Ще споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение

04.04.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели
Ще споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение
Снимка: БГНЕС

Реализирахме мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това гражданите да информират за текущото си здравно състояние и да има проактивна страна и от държавата, в случай че се налага. Това заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“, предаде БГНЕС.

В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, с общините, с МВР, пожарна и Гранична полиция, доброволци, добави Филипов. За да може информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет, добави Филипов.

Това е приложение, което всеки гражданин може да свали добровoлно, така че да споделя своя здравен статус с Националния оперативен щаб, съответно здравните власти и той да достига до личния му лекар, така че те да могат превантивно да знаят какво се случва при всеки един потребител с мобилно приложение, как се развиват при него симптомите, така че да могат да вземат отношение ако се наложи предварително проактивно, каза Пламен Цеков от компанията, която е разработила мобилната апликация. Той обясни, че затова приложението събира такива данни, включително и геоданни, за да може националният оперативен щаб на база също и на разработената централна система да прави анализи къде, как могат да бъдат здравно обслужени хората, особено, ако те се превърнат в пациенти. Очаква се в неделя или понеделник то да бъде достъпно за гражданите. Казва се Virusafe.

„За тези 10 дни успяхме да създадем нещо, което както беше наречено по-рано, е сърцето на системата, където постъпват всички тези данни“, заяви Калин Радев от компанията, разработила централизираната система, която събира данни от множество агенции, министерства, регистри.

Всеки достъп до регистъра става само и единствено с цифров сертификат.

Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина, каза премиерът Бойко Борисов. И няма да ходи да доказва, че не е в карантина, когато полицаите го спрат на улицата. СЗО каза категорично, че не трябва да се разхлабват мерките, подчерта още Борисов.

Изграждането на такова софтуерно решение е от изключителна полза за МЗ в неговата дейност по борбата с коронавируса. Връзката между отделните институции също е важна, тъй като са обвързани с РЗИ, лични лекари, болници, МВР, пожарна, добави министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.

Без съгласието на всеки приет в болница, се вземат неговите данни и се въвеждат в регистъра, каза ген. Мутафчийски. Те се регистрират с бързо известие към РЗИ и МЗ. Това ни дава възможност да бъдат по-бързо регистрирани. РЗИ ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако пациент си е въвел доброволно здравният статус и е попълнил въпросника, автоматично ще се изпраща имейл към личните лекари, добави още Мутафчийски.

Трима служители на МВР имат доказан коронавирус. Не са няколко и не са приемани в болница. Състоянието им не е налагало да бъдат приемани, съобщи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че участието на гражданите в мобилното приложение е доброволно. Те могат да изразят съгласие за данните им и за тяхната локация, добави още вицепремиерът. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.11   1384 г. – Ядвига е коронована за кралица на Полша. 1491 г. – В Испания са осъдени от инквизицията на изгаряне на клада 5-а марани по случая със светото дете от...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net