Общият оборот на стоки, услуги и финансови транзакции между една страна и останалия свят; терминът се използва за отразяване на този оборот. Ето защо като паричен термин платежният баланс представлява сборът на всички плащания от и към чужбина. Всички плащания, независимо от природата им, се събират без значение дали са търговски или не-като завети или пенсии например; за продадени стоки или извършени услуги; за инвестиции, извършени от държавата, от физически лижа или техните представители.

Платежният баланс обикновено се дели на текущ баланс /current account/ или баланс на плащанията по текущи сделки като продажби на стоки и извършването на услуги и капиталов баланс /capital account/-движението на пари, което не е пряко свързано с търговията, като инвестициите. Текущият баланс се подразделя на стоков или видим /visible/ /често наричан търговски/ и обхващащ движението на стоки и невидим /invisible/ баланс, отразяваш движението на услуги, преводи и доход от инвестиции. Услугите обхващат транспорта, пътническите превози, банковото и застрахователно дело, борсовото посредничество и други дейности; преводите обхващат прехвърлянията на пари по изпълнение на завещания, пенсиите и други нетърговски разплащания; доходът от инвестиции се състои от лихви, печалби и дивиденти от капитали, вложени в чужбина. Капиталовият баланс от своя страна обикновено се дели на дълго- и краткосрочен като първият в свързан с инвестиционния капитал, а вторият-с банковите аванси, търговският кредит и други подобни. Дългосрочният капитал се подразделя от своя страна на директен инвестиционен капитал или капитал, вложен в недвижима собственост за търговски цели или индустриални предпроятия и портфейлен инвестиционен капитал, с който са придобити акции и облигации.

Отчетът за платежния баланс обикновено разделя различните сметни подотчети на баланси или нетни плащания, които се събират в цялостен баланс, обект на балансовото перо /balancing item/, нетните грешки и пропуски или статистическата разлика /statistical discrepancy/, по която се определя нетното изтичане или приток на капитали в държавните резерви. Състоянието на платежния баланс често се нарича "външната сметка" на страната.

 

Световен речник по финанси; Греъм Банък, Уйлям Мансър, Делфин прес, 1991

ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 2.0063
GBP2.4796 2.4887 2.2149
от 17:24 30 Септември 2022 повече »
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net
Скоро нито ще има кой да им работи, нито кой да им гласува Според националната статистика на практика всеки месец изчезва по едно българско село. Това означава, че ако тази тенденция не се промени, скоро...