Финансовите посредници: Икономическият растеж ще се забави в началото на 2017 г.

06.02.2017 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Общата претеглена оценка на анкетираните за заетостта премина на отрицателна територия за първи път в последните две години, но остана близко до нулата
Финансовите посредници: Икономическият растеж ще се забави в началото на 2017 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация за последното тримесечие на 2016 г. продължава да бъде положителна, като претегленият общ балансов резултат остава близко до равнището си от предходното изследване. Въпреки положителната оценка на текущата икономическа ситуация посредниците очакват икономическият растеж да се забави в началото на 2017 г.  

Това отчита изданието "Финансов сектор: оценки и очаквания", изготвено от дирекция "Икономическа и финансова политика" на Финансовото министерство. Изданието представя очакванията на широк кръг финансови посредници по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, отнасящи се до извършваната от тях дейност. Публикацията анализира агрегираните очаквания относно икономическия растеж, инфлацията, основния лихвен процент, валутния курс на лева спрямо щатския долар и лихвените проценти по депозити и кредити. Осъществява се на базата на анкетиране на търговски банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и пенсионноосигурителни дружества.

Общият индикатор за бизнес климата през декември 2016 г. остана близо до стойността си спрямо ноември, а оценките в търговията на дребно и услугите се влошиха. Очакванията на предприемачите от бизнес анкетите на НСИ през декември показват, че те предвиждат общият обем на поръчките в промишлеността да намалее през следващите три месеца, а очакванията им за бизнес ситуацията през следващите шест месеца се влошават.

Финансовите посредници очакват отрицателната инфлация да продължи да се забавя. Балансовата им оценка нарасна минимално спрямо предходното издание. Тяхната преценка от него се потвърди от отчетните данни, както по националния, така и по хармонизирания индекс на потребителските цени. През последното тримесечие на 2016 г. дефлацията продължи да се забавя на годишна база, основно поради възстановяването при международните цени на суровините.

Очакванията на финансовите посредници за първото тримесечие на 2017 г. са в синхрон с оценките на работодателите. Бизнес анкетите на НСИ от декември 2016 г. относно очакванията на фирмите през следващите 3 месеца за движението на цените са за повишение в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството се очаква запазване на нивото от предходното тримесечие.

Общата претеглена оценка на анкетираните за заетостта премина на отрицателна територия за първи път в последните две години, но остана близко до нулата. Финансовите посредници предвиждат заетостта леко да намалее на годишна база спрямо равнището си от предходното тримесечие. Това е в синхрон и с очакванията им за бъдещата икономическа ситуация и забавяне на темпа на икономически растеж.

Последните оценки на работодателите, от бизнес анкетите на НСИ от декември 2016 г., относно движението на персонала в търговията на дребно през следващите три месеца, също показват очаквания за намаление. В промишлеността балансовата оценка остава на положителна територия, но намалява последователно през последните три месеца на 2016 г.

Оценките на пенсионноосигурителните дружества остават близки до тези от предходното тримесечие. По отношение на акумулираните активи и броят на осигурените лица в допълнителните задължителни фондове очакванията им са за умерено нарастване, като темпът ще се запази на нивата от последното тримесечие на 2016 г. Това е в синхрон с тенденцията на увеличение на акумулираните активи и брой осигурени лица предвид последните публикувани данни за деветмесечието на 2016 г. При допълнителните доброволни пенсионни фондове, очакванията на управляващите дружества са, че активите и броят на осигурените ще останат без съществена промяна спрямо последната анкета. Стойността на един дял ще се увеличи леко при допълнителните доброволни ПФ, докато при задължителните ще се запази на нивата от последното тримесечие на 2016 г. Това кореспондира и с отчетните данни за среднопретеглената доходност на годишна база на фондовете за ДПО за последния 24-месечен период до края на 2016 г., която леко нараства спрямо данните до трето тримесечие на 2016 г. Единствено тази на универсалните пенсионни фондове остава близко до постигнатата до трето тримесечие на 2016 г. Според ПОД, конкуренцията през първото тримесечие на годината ще бъде още по-силно изразена спрямо края на 2016 г.

Очакванията на инвестиционните посредници по отношение на активността на БФБ през първите три месеца на 2017 г. остават на положителна територия, но спрямо предходното изследване балансовите оценки са по-ниски. По отношение на реализирания оборот от търговия и брой сделки с акции анкетираните предвиждат умерено увеличение.

В сегмента за облигации, участващите в изследването запазват очакванията си от предходното тримесечие за леко увеличение на броя нови емисии облигации, листвани на БФБ. Това е в синхрон и с реализираната само една нова емисия през последното тримесечие на 2016 г.

И в това издание инвестиционните посредници продължават да очакват конкуренцията помежду им да продължи да се увеличава, но с по-слаби темпове спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г.

Очакванията на управляващите дружества (УД) са по-оптимистични в техния сегмент в съпоставка с тези на инвестиционните посредници. Акумулираните активи в КИС леко ще ускорят растежа си на тримесечна база. УД считат, че привлечените средства от нефинансови предприятия и домакинства също ще продължат да нарастват с умерени, но по-ниски темпове. Ускорение на растежа се очаква при привлечените средства от застрахователни и пенсионни дружества. Това съвпада с тенденцията на нарастване на техните активи спрямо началото на 2016 г.

Тези очаквания съвпадат и с позитивните сигнали от капиталовия пазар през последните месеци на 2016 г., както и с оценката на анкетираните за текущата икономическа ситуация. По отношение на доходността на КИС, очакванията са за умерено нарастване.

За разлика от предходното издание, очакванията на КИС са конкуренцията помежду им да продължи да се увеличава, но с по-ускорени темпове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 04.08   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net