БНЕБ пуска роботизирана търговия с електрическа енергия и на пазар "Ден напред"

05.01.2023 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Това е възможно благодарение на технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което БНЕБ вече предлага в страната ни за сегмент „В рамките на деня“
БНЕБ пуска роботизирана търговия с електрическа енергия и на пазар "Ден напред"
Снимка: БНЕБ

Българска независима енергийна борса стартира роботизирана търговия и на пазар „Ден напред“. Това е възможно благодарение на технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което БНЕБ вече предлага в страната ни за сегмент „В рамките на деня“, съобщиха от енергийната борса.

Така, регистрирани на борсовия пазар на електрическа енергия търговски участници, придобили статус „активен“ на пазарен сегмент „Ден напред“ вече ще имат право да използват API за роботизирана търговия. Досега възможност да търгуват по този начин имаха само търговските участници на пазарен сегмент „В рамките на деня“.

„Интересът към автоматизираната търговия и положителният ефект от нея, както и натрупаният опит от изминалата година на пазар „В рамките на деня“, ни убеди да предоставим тази възможност и на пазарните участници на сегмент „Ден напред“. Тези участници, които се възползват от новостите – ще имат конкурентно предимство пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма полза за техните клиенти и потребители.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Технологичното приложение API* дава възможност за свързаност, така че регистрираните търговски участници да могат да интегрират ефективно своите платформи със съществуващите електронни системи за търговия, като целта е по-голямо удобство, по-кратко време за реакция, точни отчети и сигурност.

Предимствата от внедряването на API са: ефективна и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, „back office“ системи и операционни инструменти; роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности; персонализирани и автоматизирани отчети, и консолидирани уеб базирани ИТ решения.

ЕVN Трейдинг (част от групата на EVN в България) е първият търговец на електроенергия в България, стартирал роботизирана търговия на БНЕБ през 2021 г.

Към момента 10 пазарни участници търгуват електрическа енергия по този начин на пазарен сегмент „В рамките на деня“ на БНЕБ.**

Българска независима енергийна борса, дъщерна компания на БФБ, е лицензирана да организира борсов пазар на електрическа енергия в България през 2014 г. БНЕБ осигурява надеждна, прозрачна и конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която дава възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти. За целта БНЕБ оперира борсовите сегменти „В рамките на деня“, „Ден напред“ и „Двустранни договори“. БНЕБ ЕАД е

пълноправен член на SDAC (Single Day-Ahead Coupling, с предишно наименование MRC - Multi-Regional Coupling) и асоцииран член на PCR (Price Coupling of Regions). От 2016 г. БНЕБ е пълноправен член и на асоциацията на европейските енергийни борси Europex.

*  API е съкращение от Application Programming Interface или софтуерен посредник, който позволява на две приложения да се свързват помежду си. Всеки път, когато се използва приложение като Facebook,изпраща се съобщение или се проверява времето на телефона, това става чрез API.

** /Вижте успешната история за използването на API oт EVN Трейдинг в България:

https://youtu.be/xAUF-zQoCkk

Оцени статията:
3.43/10
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net