Личност в Новините 2021: Димитър Димитров от Алтерко

08.02.2022 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Почетни посланици и специални награди: Мария Бакалова, Dronamics, Ансамбъл по художествена гимнастика, доц. Ангел Кунчев, д-р Аспарух Илиев
Личност в Новините 2021: Димитър Димитров от Алтерко
Снимка: под лиценза на creative commons

За 21-ва поредна година Novinite.com, най-голямата англоезична информационна агенция в България, връчва наградите „Личност в Новините“.

Българският бизнесмен Димитър Димитров от Алтерко е избран за носител на наградата  в годишния конкурс „Личност в Новините 2021“. Екипът на NoviniteGroup беше категоричен и единодушен в този избор.

Наградите за „Почетни Посланици“ получават Мария Бакалова, Свилен и Константин Рангелови от Dronamics, както и Българският ансамбъл по художествена гимнастика. Специалната „Награда за Принос“ получиха доц. Ангел Кунчев и д-р Аспарух Илиев.

2a800f1c-03ab-3082-a0e9-49f95e47aab7

Димитър Димитров – предприемач и собственик на българската IT компания „Алтерко” (Allterco) е „Личност в Новините 2021” за невероятните успехи и листването на компанията на Франкфуртската фондова борса 

Димитър Димитров е изпълнителен директор на Алтерко  АД. Той притежава повече от 25 години професионален опит в областта на технологиите и телекомуникациите, Димитър Димитров е един от иноваторите в областта на „Интернет на нещата“ (IoT) и тяхното приложение в системите за смарт дом (smart home) в България. През 2014 г. той основава Алтерко, която се превърна във водеща европейска IoT компания с основна цел да улесни живота на съвременните хора. Със силно присъствие на европейския, американския и азиатския пазар, Алтерко бързо се превръща в един от водещите световни производители с партньорска мрежа в над 100 държави. Екипът на Алтерко поставя изцяло нова тенденция в системите за домашна автоматизация, GPS/GSM устройствата и продуктите за наблюдение на здравето. Екипът се ангажира с разработването на иновативни IoT решения и продукти, фокусирани върху две основни продуктови линии – интелигентни GPS устройства с марката MyKi и решения за домашна автоматизация с марката Shelly. От концепция – до реализация и от дизайн – до хардуер, продуктите съчетават най-новите технологии с модерен дизайн и удобен за потребителя интерфейс.

Алтерко АД регистрира 51% ръст на консолидираните годишни приходи от продажби към четвъртото тримесечие на 2021 г. Спрямо същия период на 2020 г. В размер на 59,5 млн. лв., според предварителните финансови резултати на консолидирана база. Повечето от тях – 55,9 млн. лв., идват от линията за домашна автоматизация Shelly, която отчете 62% ръст спрямо 2020 г. На база предварителни вътрешни изчисления на компанията за изминалата година. Тези резултати са показателни за компанията, тъй като идват на фона на глобалната пандемична криза и след отчетения голям недостиг на доставки на чипове в световен мащаб. В този контекст, от пускането на продуктовата линия за домашна автоматизация на Shelly през 2017 г., Алтерко успя да достави над 4,5 милиона устройства на пазара.

„Много сме доволни от представянето си през 2021 г. И сме готови за още по-добри резултати през 2022 г. Нашият успех е отражение на отдадеността, професионализма и таланта на екипа на Алтерко, който работи неуморно, за да разработва и доставя най-иновативните продукти и решения на потребителите, като винаги се вслушва в техните нужди. Изминалата година бе белязана от редица успешни пускания на нашите нови продукти. Изключително съм горд със серията Shelly Pro и Shelly Plus, но сме подготвили още много изненади за потребителите” – коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД.

2021 беше година на много постижения за Алтерко. Акциите на компанията бяха листвани и на фондовата борса във Франкфурт, което прави компанията първата в България, която търгува на германския капиталов пазар в първичния сегмент. Двойното листване в Prime Standard – сегментът с най-висока прозрачност – даде на Allterco достъп до допълнителни групи инвеститори, увеличи видимостта на компанията на капиталовите пазари и повиши привлекателността на нейните акции. Компанията продължи своя растеж, като основа Allterco Europe GmbH. Той беше оглавен от Волфганг Кирш, опитен професионалист в областта на търговията и технологиите, който преди това заемаше позицията на главен оперативен директор в MediaMarktSaturn. Въпреки предизвикателната ситуация, причинена от пандемията, екипът от професионалисти на Allterco се разрасна през 2021 г. И компанията разшири гамата  си от таланти, консолидирайки амбицията си за растеж и развитие както на местно, така  и на глобално ниво.

„Почетни Посланици на Новините 2021“ в категориите „Бизнес“, „Култура“ и „Спорт“

266170

Наградата „Почетен Посланик на Новините 2021“ в категория „Бизнес“ се присъжда на Свилен и Константин Рангелови – създатели на най-успешния български стартъп „Дронамикс“ (Dronamics), който привлече 26 млн. лв. при публичното предлагане на акциите си 

Братята Свилен и Константин Рангелови стартираха Dronamics през 2014 г., като регистрираха дружеството с 1262 лв. капитал в акции с номинал 1 лв. През 2018 г. дейността беше преместена от България и беше регистрирана фирма в Обединеното кралство.

През последните няколко години няколко ангелски инвеститори инвестираха в Dronamics, като получиха миноритарен дял в компанията. Сред първите инвеститори в компанията са рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и Eleven Capital (България), като последните два имат съответно около 3% и 12% от компанията. В края на 2021 г. Dronamics привлече интерес от 26 млн. лв. При публичното предлагане на акциите си. Според предварителните условия капиталът, набран чрез борсовата платформа BEAM е до максимум 5.87 млн. лева.

