Продължаваме съпротивата: Тютюнопроизводителите срещу ЕС 1

21.05.2013 | 10:15
по статията работи: Теодора Пенева
България осигурява половината от тютюневите изделия на европейския пазар и изнася 90% от продукцията си
Продължаваме съпротивата: Тютюнопроизводителите срещу ЕС

Продължава съпротивата на България срещу новата Директива за тютюневите изделия, предложена от Европейската комисия (ЕК). Опасенията си от последствията ѝ са обявили няколко страни-членки в рамките на провелото се на 13 и 14 май 2013 г. в Брюксел, Белгия, заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство. Това съобщиха за Econ.bg от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Текст на спорната Директива

През декември миналата година Европейската комисия прие предложение за реформиране на Директивата за тютюневите изделия, чийто текстове са в сила от 2001 г. насам. Въпросните промени идват във връзка с ангажимента на Комисията до края на 2012 г. да представи предложение относно тютюневите изделия.

Предложеният законодателен акт включва нови и подсилени разпоредби относно производството, представянето и продажбата на тютюневите изделия. По-конкретно в предложението се предвижда забрана на цигарите, тютюна за ръчно свиване и бездимните тютюневи изделия, които са с характерен вкус, както и задължително използване върху цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари на предупреждения относно здравето под формата на големи снимки, се посочва в съобщението на българското представителство на ЕК.

Спорове обаче предизвика един конкретен момент от предложената промяна – а именно, предвиденото уеднаквяване на опаковките на произвежданите тютюневи изделия. Ако новите правила бъдат приети, върху всяка кутия цигари или тютюн за ръчно свиване потребителят ще вижда мащабно предупреждение за вредата от продукта. То ще представлява комбинация от снимка и текст, които покриват 75% от лицевата и опаковата страна на опаковката.

Върху опаковката не може да има рекламни елементи, постановява още Комисията. Сега предоставяната информация за катрана, никотина и въглеродния оксид, считана в момента за подвеждаща, ще бъде заместена със съобщение, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак. То ще бъде поместено отстрани на опаковката.

Държавите-членки на ЕС ще имат правото да въвеждат опростени опаковки, ако това е „надлежно обосновано“.

„За“ и „против“ промените

Новите промени ЕК предлага като част от дългогодишната борба с вредата от цигарите.

"Цифрите са достатъчно красноречиви: тютюнът убива половината от своите потребители и лесно води до пристрастяване. Тъй като 70% от пушачите пропушват, преди да са навършили 18 години, стремежът на предложението, което представяме днес, е да направи по-малко привлекателни тютюневите изделия и употребата на тютюн и по този начин да намали стимулите, които подтикват младите хора към тютюнопушене“, е заявил по повод предложението Тонио Борг, еврокомисарят, отговарящ за здравето и политиката за потребителите.

След пазарните си и потребителски анализи Комисията счита овкусителите на тютюневите продукти и атрактивните им опаковки като специфична маркетингова стратегия, която трябва да бъде спряна. "Потребителите не бива да бъдат заблуждавани: тютюневите изделия трябва да изглеждат като тютюневи изделия и да имат вкус на такива“, смята комисар Борг.

Не така гледат на нещата обаче самите тютюнопроизводители. Появата на новите текстове предизвика масов смут в средите на бранша, при това не само в България. Защото 75% опаковачна площ, предвидена за привличащо вниманието стряскащо съобщение, означава едва 25% текст, обозначаващ всички данни на производителя и доставчика на продукта.

Още по-голям негативизъм предизвика предложението на Комисията по здравеопазване към Европейския парламент (ENVI), което дойде в началото на този април. В него органът предвижда пълното уеднаквяване на опаковките. За текстовете алармираха тогава от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010), като ги определиха като „още по-рестриктивни“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Иван Велев 21.05.2013 | 12:46
Такаа, значи накратко въпросът е по-малко работни места или по-малко умиращи от тютюнопушене. Позицията на България ми изглежда като позицията на производител на оръжия, който протестира срещу опити да се въведе мир, защото като хората не воюват ще му спаднат приходите.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.07   1881 г. – Учредена е Международната федерация по гимнастика – първата международна спортна федерация. 1914 г. – България в Първата световна война:...