Вече факт: Твърди отпадъци стават възобновяема енергия

20.04.2012 | 16:20
по статията работи: Георги Георгиев
На пазара вече е иновационна технология, използваща анаеробни бактерии, чрез която се получава газ от твърди отпадъци
Вече факт: Твърди отпадъци стават възобновяема енергия

 

Нова технология от калифорнийския университет Дейвис, способна да преработва твърди отпадъци във възобновяема енергия, днес се появи на пазара в САЩ, съобщават от учебното заведение.

Автор на системата за разграждане на отпадъците с помощта на анаеробни бактерии е Руихонг Жанг – професор по биологичен и земеделски инженеринг, който работи върху нея през последното десетилетие.

Пилотният проект е реализиран за първи път през 2006 г. като през следващите години бива разработен и комерсиалният модел. Той е дело на създадената специално за целта компания Clean World Partners.

За разлика от подобните системи, които работят само с отпадъци в течно състояние – например от млекопреработвателни предприятия и отпадните води на градовете, технологията на Жанг е способна да преработва и твърди органични отпадъци – остатъци от храни, растения, хартия и картон.

Първата анаеробна система от новия вид е изградена в производствения център на опаковъчния производител American River Packaging (ARR). Там тя ще преработва средно 7,5 тона твърди хранителни отпадъци на ден, които са изхвърляни от местните производители на храни, както и половин тон нерециклируем опаковъчен материал от ARP.

В резултат ще бъде произвеждан природен газ, способен да генерира приблизително 1300 киловатчаса възобновяема енергия на ден. С нея ще бъдат задоволявани към 37% от енергийните нужди на APR. Отделно, изхвърляните на сметищата отпадъци ще намалеят с 2900 тона годишно.

Анаеробното смилане е процес, който разчита на бактерии, които да разградят отпадъчните материали в среда, в която липсва кислород. Освен това, минавайки през системата на Жанг, твърдите отпадъци ще бъдат преработвани до компост, вода и естествени торове.

Друго преимущество на анаеробната технология на калифорнийският професор е, че с нея са преодолени двете ключови бариери пред широкото разпространение на анаеробното разграждане – сериозните инвестициите във време и пари.

Новата система е максимално достъпна за малките и средните по големина компании. Много от нейните компоненти са предварително създадени, което автоматично намалява цената и времето за изграждането ѝ. Така първата централа във фабриката на ARP е била построена от нулата за 90 дни, като цената ѝ е била между 2 и 3 милиона долара.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...