Еврокомисар Мария Габриел награди най-успешните в Европа малки и средни цифрови предприятия

07.02.2020 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Най-голямата европейска конференция за цифрова политика Masters of Digital 2020 събра тази година в Брюксел над 400 висши представители от света на цифровите технологии и водещи политически фигури
Еврокомисар Мария Габриел награди най-успешните в Европа малки и средни цифрови предприятия

Най-голямата европейска конференция за цифрова политика Masters of Digital 2020 събра тази година в Брюксел над 400 висши представители от света на цифровите технологии и водещи политически фигури. Гвоздеят на конференцията беше връчването на наградите Future Unicorn, които се дават на успешни европейски МСП, цифровизирали своя бизнес и предлагащи иновативни цифрови продукти и услуги.

„Иновациите, изследванията и образованието са ключови за подготовката ни за бъдещето. А това бъдеще, без съмнение, е цифрово. Цифровата трансформация е важен инструмент за справяне с основните глобални предизвикателства на нашето време – от климатичните промени, през демографските проблеми до здравето. Силно вярвам, че иновативните компании като номинираните за наградата, ще преодолеят тези предизвикателства, и че европейската цифрова индустрия ще процъфтява на неутрален за климата континент“, заяви българският еврокомисар. Тя представи достиженията на настоящата програма „Хоризонт 2020“, която ще бъде надградена с неколкократно по-голяма подкрепа за иновациите чрез „Хоризонт Европа“, стартираща през 2021 г. Ресурсите ще бъдат насочени към т. нар. мисии за борба с рака, изменението на климата, интелигентни градове и други. Европейският съвет за иновации (EIC) ще има централно място, особено като подкрепя пробивните иновации. 70% от бюджета му са за МСП, което ще помогне на иноваторите да създадат пазари на бъдещето, да привлекат финансиране и да разгърнат компаниите си.

„Трябва да съпоставим амбициите си с нашите ресурси. Ето защо Европейската комисия предложи бюджет от 100 милиарда евро за „Хоризонт Европа“. Това е значително увеличение в сравнение с „Хоризонт 2020“. Окончателните цифри ще зависят от резултата от текущите преговори между държавите-членки относно многогодишната финансова рамка. Предвид възможностите и предизвикателствата, които ни предстоят в бъдещето, сега трябва да инвестираме в европейски изследвания и иновации повече от всякога. Бих искала да ви призова да направите каквото е по силите ви, за да убедите националните си правителства да направят това реалност“, апелира Мария Габриел към участниците.

Като предизвикателство пред успеха на цифровата трансформация тя открои цифровите умения. Недостатъчно добрите цифрови умения пряко влияят върху заетостта и приобщаването. Затова стартираният през 2018 г. План за действие в областта на цифровото образование ще бъде актуализиран до края на годината с по-амбициозни действия. Обновеният план ще подкрепя с по-голяма сила изграждане на образователни системи, подходящи за цифровата ера. Медийната грамотност също е ключов компонент на плана, защото предизвикателства като дезинформация и липса на доверие в демократичните институции изискват способността за разбиране и взаимодействие с технологиите по критичен начин.

„Ние знаем предизвикателствата, но можем да видим и възможностите. Знаем силните си страни и знаем къде ще трябва да се подобрим. Цифровите иноватори са ключовите играчи и Европейската комисия ще продължаваме да ги подкрепяме”, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.01   1477 г. – Московският велик княз Иван III завладява Новгород. 1539 г. – Испания анексира остров Куба. 1690 г. – В Германия е създаден духовият...