Застрахователите станаха по-консервативни заради кризата

19.01.2013 | 16:53
по статията работи: Лили Бончева
Компаниите от сектора насочват вложенията си в ДЦК и облигации за сметка на акции и депозити
Застрахователите станаха по-консервативни заради кризата

След като глобалната финансова криза помете и Българската фондова борса през 2007-2008 г., застрахователите предприеха по-консервативно управление и приоритетно насочиха инвестициите си към родния пазар.

Това показват данните на Българската народна банка (БНБ) за активите на застрахователните и презастрахователните компании. Според анализа, дружествата в сектора са увеличили инвестициите си в ДЦК и корпоративни облигации, съобщават колегите от застрахователния сайт Insmarket.bg.

Ако експозицията им в книжа с фиксирана доходност в края на 2007 г. е била за 528,76 млн. лева, то в края на 2011 г. нараства близо пет пъти до 2,168 млрд. лева. Тенденцията се запазва и през първите шест месеца на текущата година, когато в подобни активи са инвестирани 2,325 млрд. лева.

Повишението при ценните книжа, различни от акции, сочи ясна тенденция към покупка на по-нискорискови активи.
Повишението при инвестициите в дългови книжа носи и по-голяма тежест за тях в общия портфейл на компаниите - до 45%.

Портфейлите в акции, включително дялове в инвестиционни фондове, нарастват за пет години от 157,942 млн. лева до 273,086 млн. лева в края на 2011 г., но през първото полугодие спадат с 10 милиона лева.

Депозитите също бележат ръст, но от едва 30%. Ако в края на 2007 г. те са в размер на 650,682 млн. лева, в края на миналата – 888,468 млн. лева, то в края на юни 2012-та вече са 959,557 млн. лева. Пикът има беше през 2009 година.

Общата стойност на активите в сектора се увеличава до 4,721 млрд. лв. Компаниите в сектора на общото застраховане, където са най-масовите полици – автомобилните и имуществените, запазват тенденцията да бъдат двигател на пазара и техните активи се повишават, като делът им достига 75,5% в общия обем на целия сектор към края на миналата година.

Освен че българските застрахователи се ориентират към по-консервативни инструменти, ефектът на дълговата криза в Европа проличава като ефект в поведението им и с преориентацията на вложенията към вътрешния пазар. Според статистиката, дружествата в сектора са повишили инвестициите си в България с 6% до 2,7 млрд. лв. Процентът не е голям и се дължи на факта, че българските държавни облигации са доста по-стабилни в момента, сравнено с други страни. В същото време другото основно инвестиционно направление - Европейския съюз, отчита макар и минимален спад. 

Пълния текст на анализа може да прочетете в Insmarket.bg.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net