ACWA Power продава дела си в 60 MW фотоволтаичната централа в село Караджалово

14.09.2020 | 14:45
по статията работи: econ.bg
Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е генерирала 85.56 GWh неутрална въглеродна енергия през 2019 г.
ACWA Power продава дела си в 60 MW фотоволтаичната централа в  село Караджалово
Снимка: ACWA Power

ACF Renewable Energy Limited, дъщерно дружество на ACWA Power, приключи продажбата на своя 100% дял в ACWA Power CF Karad PV Park ЕАД (ACWA Power Karad), собственик на фотоволтаичната електроцентрала с мощност 60.4 MWp в с. Караджалово, България. Купувач на дела е Enery Development GmbH, австрийски инвеститор и разработчик на проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници, като възнаграждението по сделката остава конфиденциално. 

Освен това NOMAC Limited, дъщерното дружество на ACWA Power, също е приключило продажбата на своя 100% дял в NOMAC България, компания, предоставяща услуги за експлоатация и поддръжка на централата ACWA Power Karad, на Enery Development GmbH, като възнаграждението по сделката остава поверително. И двете сделки са предхождани от подписването на обвързващо споразумение още през декември 2019 г. и представляват най-голямата сделка за фотоволтаичната индустрия в България до момента.

Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е генерирала 85.56 GWh неутрална въглеродна енергия през 2019 г.

Райфайзен Банк Интернешънъл АГ действа като изключителен финансов съветник на продавачите по двете сделки, а CMS София – като техен правен съветник.

Коментирайки продажбата, Пади Падманатан, президент и главен изпълнителен директор на ACWA Power, каза: „ACWA Power Karad бе една от първите ни инвестиции в соларни фотоволтаични проекти и послужи като първа стъпка към бъдещите ни инвестиции на пазара на възобновяеми соларни фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Сравнено с  това начало само преди десетилетие, днес ние с гордост можем да заявим, че приблизително 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на капиталовите разходи), който междувременно се е умножил четири пъти, се състои от възобновяеми енергийни активи.“

Раджит Нанда, главен инвестиционен директор на ACWA Power, коментира: „Тази продажба представлява една от малкото 100%-ови продажби, предприети от ACWA Power. Като една от ранните ни инвестиции в соларни фотоволтаици, електроцентралата в Караджалово ни научи на много за разширяването на отпечатъка ни в сектора. Въпреки това, докато ние продължаваме да се фокусираме върху възобновяемите енергийни източници, предвид относително малкия размер на тази централа в сравнение с останалите в нашето бързо разрастващо се портфолио, ние вярваме, че е дошъл правилният момент да продадем своя дял в тази централа".

ACWA Power е разработчик, инвеститор и оператор на производствени съоръжения за електроенергия и обезсолена вода. Регистриранa и създаденa през 2004 г. в Рияд, Саудитска Арабия, ACWA Power осигурява работа на около 3500 души и в момента присъстват в 12 страни от Близкия изток, Африка, Централна Азия и Югоизточна Азия. Портфолиото на ACWA Power включва 58 активи с инвестиционна стойност от 47.9 милиарда щатски долара, произвеждащи общо 34 GW мощност и 5.9 милиона m3/ден обезсолена вода, доставяни на едро, за да отговорят на нуждите на държавните комунални услуги и индустрии в дългосрочен план, изпълнявайки договори по аутсорсинг на комунални услуги и модели на публично-частно партньорство.

Мисията на ACWA Power е отговорно да доставя електроенергия и обезсолена вода на ниска цена, като по този начин допринася ефективно за устойчивото, социално и икономическо развитие на общностите и държавите. ACWA Power се ангажира с ценностите безопасност, благоденствие на хората и висока производителност при управлението на бизнеса си във всички географски райони. За повече информация, моля, посетете www.acwapower.com.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 05.10   610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий. 869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net