Просперираща държава ли е България?

01.11.2012 | 14:55
по статията работи: Теодора Пенева
Класацията на английската организация Legatum Institute сравнява 142 страни по осем водещи показателя
Просперираща държава ли е България?

България се нарежда на 48-мо място в годишната класация за просперитет на базираната в Лондон, Великобритания, неправителствена организация Legatum Institute. Мащабното проучване обхваща 142 държави и 2 територии без държавен статут, които формират близо 99% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и 96% от световното население.

Изследването проследява темповете на развитие на страните за периода 2009-2012 г. До тази година то е обхващало 110 държави, като през 2012 г. обхватът му е разширен с още 32. Цялостният просперитет на всяка от тях е определен на базата на осем показателя – икономика, предприемчивост, управление, обучение, здравеопазване, сигурност, лична свобода и социален капитал.

В рамките на четирите изследвани години позицията на България остава сравнително стабилна в световната класация – ние сме 47-ми през 2009 г., 46-ти през 2010 г. и 48-ми през 2011 и 2012 години. Трябва обаче да се отчете, че през предходните години са били изследвани по-малко държави – през 2012 г. са включени например Люксембург, Малта и Кипър, които в момента се нареждат преди България.

Снимка: Legatum Institute

По цялостен просперитет сме сред т.нар. „жълти“ държави или тези, които се представят сравнително добре и са в горния сектор на средното ниво на просперитет (Upper Middle Ranking Countries). Там попадат и повечето от проследените показатели – ниво на предприемчивост и ниво на сигурността (и по двата сме 41-ви), качество на здравеопазването (където сме 49-ти), качество на образованието (51-ви) и лична свобода (59-ти).

По другите три подиндекса България попада сред „оранжевите“ страни или тези в долната половина на средното ниво на просперитет (Lower Middle Ranking Countries). Нареждаме се на 72-ро място по качество на управлението, на 85-то място по социален капитал и чак на 93-то място по ниво на икономиката. Въпреки това сме една от малкото европейски страни, които през четирите изследвани години бележат икономически ръст.

Как се представя светът?

30 държави попадат в категорията High Ranking Countries и бележат високо ниво на просперитет; т.нар. „зелени“ страни. 27 от тях са с демократично управление. Най-голямата от тях - Индия, обаче, пада с 5 позиции от 2009 г. насам и в момента заема едва 101-во място от всички 142.

Т.нар. Upper Middle Ranking Countries са общо 41, толкова са и определените като Lower Middle Ranking Countries. Последните 30 държави в класацията са „червени“ или са такива с ниско ниво на просперитет – т.нар. Low Ranking Countries.

Десетте най-проспериращи страни са съответно Норвегия, Дания, Швеция, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария и Ирландия. За пръв път САЩ изпада от първите 10 – тази година тя заема 12-та позиция.

На дъното пък са, започвайки от последната, Централноафриканската република (ЦАР), Демократична република Конго, Афганистан, Чад, Хаити, Бурунди, Того, Зимбабве, Йемен и Етиопия.

Как се представя Европа?

Представянето на европейските държави в индекса за 2012 г. варира, следвайки институционалните, икономическите и политическите различия между тях, се обяснява в доклада на организацията.

С изключение на Гърция и на Италия, повечето западноевропейски държави попадат сред първите 30 в общото класиране, докато централно- и източноевропейските страни стоят като цяло по средата (с изключение на Чехия и Словения, които също са в топ 30).

От друга страна, през последните четири години именно повечето от страните от Западна Европа бележат спад в икономиките си, докато показателят отбелязва ръст при някои от държавите от Източна Европа.

Промяната в икономическия подиндекс отразява не само промените в БВП на страните. Тя говори за влошеното здраве на европейската икономика, съчетано с променените очаквания и удовлетвореност на европейските граждани, посочват още от Legatum Institute. Сред държавите с най-голям спад са Гърция, Испания, Исландия и Литва. Темпът на намаляване на икономическия подиндекс е по-силно изразен в Западна Европа, като средният спад там е два пъти по-голям, отколкото е този в Източна Европа.

Може би изненадващо някои от по-силните европейски икономики като Норвегия, Дания и Финландия също бележат спад. Като цяло промените са резултат от обективни променливи като нивата на лошите кредити и на заетостта, отчитат експертите.

Сред страните, регистрирали ръст в икономиките си, е и България. Останалите са Молдова, Македония, Словакия, Португалия, Германия и Швейцария.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...