Единната система за медицинска безопасност на полетите ще започне да работи през март

14.01.2021 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Travel Pass, единна система за медицинска безопасност за пътниците във въздушния транспорт, ще бъде достъпна за авиокомпаниите през март 2021 г.
Единната система за медицинска безопасност на полетите ще започне да работи през март
Снимка: под лиценза на creative commons

Travel Pass, единна система за медицинска безопасност за пътниците във въздушния транспорт, ще бъде достъпна за авиокомпаниите през март 2021 г. Това съобщава Phosuswire с позоваване на ръководителя на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за летищата, продуктите за безопасност на пътниците и оборудването за сигурност Алън Мъри. Асоциацията е директен клиент на продукта.

Повечето от най-големите авиокомпании в света ще го използват от март, каза Мъри.

„Никога през живота си не съм виждал даден проект да се движи с такива темпове. Имаме екипи от хора, които работят по 12 часа на ден, за да се справят с това индустриално предизвикателство “, каза Хейдън на съвместен уебинар между IATA и Evernym, основен доставчик на решения за цифрова идентичност.

IATA обяви началото на разработването на Travel Pass през ноември 2020 г. Решението се основава на съществуващи продукти на IATA, включително Timatic, който се използва от авиокомпании и агенти повече от 50 години за проверка на пътническите документи на пасажерите.

По същество Travel Pass е мобилно приложение, което помага на пътниците да съхраняват и управляват своите тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация; той също така осигурява по-голяма безопасност и ефективност от хартиените сертификати.

„Едно от предизвикателствата при задължителното тестване в момента е времето, необходимо на агентите за проверка на тестовете, и широкото използване на фалшиви тестове“, добавя Хейдън. 

„Доверието в определена система зависи от това доколко всички участници са уверени в нея. Нуждаем се от доверие в резултатите от тестовете и ваксинациите. Тогава можем да започнем да премахваме граничните ограничения", посочва още той.

Джейми Смит, старши директор по бизнес развитие в Evernym, казва, че тези удостоверими идентификационни данни са по-сигурни от другите видове цифрови документи, тъй като данните не съществуват в централизирана база данни.

„За разлика от хартиените сертификати и сертификати, ние ще имаме възможността да проверяваме цифровите подписи“, казва Смит. 

„По този начин авиокомпанията или друга организация може да знае кой и кога е извършил теста или ваксинацията и да провери тези данни. И такива проверки ще бъдат правени почти моментално. "

Според Хейдън в момента авиокомпаниите са сериозно затрупани от необходимостта да проверяват тестове и сертификати, предоставени от пътниците.

„Настоящата система е открито нежизнеспособна. И използвайки електронна версия и проверими пълномощия, авиокомпаниите могат да преместят огромното количество текуща работа извън летището, така че пътниците да пристигат в полета с чекиране, както преди“, казва Хейдън.

Системата Travel Pass се състои от четири компонента:

Регистър на здравните изисквания, който позволява на пътниците да намерят точна информация за здравните изисквания, когато пътуват до определена държава. Плюс списък, базиран на Timatic, който може да определи дали видът тест за пътуване и времето са подходящи за пътуването.

 Регистър на центровете за тестване и ваксинация, така че пътниците да могат да намерят лаборатории, които отговарят на изискванията на правителствата за съответните дестинации.

 IATA и Evernym също създадоха приложение, което позволява на лабораториите безопасно да изпращат резултати от тестове или сертификати за ваксинация на пътниците.

 Самостоятелно мобилно приложение, което пътниците използват за съхраняване на цифрова версия на паспорта и резултатите от теста. Ако е необходимо, пътниците могат да предоставят достъп до тези данни и на авиокомпаниите и санитарните власти в съответната държава.

Всъщност тази система напълно елиминира необходимостта от физически обмен на документи и прави цялото пътуване на пътниците от входа до едно летище до изхода от друго летище безконтактно.

В същото време IATA обяви пълната информационна сигурност на тяхната система, тъй като данните на Travel Pass не се съхраняват централно. Приложението свързва само организации - авиокомпании и правителства - с данни за тестване или ваксинация със съгласието на пътниците.

Проверените сертификати за тестове или ваксинации ще се съхраняват на телефона на пътуващия. Ако е необходимо, той ще бъде помолен да предостави удостоверенията си на властите и други заинтересовани страни. 

Ако пътникът избере това, данните се изпращат от телефона директно на друго лице. Този метод гарантира поверителност, казва IATA.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила до 11...