"М-тел" - първият GSM оператор 2

29.05.2012 | 13:40
по статията работи: Петър Чернев
Апетитни спонсорски договори и скандали съпътстват компанията в близо 18-годишното ѝ съществуване
"М-тел" - първият GSM оператор

В поредица от статии в рубриката ни "Научи за... компании" решихме да разкажем историите на трите мобилни оператора у нас. Стремим се те да са написани максимално обективно и фактологично издържано. Вече ви запознахме с "Виваком". По-долу ще откриете историята на „М-тел“: 

В началото

„Мобител“ е основана като частно акционерно дружество през 1994 г. с цел създаване и изграждане на GSM цифрова клетъчна мобилна комуникационна мрежа на територията на България. Компанията получава лицензия за планиране, изграждане, поддръжка и използване на първата национална GSM мрежа.

Официалният старт на мрежата е даден през 1995 г. Това става факт с помощта на 6 базови станции, покриващи централните части на София. През 1997 г. операторът покрива градовете София, Варна, Бургас, Пловдив и Пазарджик. По това време телекомът вече може да се похвали и с над 15 хил. абонати и търговски роуминг с 40 GSM оператора от 30 държави на четири континента. 

На следващата година „М-тел“ прави първия си голям пробив и успява да си уреди спонсорски договор с футболен клуб „Левски“ (София). За сделката помага тогавашният главен изпълнителен директор на компанията Владимир Грашнов. За няколко години отборът, който не е печелил титлата от 1994 г., се вдига на крака и отново триумфира. Успехите на терена обаче са помрачени от сериозните съмнения за връзката между „синия“ отбор и членове на кабинета, сред които тогавашният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Бакърджиев.

Нова търговска марка, първи конкурент и нововъведения

2001 е важна година в историята на телекома. Той получава втори национален код за ползване – 087, въведена е предплатената услуга Prima. През септември по време на есенното издание на Международния панаир в Пловдив е представена новата търговска марка „М-тел“. През същата година абонатите на компанията получават възможност да плащат сметките си по електронен път.

Една от малкото неприятни новини за компанията в началото на XXI век е кончината на бившия главен изпълнителен директор Владимир Грашнов. Само на 48 години той умира от рак през 2001 г. Според упорити слухове болестта е била причинена от бизнес конкурент, използвал радиоактивна отрова. Любопитен нюанс е, че бизнесменът е първият титуляр на златния номер 0888 888 888. През пролетта на 2010 г. операторът взима решение да закрие уникалната комбинация от цифри. Причината? Всеки притежател на номера след Грашнов умира. В това число влизат застреляният през 2003 г. в Амстердам мафиотски бос Константин Димитров – Косьо Самоковеца и притежателят на съмнителен бизнес Константин Дишлиев.

Следващите 2 години са изпълнени с различни успехи за оператора, който вече е набрал скорост. Той се движи уверено пред втория мобилен оператор в България „Глобул“, който започва работа през 2001 година. Но за него следващият път...

През 2002 година сигналът на първия мобилен оператор в България покрива 82% от населението на страната и 90% от територията ѝ. В началото на месец август 2003 г. е регистриран двумилионният абонат. Отново през същата година компанията стартира GPRS технологията в мрежата си. През 2004 г. броят на регистрираните абонати се увеличава с още 1 млн. и започва да предлага мобилен интернет.

В края на годината „М-тел“ подава заявление за получаване на лицензия за изграждане на фиксирана далекосъобщителна мрежа и предоставяне на фиксирани гласови услуги.  Сред причините за решението на компанията е фактът, че по това време правителството на НДСВ е активно работи по продажбата на държавната компания БТК.

Нов собственик и втори конкурент

В средата на 2005 г. първият мобилен оператор се сдобива с нов собственик. Това е австрийската компания Telekom Austria, с която е подписан меморандум за разбирателство през месец ноември миналата година.

Според официалната информация цената на сделката е 1.6 млрд. евро. От нея трябва да се извадят 80 млн. евро, които австрийците дават през март за правото да придобият българската компания. Продажбата се забавя с над 1 г., след като австрийският гигант иска да купи мажоритарен дял в българската компания, а към тогавашна дата се предлага миноритарен. Сделката е финализирана през втората половина на 2005 година.

Междувременно третият мобилен оператор "Вивател" (известен като "БТК Мобайл" – бел. авт.) става факт през есента на същата година. Той използва получения от БТК лиценз. В началото новата компания предлага единствено GSM покритие. По-късно стартира и UMTS мрежата на оператора.

Още и още нови абонати. Скандалите зачестяват

През следващите няколко години се случват няколко неща:

През 2006 г. компанията приветства 4-милионния си клиент. Пак през същата година е завършена и оптичната мрежа на телекома. По това време стартира и мобилната мрежа Loop, която е предназначена за млади хора до 26 години (29 в момента – бел.авт.). Факт става и партньорското споразумение между телекома и британската група Vodafone. По силата на него българската компания започва да предлага избрани продукти и услуги на телекомуникационния гигант.

