"Главболгарстрой" получи изцяло разширението на газохранилището в Чирен

24.03.2023 | 10:35
по статията работи: econ.bg
Стойността на целия проект за разширение на газохранилището е около 600 млн. лв., като е разделен на три лота, а срокът за изграждането 2 години
"Главболгарстрой" получи изцяло разширението на газохранилището в Чирен
Снимка: под лиценза на creative commons

Обединение ДЗЗД "Екзало дрилинг Чирен" с участници ГБС, "Главболгарстрой Интернешенъл" и "Газ проджект девелопмънт" ЕООД ще изгражда 13 нови сондажа на газохранилището в Чирен, съобщиха от "Булгартрансгаз". Стойността им е 133.7 млн. лева без ДДС. Това е вторият лот от разширението на хранилището, а на 22 март е избран изпълнител и на третия - отново фирми, свързани с "Главболгарстрой".

Първоначално за изпълнител на десет сондажа за нагнетяване и три наблюдателни е определено обединението ДЗЗД "Чирен Дрилинг 2022" с партньори "Атоменергоремонт" и "Айеней Билд" ЕООД. След влизане в сила на решението държавният газов оператор е уведомен, че изпълнителят отказва да сключи договор за възлагане на обществената поръчка поради невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката в срока, определен в проекта на договор, като е изложил подробно и съответните причини.

"Булгарстрансгаз" посочва, че предвид стратегическото значение на проекта за подобряване на енергийната сигурност за страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на газовите доставки и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ, на 22 март е издадено решение, с което за изпълнител на обществената поръчка е определен вторият класиран участник - ДЗЗД "Екзало Дрилинг Чирен".

Стойността на целия проект за разширение на газохранилището е около 600 млн. лв., като е разделен на три лота, а срокът за изграждането 2 години. Първият лот е за разширението на капацитета, за което на 20 януари бе подписан договор с ДЗЗД "Тех Енерджи експанжън", в което влизат полската "Техмадекс", "Главболгарстрой" и дъщерното ѝ "Главболгарстой интернешънъл", а също и "Протрейсинг".

Третият лот е газопроводаът от "Чирен" до козлодуйското село Бутан, където ще се свързва с националната газопреносна мрежа. За него на 22 март е издадено решение, с което е определен за изпълнител участникът класиран на първо място - ДЗЗД "Стройгазсистем", в която участват ГБС, дъщерната ѝ международна компания и "Протрейсинг".

С разширението на хранилището капацитетът му ще се удвои до 1 млрд. куб. метра. Капацитетът за добив и нагнетяване, който към момента е около 3.5-4 млн. куб.м на ден, ще се увеличи до 8-10 млн. куб.м. От "Булгаргрансгаз" вече анонсираха, че ще бъде заменено изцяло руското оборудване от 70-те и 80-те години на миналия век с американско.

 

 

Оцени статията:
3.79/21
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net