски сектор се занимава със стоки от всякакво естество – от зеленчуци и домашни потреби до специална продукция и hightech средства.

Интересът и задължението за сключване на застраховката обикновено са предварително изяснени между страните по външнотърговската сделка, съгласно Incoterms – правила за регулиране на международната логистика. Наблюдава се тенденция в средния и малък бизнес, спедиторите все повече да се занимават и с въпросите за осигуряване застрахователна защита на товарите. Тази тяхна функция, обаче, постепенно измества Карго-застраховането и налага по-голямо търсене на ЧМР-застраховка, когато се касае за шосеен транспорт.

Тук е мястото да алармираме, че двете застраховки, макар и да касаят физическа загуба на превозваните товари, съвсем не се припокриват. Карго застраховката се сключва при изброени конкретни рискове /или на база all risks/ с възможност за многообразие от допълнителни покрития и обезщетява загубите в пълен размер, докато ЧМР-застраховката в общия случай следва разпоредбите на Конвенцията за договора за международен автомобилен превоз на стоки (CMR) и е лимитирана.

В самата Конвенция са регламентирани и редица случаи, при които превозвачът се освобождава от отговорност, което може да остави товарособственика необезщетен за понесените загуби. Доказването, че загубата или повредата на товарите е в тежест на превозвача, е специфично, затова в идеалния случай и двете застраховки трябва да се сключват. 

- Кои са най-честите рискове, срещу които се застраховат стоките?

За избора на рисково покритие най-голямо практическо значение имат техническите особености на видовете транспорт и разбира се, спецификата на товарите. В Застрахователно АД "ВИКТОРИЯ" и в практиката на международния застрахователен пазар се прилагат условията на английската Карго полица с нейните разнообразни клаузи, които изразяват типичното, повтарящо се за всички случаи. Лондонските Клаузи се прилагат за всички видове транспорт, независимо, че приоритетно касаят морско застраховане.

Факт е, че потребителите на тази застрахователна услуга най-често търсят максимална защита на своите интереси и предпочитат договорът за застраховка за бъде сключен при условията на Клаузи А – пълно покритие. Не рядко сключвани са и застраховките по Клаузи С, които поради ограниченото рисково покритие представляват най-евтин вариант на защита. 

Върху избора на Клауза влияят много фактори, като например някои от тях са свързани със специфики  и изисквания на търговския договор, акредитивно уреждане на финансовите отношения между страните, конкретни характеристики на превозвания товар и т.н.

- Какви са най-честите застрахователни събития?

Проявлението на риска се определя в най-голяма степен от конкретиката при различните видове транспорт. Застрахователните събития са групирани според техния източник – произтичащи от самото превозно средство, от действията на участниците в транспорта, от външна непреодолима сила или от трети лица. На практика тази формулировка е много точна и с най-голяма честота се регистрират щети точно в този определен ред.  С по-голяма тежест, като че ли напоследък се регистрират липси вследствие кражба, което за един по-отдавнашен исторически момент беше характерно.

Посегателства на товари при автотранспорт, по наши наблюдения, най-често се извършват във Великобритания, Италия и Испания. Не редки са случаите на липси и при въздушен транспорт. Без съмнение, обаче, най-типичното при стоки по време на превоз е да бъдат застрашени от повреди, причинени предимно при произшествия, като сблъскване на транспортни средства, удар с други предмети, засядане на кораба, дерайлиране, преобръщане и т.н.

- От какво зависи цената на карго застраховката?

Карго застраховането е с дълбоки корени и столетни традиции. Принципите на тарифиране са установени в практиката и резонно се базират на оценката на риска. Застрахователната премия се изразява в процент от застрахователната сума, като под този термин се има предвид не само стойността на товара, а и разходите свързани с организацията на експедирането му - митнически такси, застраховка, навло. В общоприетата практика най-често тези разходи се прибавят като 10% към фактурната стойност.

В Застрахователно АД "ВИКТОРИЯ" застрахователната премия се определя по тарифа – пресечна точка на няколко критерия. Тарифирането започва с определяне на групата стока, според така наречения класификатор. В него стоките са групирани според тяхното естество и начин на опаковане. Групата, в която попада стоката, е от значение при договаряне на рисковото покритие, най-общо квалифицирано като Институтски Карго Клаузи.

Тарифното число е вариращо също и в зависимост от териториалната отдалеченост по дестинация и вида на транспорта. Тези критерии следят общото и повтарящото се и определят основното тарифно число. В практиката, разбира се, всеки случай има своята специфика и при актюерските изчисления са дадени възможности както за завишаване на тарифите поради изисквания на застрахования за допълнителни покрити рискове, така и за немалки отстъпки при наличието на благоприятстващи рискови обстоятелства.

В България корпоративният бизнес е с висока застрахователна култура и транспортното застраховане е осъзната необходимост. Страната ни е със сериозни традиции и опит в експортния бизнес и Карго застраховането неизменно е съпътствало външната търговия. Застрахователната защита в транспорта и търговията е вече осъзната превенция и форма на  намаляване на загубите. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва, Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net