EVN влага над 1.3 млн. лв. в нови подземни кабелни линии в района на езеро „Мандра“ до Бургас

08.09.2020 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Чрез новите кабелни линии с дължина 5,5 км ще отпаднат опасни за птиците 4 броя въздушни електропроводи
EVN влага над 1.3 млн. лв. в нови подземни кабелни линии в района на езеро „Мандра“ до Бургас
Снимка: под лиценза на creative commons

Електроразпределение Юг (част от EVN) стартира проект в област Бургас за полагането на 2 бр. нови подземни кабелни линии с обща дължина 5,5 км, както и изграждането на нов трафопост. 

Новите кабелни линии ще заменят съществуващи 4 броя опасни за птиците въздушни електропроводи, които преминават над езеро „Мандра“ и пресичат един от основните прелетни маршрути на птиците в България - „Via Pontica“. Общата инвестиция на EVN по проекта е за над 1,3 млн. лв.

Проектът ще се реализира на етапи. Първият е за кабелна линия с дължина 2 км, а вторият – за 3,5 км. Очаква се първият етап да бъде завършен до края на 2020 г. 

Строително-ремонтите дейности ще се извършват в близост до пътя Бургас – Созопол, като не се очаква затваряне на пътни отсечки за движение. Дейностите по проекта се извършват на база издадена от съответните институции документация.  

Това е поредният проект на компанията за изграждане на нови съоръжения с цел както сигурност на захранването, така и за безопасност на птиците. 

През 2019 г. в района на село Братово и местното сметище (което е естествена примамка за птиците) бяха изцяло премахнати проводниците от въздушна линия с дължина 2 км. Допълнително в този район беше изолиран (oбезопасен) електропровод с дължина 2,5 км. На съоръженията, които по технологични причини не позволяват подобно обезопасяване бяха монтирани т. нар. „кацалки“, които да привличат птиците, за да не кацат върху откритите проводници.  

В много от предприетите от компанията мерки EVN взаимодейства с екологични и неправителствени организации. Такова взаимодействие е проекта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Живот за Бургаските езера“ по програма LIFE+ на Европейския съюз. В рамките на проектa EVN обезопаси 60 стълба. 

През 2018 и 2019 година в област Бургас бяха обезопасени общо 714 стълба от общо 72 км мрежа. Допълнително през 2013 г. за първи път в страната бяха монтирани 760 дивертора по линии около Атанасовско езеро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...