Икономическите последици от Brexit

17.04.2016 | 10:00
по статията работи: econ.bg
В песимистичния сценарий Великобритания няма да успее да договори специален търговски договор с ЕС
Икономическите последици от Brexit

Какви биха били икономическите последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз? Това е една от основните теми в разговорите около наближаващия референдум, който задава въпроса: „Дали Великобритания трябва да остане член на ЕС или да напусне ЕС?” с възможни отговори „Да остане в ЕС” и „Да напусне ЕС”. Неотдавна няколко водещи икономисти от London School of Economics публикуваха анализ на ефектите от възможното напускане на Великобритания на ЕС за нейната търговия и жизнен стандарт.

Основният извод на този анализ е, че ако Великобритания напусне ЕС, то това би довело до понижаване на стандарта на живот в страната. Анализът изследва два канала на влияние – търговията и нетния принос на Великобритания в бюджета на ЕС.

Търговия между Великобритания и ЕС

Членството на островната държава в ЕС е намалило както разходите, произтичащи от митата, така и тези, свързани с нетарифните пречки пред търговията със страни от ЕС. Преди влизането на Великобритания в Европейската икономическа общност през 1973 г. около една трета от търговията е осъществявана със страните от тази организация. През 2014 г. 45% от британския износ и 53% от вноса е с 27-те страни  от ЕС. Износът представлява 13% от националния доход на Великобритания.

По-голямата търговия на островната страна със страните от ЕС дава на потребителите достъп до по-добри стоки и услуги на по-добра цена. От друга страна британските фирми се възползват от новите възможности за износ, което води до по-високи продажби и приходи и позволява на британската икономика да се специализира в сектори, в които има конкурентно предимство. Това е допринесло за повишаването на стандарта на живот във Великобритания.

Структурна оценка на Brexit

Анализаторите са определили два потенциални сценария на развитие на хипотетичното излизане на страната от ЕС - „оптимистичен” и „песимистичен”. Оптимистичният вариант допуска по-ниско увеличение на търговските разходи между Великобритания и ЕС, а песимистичният предвижда по-високо такова.

В оптимистичния сценарий след Brexit, Великобритания има търговски отношения с ЕС като страна, член на Европейското икономическо пространство (ЕИП), подобно на Норвегия. Въпреки, че има достъп до общия пазар на ЕС, ще ѝ бъдат наложени някои нетарифни ограничения като тези, свързани с правилата за произход и антидъмпинговите мита. В песимистичния сценарий Великобритания не успява да договори специален търговски договор с ЕС и се налага островната страна да търгува с ЕС по правилата в рамките на СТО, което означава по-високи разходи при търговията.

От друга страна, като член на ЕС, Великобритания плаща внос в бюджета на ЕС в размер на 0,53% от националния си доход. Положителното е, че ако излезе от ЕС, островната страна ще трябва да внася или по-малко, или нищо в бюджета на ЕС. Норвегия, като част от ЕИП, плаща вноска, равна на 83% от вноската на Великобритания в бюджета на ЕС (на глава от населението). Това означава, че 0,09% от националният доход могат да бъдат спестени. В песимистичния вариант островната страна би спестила 0,31% от националния си доход, тъй като останалите 0,22% (до вноската от 0,53%) тя си връща обратно по различни програми. В Таблица 1 и Таблица 2 са обобщени резултатите от проучването на Swati Dhingra, която е част от екипа икономисти, изготвили доклада.

Икономическите последствия от излизането от ЕС на Великобритания зависи от това каква политика би провеждала страната след това. Но по-слабата търговия по всяка вероятност би струвала повече отколкото страната ще спечели от по-ниската вноска към европейския бюджет. Ако се оставят настрана чуждестранните инвестиции, миграцията и динамичните последици от намалената търговия, анализаторите смятат, че ефектите от търговията и промяната на вноската на Великобритания към бюджета на ЕС биха намалили националния доход на глава  с между 1,3% и 2,6% от БВП. А ако се сложат и промените в динамика, спадът би бил между 6,3% и 9,5%. Политическите или икономически ползи като, например, по-добра регулация трябва да са много големи, за да неутрализират негативните ефекти от такива загуби, е мнението на групата икономисти.

Автор: Симеон Борисов, стажант в ИПИ

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net