През 2008 г. първият мобилен оператор у нас стъпва на пазара и на фиксираната телефония. Това става с услугата M-tel Voicebox. Предварителната реклама на новостта обещава „до 50% по-ниски цени за разговори от фиксиран телефон“. 

В началото на същата година трите мобилни оператора подписват процедурата по преносимост на номерата. В следващите няколко години процесът на прехвърляне на един номер от един доставчик предизвиква различни полемики. От една страна „Виваком“ е обвиняван, че се възползва от факта, че е наследник на БТК и злоупотребява с господстващо положение на пазара. От друга „Глобул“ и „Виваком“ твърдят, че „М-тел“ бави прехвърлянето на всякакви номера – както фиксирани, така и мобилни.

Обвиненията, че мобилният оператор надписва сметки, стават все по-чести. Те стигат върха си през есента на 2010 г. Тогава компанията прави опит да смени билинг ситемата (автоматична система за фактуриране - бел. авт.), тя се срива и огромна част от абонатите получават нереално високи сметки за услугите, които използват. Други изобщо не могат да разберат, освен ако не отидат до някой от офисите, колко пари дължат.

Проблемът започва да се разрешава в началото на 2011 г., когато „М-тел“ започва да изпраща забавените от последните няколко месеца сметки. Въпросът е разглеждан и от Комисията за защита на потребителите.

Най-често клиентите се оплакват, че месеци наред не могат да проверят сметките си и оставащите минути, „Мтел“ не им издавала данъчни фактури в договорения срок и отказвала да им предоставя услугата "кредитен лимит". Проблем, за който са постъпили жалби в КЗП, е и, че по технически причини телекомът не можел да активира част от услугите на клиентите си, но ги кара да плащат за тях.

Друга тема, по която мобилните оператори спорят надълго и нашироко в продължение на няколко години, е автоматичното подновяване на договорите. На този проблем е сложен край през месец декември 2011 г. Тогава с промени в Закона за електронните съобщения мобилните оператори  са принудени да уведомяват абонатите месец преди изтичането на индивидуалните им договори. В същото решение е записано, че повикванията, SMS-ите и електронна поща с цел маркетинг и реклама ще се позволяват само след предварително съгласие на потребителя.

Недоволни потребителите, както и някои от политическите лидери подклаждат и темата за евентуалното отнемане на лиценза на телекома. Във Facebook дори са стартирани и групи на същата тематика.

Придобиването на „Мегалан“ и „Спектърнет“. Слухове, свързани с „Виваком“. Бъдеще

През есента на 2010 г. собственикът на „М-тел“ Telekom Austria обявява придобиването на два от най-големите доставчици на интернет у нас - "Спектър нет" и "Мегалан". Цената на сделката е около 72 млн. евро. В началото на декември същата година КЗК одобрява придобиването.

Чрез закупуването на двата телекома "М-Тел" увеличава значително дела си на пазара на фиксиран интернет и фиксирана телефония, доминирани от "Виваком". Това става ясно от позицията на първия мобилен оператор.

В началото на 2012 г. се случват няколко важни неща.

Първото е, че от телекома отчитат спад в приходите си от 6.5% до 527.7 милиона евро спрямо 564.5 милиона евро през 2010 година, същевременно броят на новите абонати се увеличава за първи път от 2010 г. Увеличение се отчита и при фиксираната телефония.

Същевременно се появява информация, че Telekom Austria проявява интерес към придобиването на изпадналата в сериозни затруднения „Виваком“. В един момент дори се говори, че двете компании могат да се слеят. Австрийската компания обаче се отказва от намеренията си, мотивирайки се с неяснотата около бъдещето на наследника на БТК.

Какво е бъдещето на телекома? На пръв поглед то е светло. Компанията може да си позволи да финансира собствен рали отбор, който се нарича "М-тел Рали тим", в който до миналия сезон се състезаваше ветеранът Ясен Попов, баскетболният отбор на „Лукойл Академик“, както и различни инициативи и проекти, насочени към развитие на обществото и опазване на околната среда. Вероятно скандалите и споровете по различни теми ще продължат, без да може да бъде доказано каквото и да било.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Samoznai Maitaper 30.05.2012 | 08:39
КОй пък е този рали състезател Крум Попов? Има Ясен Попов и той действително бе спонсориран от М-тел на времето, дори имаше М-Тел Рали Тийм. Има и Крум Дончев, но той е спонсориран от Глобул. Някой не си е написал домашното тук. Просто ме мързи да се занимавам с другите фактологически неточности в тази неясна по смисъла си статия.
Elwood 30.05.2012 | 13:00
Здравейте, господин Maitaper. Благодаря Ви за забележката и редакцията е направена... С уважение, Петър Чернев, Econ.bg
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.06   922 г. – Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство. 1128 г. – Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия. 1312 г. – Хайнрих VII...