Българският иновиращ бизнес поглежда към фондовата борса като източник на растеж

14.12.2018 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Представители на над 20 динамично развиващи се български компании, заедно с инвестиционни посредници, пенсионни и управляващи дружества, фондове за рисков и дялов капитал, банки и адвокатски кантори участваха в работна среща-дискусия "Българска фондова бо
Българският иновиращ бизнес поглежда към фондовата борса като източник на растеж
Снимка: БГНЕС

Представители на над 20 динамично развиващи се български компании, заедно с инвестиционни посредници, пенсионни и управляващи дружества, фондове за рисков и дялов капитал, банки и адвокатски кантори участваха в работна среща-дискусия „Българска фондова борса - източник на бизнес растеж“.

Срещата беше организирана от БФБ с активното участие на технологичния стартъп BIODIT и на един от водещите инвестиционни посредници – компанията Карол. Целта на форума беше да представи възможностите, които капиталовия пазар и БФБ дават като алтернативен източник на финансиране за растежа и развитието на амбициозни и иновиращи фирми в страната ни. 

Сред акцентите в представянето на БФБ бяха:

благоприятната данъчна политика и най-вече 0% данък върху капиталовата печалба, както и ниската ставка от 5% данък върху дивидентa при източника; ваучерната програма за подкрепа на МСП за листването им на фондовата борса и предстоящия старт на пазара за растеж на БФБ, който дава възможност за набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект.

"Продължаваме нашите целенасочени усилия за изграждането на витална екосистема от динамични и проспериращи български компании, които искат да проучат всички съществуващи възможности за набиране на капитал, за да инвестират в растежa си. За постигането на тази амбициозна цел Българска фондова борса е правилният партньор.

Убедени сме, че работната среща е само поредна стъпка, като сме планирали още инициативи в тази посока през новата година.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Начало на дискусията постави BIODIT, чийто изпълнителен директор Юлиан Софрониев сподели с участниците предизвикателствата по пътя от частна към публична компания.

„Когато решихме да излезем на борсата, у нас се роди и идеята да съберем всички страни в процеса и да разговаряме. Защото е фрапиращо колко малко компаниите у нас знаят за преимуществата, които предоставя публичното предлагане. Радвам се, че от БФБ прегърнаха тази наша инициатива и се надявам днешната среща да е началото на една ползотворна дискусия“, каза управителят на BIODIT. Софрониев посочи също, че публичното предлагане предоставя повече гъвкавост. Дава възможност на инвеститори, които не са имали инструмента да инвестират в дадена компания, да го направят и да имат равни права с останалите.

Основните моменти, които се откроиха в дебата бяха недостатъчното знание у компаниите за възможностите, които капиталовия пазар предоставя; необходимостта от изграждането на експертен капацитет във фирмите, който да адресира наличните възможности за набиране на капитал чрез БФБ; съществуващите предразсъдъци относно евентуален публичен статут на една компания и особено свързаните с това административни ангажименти.

Сред компаниите, които се включиха, имаше представители на различни сектори на икономиката като: Solid 55, Secdoor, Domestina, Ucha.se, Net 1, Superhosting, Биологичен и здравен клъстер България, Farmhopping, BGMenu, Claim Compass и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...