Втората пенсия стига за година и 3 месеца

26.11.2021 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората
Втората пенсия стига за година и 3 месеца
Снимка: под лиценза на creative commons

Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85 лв.. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на септември. Тези пари са достатъчни за получаване на пенсия от 300 лв. в продължение на година и два месеца, уточнява Труд. 

Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж.

Но хората на възраст между 60 и 64 години, на които скоро им предстои да се пенсионират, също нямат много натрупани пари за старини. Според данните на КФН средната сума на осигурените в универсалните пенсионни фондове в тази възраст е 4443,46 лв. Като мъжете имат средно по 4616,48 лв., а жените - малко по-малко, средно по 4252,29 лв. Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на жените.

В частните пенсионни фондове са осигурени и хора, които никога няма да се пенсионират за стаж в страната. Например хора, които от години са емигрирали и не плащат осигуровки в страната, но парите им във фондовете стоят. Както и чужденци, които за няколко месеца през лятото са работили в България и работодателите са им внесли осигуровки върху получените доходи. Затова данните за средния размер на наличните суми по сметките на осигурените не отразяват напълно точно какви средства имат хората, които действително ще се пенсионират в България. Но делът на емигрантите и чужденците в общия брой на осигурените не е толкова голям, че реалните данни да се различават много от обявените от КФН.

Данните за първите хора, които вече взимат вторите си пенсии, също потвърждават това. Същевременно стана ясно, че едва около една трета от хората, които вече са навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към частните пенсионни фондове с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. Преобладаващата част от хората явно предпочитат да продължат да работят, за да може средствата им за старини да нарастват, обяснява за „Труд“ Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за получаване на втора пенсия е осигурените да са родени след началото на 1960 г. и да са навършили годините за получаване на държавна пенсия. За 2021 г. за жените това означава възраст от 61 г. и 8 месеца, а за мъжете - 64 години и 4 месеца, затова все още няма мъже, които имат право на втора пенсия.

Към средата на ноември около 1700 договора за получаване на втори пенсии са подписани или са в процес на изготвяне, каза Евелина Милтенова. До края на годината се очаква тези договори да нараснат до около 2300 броя. Очакванията са през следващата година да има много повече хора, които ще поискат да получават втората си пенсия, тъй като повече хора ще навършат необходимата възраст.

При достигане на пенсионна възраст, според наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, хората могат да ги вземат накуп, разсрочено за определен срок или да получават пожизнена пенсия.  Наведнъж могат да вземат парите си, ако те са под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лв. Разсрочените пенсии може да са в размер между 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната което в момента означава между 45 лв. и 300 лв.

Като изберат каква сума искат да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв срок ще получават парите - една, две или например десет години. Пожизнените пенсии трябва да са над 15% от минималната, т.е. в момента над 45 лв. Най-често хората, които вече са избрали каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото плащане. Като най-често избират максималната сума от 300 лв., казва Евелина Милтенова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net