Фаворит на "Атака" е единственият кандидат за председател на КФН

05.03.2019 | 12:20
по статията работи: econ.bg
В деловодството на Народното събрание е внесена само една кандидатура - на настоящия заместник-председател на регулатора и ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност" Бойко Атанасов
Фаворит на "Атака" е единственият кандидат за председател на КФН
Снимка: БГНЕС

До крайния срок за внасяне на кандидатурите за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) в деловодството на Народното събрание е внесена само една - на настоящия заместник-председател на регулатора и ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност" Бойко Атанасов. Кандидатурата му е издигната от лидера на „Атака" и група народни представители, негови съпартийци.

На 21 февруари, в деня, в който Народното събрание прекрати пълномощията на Карина Караиванова като председател на Комисията за финансов надзор (КФН), парламентът прие правила за избор на нов председател на регулатора.

Според тях, предложения ще се правят от народни представители или парламентарни групи в седемдневен срок от датата, когато са приети навите правила. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси, а изборът ще бъде направен в пленарно заседание на Народното събрание.

Кандидатурите трябва да бъдат придружени с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Освен това трябва да има писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността. Новият председател на КФН трябва да има завършена магистратура.

Тя може да бъде в областта на икономиката, финансите, правото, математиката, информатиката или друга специалност която е подходяща с оглед надзора и регулирането на небанковия финансов сектор. Също трябва да има трудов или служебен стаж по специалността не по-малко от 5 години за последните 10 години.

Бойко Атанасов отговаря на всички изисквания за поста. Преди да бъде утвърден на поста заместник-председател на регулатора и ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност" на 11 октомври 2017 г., от май 2017 до октомври 2017 бил е заместник-министър на финансите във второто правителство на Бойко Борисов с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция "Данъчна политика" във финансовото ведомство, наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Преди това е бил изпълнителен директор на НАП, а в систмета на приходната администрация работи от 2006 година, а на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите е от 1996 година.

Вносителите от „Атака" също посочват работата му в приходната агенция като опит, а като зам.-председател на КФН „налага своя ръководен стил, ориентиран към усъвършенстване и внедряване на иновативни процеси в полза на бизнеса и гражданите, предразполагайки към конструктивен диалог." И още, Атанасов е използвал времето си в КФН да придобие ясна представа за състоянието и визия за нейното развитие.

Според приетите правила, до 7 дни и не по-късно от 12 дни след внасяне на кандидатурата, Атанасов трябва да бъде изслушан в парламентарната комисия по бюджет и финанси. До тогоава неправителствени организации и браншови организации могат да изпращат въпроси и становища.

След изслушването, комисията изготвя доклад за гласуване в пленарна зала. Кандидатурата трябва да получи обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието в Народното събрание.

Карина Караиванова подаде оставка на 19 февруари, три години преди да е изтекъл мандата й на председател на КФН, като преди това бе определена от правителството за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като новото си назначение тя зае на 1 март.

Така че до избора на нов председател, което ако се спазят процедурите може да стане най-рано на 15 март, постът ще бъде вакантен. След избирането на Бойко Атанасов, което е почти сигурно, той ще оваканти поста ръководител на управление „Надзор на инвестиционната дейност". Като се има предвид, че и друг ключов пост - на ръководител на управление „Застрахователен надзор", е незает след подадената оставка на Ралица Агайн заради скандалите около фалита на ЗК „Олимпик". В момента Владимир Савов е изпълняващ правомощията на заместник-председател на КФН, избран от Народното събрание за член на КФН на 24 януари 2014 г. с 6-годишен мандат.

Така че вакантни ще бъдат още два важни ръководни поста в регулатора, които се избират от Народното събрание. Това означава, че първата най-важна работа, която трябва да свърши Бойко Атанасов да намери кандидати за шефове на двете управления - „Надзор на инвестиционната дейност" и „Застрахователен надзор", които да бъдат одобрени от парламента.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...