Мисията на българския стартъп е да революционизира транспорта на стоки чрез намаляване на разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет – „Черен лебед“, който представи на 7 декември на летище София. По данни на Dronamics самолетът/дронът е малък, безпилотен и изключително икономичен, способен да транспортира товар от 350 кг на 2500 км. В момента самолетът лети с гориво Е 10, а плановете са до 2023 г. да премине на биоетанол.

В категория „Култура“ наградата за „Почетен Посланик на Новините 2021“ получава Мария Бакалова за номинациите и наградите, които получи по време на актьорска си кариера през годината

266169

Талантлива, трудолюбива, естествена – тя е момичето, което убеди Саша Барон Коен, че е идеалният избор за ролята на дъщерята на Борат – Тутар, в конкуренция с петстотин други кандидатитки. 25-годишната Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за Оскар. На 14 юли тя мина по червения килим на кинофестивала в Кан за премиерата на българския филм „Жените наистина плачат” в рамките на официалната програма „Special Look”. Последните две години от живота й са пъстра въртележка – дъжд от номинации и филмови награди (сред тях и престижната награда на нюйоркските филмови критици), присъствието на модни ревюта, запознанства със световноизвестни личности и пътувания по света.

Родена в Бургас, Мария предпочита големите предизвикателства в необичайни роли и проекти. Затова тя се впусна във филмовото приключение на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат”, в което акцентът е върху връзката между няколко интересни жени. Пълното припокриване с героинята е характерно за актьорското творчество на Мария Бакалова, която завършва НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев през 2019 г. Същата година печели ролята на Тутар Сагдиев в „Борат 2”, за който тя е номиниран за Оскар, BAFTA, „Златен глобус“. През май 2021 г. Мария приключи снимките на филма на американския режисьор Джъд Апатоу – The Bubble, а в бъдеще предстои да я видим в трилъра Bodies, Bodies, Bodies на Халина Рейн. През декември 2021 г. Българското издание на списание Forbes постави актрисата Мария Бакалова начело в класацията си за най-големите български звезди. Новините за номинациите на Бакалова бяха едни от най-четените в Novinite.com през изминалата година.

266171

В категория “Спорт” наградата за “Почетен Посланик на Новините 2021” се присъжда на Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика за спечелването им на Олимпийска титла по художествена гимнастика по време на игрите в Токио 

Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатц и Ерика Зафирова донесе третия златен олимпийски медал на България от Олимпиадата в Токио през август 2021 г. Нашите грации доминираха абсолютно във финала и дори подобриха резултата си от квалификации с 0.300 точки, събирайки общо 92.100. На второ място остана руският олимпийски отбор с 90,700 точки, а бронзът отиде за Италия с 87,700 точки.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика донесе първата олимпийска титла на България в този спорт. До момента страната ни е печелила бронз от Рио 2016, бронз от Атина 2004 и сребро от Атланта 1996. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лора Траатц и Ерика Зафирова доказаха, че няма нищо случайно в трите си златни медала от Световното Купа в София през март, Световната купа през май, златен медал от Европейското първенство във Варна през юни и златен медал от Световната купа Challenge Cup в Минск през юли. Така България завърши Игрите в Токио с 3 златни медала, 1 сребърен и 2 бронзови медала – общо 6.

Специалната „Награда за Принос“ получават Доцент д-р Ангел Кунчев и Д-р Аспарух Илиев 

Доцент д-р., д.м. Ангел Кунчев е награден заради неуморния си труд и решаването на проблемите в здравната система по време на ковид пандемията в България.

266168

Доцент Ангел Кунчев е роден през 1959 г. В Симеоновград. Завършил е Медицински институт в Пловдив през 1985 г. И оттогава работи в сферата на епидемиологията. 15 години работи в районната здравна инспекция в Хасково, а в следващите 10 години заема различни длъжности в Министерството на здравеопазването. През 2011 г. доцент Кунчев е назначен за главен държавен здравен инспектор на страната. От самото начало на епидемията от COVID-19 доцент Кунчев работи активно и неуморно за овладяване на инфекцията. Член на Националния оперативен щаб до разпускането му през април т. 2021 г. Доц. Ангел Кунчев получи най-високото отличие от колегите си тази година – приза „Лекар на годината за 2021 г.“, обявен от БЛС. Носител е на десетки награди в областта на медицината. През професионалната си кариера Доц. Ангел Кунчев работи неуморно за решаване на проблемите в здравната система, като от началото на епидемията от COVID-19 показва последователна работа, смело отстоявайки позициите си. Специалистът се изказа и срещу прилагането на пълен локдаун в страната и прогнозира, че скоро всеки втори човек може да бъде в контакт с болестта.

Д-р Аспарух Илиев е ръководител на експериментална лаборатория в Бернския университет, нагараден е заради непрекъснатите му усилия за научно обяснение на процеса на ваксинация по света. 

Д-р Аспарух Илиев е един от най-успешните български специалисти в чужбина. Той е експерт по безопасност на ваксините в Германската агенция по лекарствата и от 2015 г. Ръководи лаборатория за мозъчни инфекции в университета в Берн, Швейцария. От началото на кризата с новия коронавирус той активно коментира covid епидемията в социалните мрежи, информира, отговаря на въпроси и опровергава неверни и подвеждащи новини. Той се застъпи и за въвеждането на задължителна ваксинация в България и направи прогнози за заплахата от варианта Омикрон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net