"Булгаргаз" обясни защо и как е увеличил цените на природния газ

04.04.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Повишението щеше да бъде значително по-малко, ако още от 1 януари 2017 г. КЕВР беше одобрила заявеното от компанията поскъпване с 13.53%, вместо с 5.00%, коментират от дружеството
"Булгаргаз" обясни защо и как е увеличил цените на природния газ
Снимка: БГНЕС

Дни след общественото недоволство от повишението на цените на газа, което води до поскъпване на парното и тока, „Булгаргаз“ обясни защо е необходимо увеличението на синьото гориво. В писмо до медиите от газовото дружество на практика за пореден път и съвсем обосновано се обяснява защо е необходимо увеличението. Становището на газовото дружество за пореден път обяснява, че през цените на енергийните ресурси не може да се прави социална политика. 

Природният газ, който се продава в България, е 99.83% от внос и 0.17% от местен добив, показват отчетните данни за 2016 г.

Държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД като обществен доставчик купува от ООО „Газпром експорт“ необходимите количества за националното потребление, се казва в становището на газовото дружество до медиите.

 Доставната цена на природния газ от „Газпром експорт“ се променя всяко тримесечие в зависимост от стойността на алтернативните горива - мазут със съдържание на 1% сяра и газьол с 0.1% сяра. В резултат на тези котировки, които се влияят от конюнктурата на международните пазари, през 2015 и 2016 г. доставните цени на природния газ за България по договора с „Газпром експорт“ са намалели общо с 63,23%. По години и тримесечия този процес изглежда така:2015 г. 2016 г.

І тримесечие - 9,73% - 8,67%

ІІ тримесечие - 18,38% - 20,72%

ІІІ тримесечие - 17,12% - 5,69%

ІV тримесечие - 15,23% 3,75%

Годишно - 51,77% - 29,16% 

Цената на природния газ в България е най-добрата в региона и е по-ниска в сравнение с тази от най-ликвидните газови борси в Европа. Средното европейско равнище за 2016 г. по данни на „Газпром“ е било 167 долара за хиляда куб. метра газ, докато в България е било 157 долара за хиляда куб. метра до българската граница с включен пренос през територията на Румъния.Показателно е, че след отварянето на междусистемната газова връзка Русе – Гюргево и точката Кулата – Сидирокастро търговците проявяват огромен интерес само да изнасят газ, но не и да внасят. 

„Булгаргаз“ ЕАД купува природния газ по пазарни цени в щатски долари, но го продава на своите клиенти на територията на страната по регулирани цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Този процес е уреден със Закона за енергетиката и Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

Прилаганите регулаторни методи са разходно ориентирани. Като фактори се отчитат разходите, които „Булгаргаз“ прави за доставка на природния газ от внос, от местен добив, от запаси в хранилището „Чирен“, както и за нормативно определената компонента за финансиране на работата на компанията, за наложени задължения към обществото и курса на БНБ на лева спрямо щатския долар.

Под влияние на образуваните по договора с „Газпром експорт“ доставни цени, утвърдените от регулатора и прилагани от „Булгаргаз“ продажни цени на природния газ са намалели общо през 2015 и 2016 г. с 52.51%. Конкретно по години и тримесечия:

2015 г. 2016 г.

І тримесечие - 0.05% (-0,30 лв./хм3) - 2.32% (-9,64 лв./ хм3)

ІІ тримесечие - 13.17% (-79,42 лв./хм3) - 23.02% (-93,35 лв./ хм3)

ІІІ тримесечие - 7.53% (-39,46 лв./хм3) - 9.97% (-31,13 лв./ хм3)

ІV тримесечие - 14.26% (-69,06 лв./хм3) 1.96% (5,52лв./ хм3)

Годишно - 31.19% (-188,24 лв./ хм3) - 30.97% (-128,60 лв./ хм3) 

За клиентите на „Булгаргаз“ цената на горивото през този двегодишен период падна наполовина - от 603.14 лева/хил. куб. метра (януари - март 2015 г.) на 286.60 лева/хиляда куб. метра (октомври – декември 2016 г.).

Държавната компания не носи отговорност за това до каква степен рязкото поевтиняване на газа се е отразило върху цените на стоките, чието производство е свързано с тази суровина.

Поисканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената за второто тримесечие на 2017 г. е напълно аргументирано и това е причината Регулаторът да го утвърди. 

Повишението щеше да бъде значително по-малко, ако още от 1 януари 2017 г. КЕВР беше одобрила заявеното от компанията поскъпване с 13.53%, вместо с 5.00%. Потискането на цената на горивото беше в полза на гражданите, доколкото не се допусна верижно увеличение на цените на топлинната енергия и на добавката „Задължение към обществото“ през януари тази година в средата на отоплителния сезон. В същото време това решение донесе над 35 млн. лева загуба на „Булгаргаз“ за първите три месеца на 2017 г. Тя се образува от разликата между доставната цена на газа от „Газпром експорт“ и утвърдената от КЕВР цена за вътрешния пазар – около 40 лева загуба на всеки продадени хиляда куб. метра газ.

„Булгаргаз“ в изпълнение на лицензионните си задължения поддържа резерви в газовото хранилище „Чирен“ в обем около 300 млн. куб. метра годишно. За тази цел през следващите шест месеца държавната компания ще трябва да плати около 110 млн. лева. По-голямата част от посочените количества - около 80%, ще бъдат купени и съхранявани в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации - за предотвратяване на кризи в доставките за вътрешния пазар през следващата зима.

Когато „Булгаргаз“ подготвя и внася заявленията за утвърждаване на пределните продажни цени на природния газ в КЕВР и съпътстващите документи, компанията не се влияе от никакви политически мотиви, пристрастия и събития.

Видно от изложеното дотук, „Булгаргаз“ изпълнява ролята си на обществен доставчик, като през изминалия зимен сезон е доставял природен газ на потребителите значително под себестойността.

Информираме българското общество, че повишението на цената на природния газ за второто тримесечие на тази година е обосновано и е изцяло съобразено с действащите нормативни актове, регламентиращи образуването на доставните и продажните цени.

През следващите тримесечия промени в стойността на горивото на вътрешния пазар са възможни в случай, че настъпят съществени изменения в котировките на алтернативните на природния газ горива и курса на американския долар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net