Сметната палата: Потребителите плащат бездействието на общината в "Топлофикация София"

23.09.2022 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Средната възраст на съоръженията е 36 г., като основно са проектирани и изградени по технологии от средата на ХХ век - преди над 70 години
Сметната палата: Потребителите плащат бездействието на общината в "Топлофикация София"
Снимка: под лиценза на creative commons

Бездействието на Столичната община е сред основните причини за тежкото състояние на "Топлофикация София". Това е изводът от одита на Сметната палата за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г. Средната възраст на съоръженията е 36 г., като основно са проектирани и изградени по технологии от средата на ХХ век - преди над 70 години. Това води до отделяне на съществени количества въглеродни емисии и гражданите плащат цената за пропуснатите екологични и ефективни решения.

Ръководството на дружеството и собственикът му, Столичната община, не са извършили необходимите инвестиции за технологично обновяване на производството, с което щяха да се намалят с 250 хил. тона емисиите на въглероден диоксид. Това щеше да доведе до спестяване на значителни разходи за покупка на квоти (емисии) парникови газове.

"Остарялата и неефективна технология води до неспазване на европейските екологични норми на допустимите емисии азотни оксиди и парникови газове, както и до увеличение на цената на топлоенергията, която се плаща от гражданите", се подчертава в изводите на Сметната палата.

Ръстът на натрупаните загуби към края на 2020 г. възлиза на близо 740 млн. лв. , а задълженията надхвърлят 1 милиард лева. 75% от тях са по договорите за доставка на природен газ. За последно софийското парно е било на печалба през 2012 г.

Като пример за бездействието на ръководството на "Топлофикация София" ЕАД и на Столичната община е посочено, че от 2018 г. до 2021 г. не е проведен публичен конкурс за избор на състав на членовете на Съвета на директорите и Надзорния съвет на дружеството. Това е грубо нарушение на законодателството и добрите практики, които гарантират възлагането на управлението на дружеството на най-компетентните кандидати.

Сред основните външни причини за системното натрупване на задължения са и сроковете и условията, при които дружеството купува природния газ от обществения доставчик "Булгаргаз", се посочва в одита на Сметната палата. Съгласно действащия през одитирания период договор за доставка на газ, в срок до трето число на съответния месец "Булгаргаз" ЕАД издава две фактури за по 50% от заявеното количество газ. "Топлофикация София" заплаща първата фактура до 7-мо число на месеца, а втората - до 15-то, като при неспазване на договорените срокове дължи неустойка за забава. В същото време дружеството фактурира топлинната енергия на своите клиенти след изтичане на месеца, за който се отнася услугата. По общите условия за продажба на топлинна енергия битовите клиенти разполагат с 45 дни срок за плащане, а стопанските - с 30 дни. В резултат на това се формират дисбаланси между входящите и изходящи парични потоци, които водят до циклично натрупване на задължения към доставчика на природен газ.

Ключов момент за подобряване на състоянието на "Топлофикация София" е била приетата Инвестиционна програма за 2015-2019 г. Тогава са били планирани инвестиции в размер на около 500 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност при производството, включително и за комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия. От тази програма са реализирани едва 33% и не са постигнати поставените цели.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net