Българската фондова борса отчита спад на оборота през август

12.09.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Общият оборот на Българска фондова борса за август възлиза на 55,50 млн. лв. и бележи спад от 16 на сто спрямо предходния месец, когато достигна 66,11 млн. лв.
Българската фондова борса отчита спад на оборота през август
Снимка: под лиценза на creative commons

Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за август възлиза на 55,50 млн. лв. и бележи спад от 16 на сто спрямо предходния месец, когато достигна 66,11 млн. лв. За периода януари-август 2022 г. оборотът се удвоява (ръст от над 108 на сто) спрямо същия период на 2021 г. и достига 636 млн. лв., съобщават от Борсата в месечния си бюлетин.

Броят сделки на БФБ през август е 8581, което спрямо реализираните 7438 през юли представлява покачване от 15,4 на сто. За периода от януари до август 2022 г., в сравнение със същия на предходната година, броят на сделките се е увеличил с близо 50 на сто.

В структурата на търговията на БФБ с най-голям дял от 37,06 на сто (20,57 млн. лв.) e оборотът на MTF BSE International, следван от дела на оборота на сегмент акции Standard - 35,50 на сто (19,70 млн. лв.), и този на алтернативен пазар - 12,17 на сто (6,76 млн. лв.), съобщи БТА.

Пазарната капитализация в края на месеца е в размер на 30,82 млрд. лв. или 19,94 на сто от БВП на страната.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за август са: "Алтерко" АД (448 сделки), "Дронамикс Кепитъл" АД (433 сделки) и "Българска фондова борса" АД (309 сделки).

През август всички борсови индекси на БФБ, с изключение на секторният BGREIT, бележат увеличения на месечна база. Най-висок е ръстът при бенчмарка на сините чипове SOFIX - 2,1 на сто. Измененията при широкия измерител BGBX40 и BGTR30 са по-слаб, като двата индекса нараснаха с 0,74 на сто и 0,73 на сто. Понижението при секторния BGREIT бе с 0,93 на сто спрямо предходния месец на годината.

В топ 3 печеливши компании от основния борсов индекс SOFIX през месеца са: ТБ "Първа Инвестиционна Банка" АД, "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД и "Алтерко" АД, които нарастват съответно със 7,29 на сто, 5 на сто и 4,74 на сто. Топ 3 на губещите компании от SOFIX включва: ТБ "Централна кооперативна банка" АД, "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ и "Холдинг Варна" АД, като спадовете при тях са 3,43 на сто, 1,65 на сто и 0,93 на сто. Сред 15-те емисии от SOFIX, 11 отчитат повишение през отчетния период, а четири отбелязват спад.

През август с акциите на компаниите, търгувани на пазара за растеж beam, бяха сключени 1219 сделки при оборот от 1,29 млн. лв. През месеца стартира и търговията с акции на компанията "Бии Смарт Текнолоджис" (Bee Smart Technologies), която дебютира предходния месец на пазар beam и набра 1,2 млн. лв.

През разглеждания месец броят на сделките на пазар MTF BSE International беше 2445, а оборотът възлезе на 20,57 млн. лв.

На 2 август БФБ обяви партньорството си с един от водещите световни доставчици на данни и инфраструктура за финансовите пазари - "Рефинитив" (Refinitiv), част от Групата на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group). "Рефинитив" ще управлява и предоставя данни за устойчивото представяне на българските публични компании. Тези данни във вид на рейтинги ще служат за подбор на компаниите, които ще влязат в бъдещия ESG индекс на БФБ, чиято методология се очаква да бъде приета до края на 2022 г.

На 5 август "Бии Смарт Текнолоджис" дебютира на пазар beam на Българска фондова борса. Търговията с акции на компанията на пазар beam започва след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което тя набра 1 199 990 лева. Размерът на емисията на "Бии Смарт Текнолоджис" е 407 386 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 (един) лев. "Бии Смарт Текнолоджис" планира да инвестира набраните средства в разрастване на бизнеса си на европейския пазар и развитие на продуктовата си гама.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...
Полезно от Мрежата
7sport.net