Българските паспорти са по-рекламирани от продажбата на обувки в Македония

22.12.2020 | 11:55
по статията работи: econ.bg
"Бизнесът" с българско гражданство, който е особено актуален през последните десет години, не стои „неподвижен“ в наши дни, когато кавгите между Скопие и София стават все по-интензивни
Българските паспорти са по-рекламирани от продажбата на обувки в Македония
Снимка: БГНЕС

"Ние посредничим за получаване на българско гражданство, обадете се и ще ви обясним всичко по телефона в официалния офис в Струмица"; "Побързайте за подаване на документи. Колкото по-скоро, толкова по-добре за вас и по-малко ще чакате. Процедурата е за православни лица "; „Най-бързото, точно и сигурно посредничество при документи за гражданство, паспорти, лични карти, шофьорски книжки в нашата агенция. Упълномощени сме за преводи на всички чужди езици. Получавате пълни документи, преведени, нотариално заверени, с платени декларации и такси за държавата. Агенцията има дългогодишен опит, с офис в София, а също така получавате телефонен номер за връзка от нашите сътрудници в цяла Македония“.

Според македонската редакция на „Дойче веле“ и „Независен весник“ с подобни реклами в социалните мрежи, както и в рекламни сайтове, агенции и лица предлагат на македонските граждани успешно издаване на български документи. 

"Бизнесът" с българско гражданство, който е особено актуален през последните десет години, не стои „неподвижен“ в наши дни, когато кавгите между Скопие и София стават все по-интензивни. Историческите спорове между двете страни, които доведоха до ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, преляха във взаимни обвинения, а „прах в очите“ отново е двойното гражданство.

Това се вижда и в рекламите във Facebook

Социалните мрежи са наводнени от страници, предлагащи бързо и успешно взимане на български документи. Конкуренцията е ожесточена. На десетки страници, които изглеждат неактивни, всъщност всеки ден се появяват граждани, които търсят информация как лесно да получат достъп до заветните документи. Посредници, понякога скрити зад агенции, понякога индивидуално или групи с добри контакти в съседна България, на цена от 600 до 800 евро предлагат осъществяването на европейската мечта на много македонски граждани.

Притиснати от икономическата криза, надявайки се да осигурят работа или образование в Европа, мнозина са прибягнали до резервен план през последното десетилетие - да преминат европейските граници с български паспорт. Някои от групите, които посредничат за документи, са публично отворени и всеки има достъп до тях, някои от тях са „затворени клубове“ и за да влезете в тях, трябва да бъдете одобрени за членство. Има много хора, които рекламират в интернет. Българските паспорти се рекламират повече от продажбата на нови обувки или чанти. 

Властите са безсилни

Компетентните институции, въпреки че са наясно с този масов феномен, казват, че са безсилни да предприемат каквото и да било. Цялата процедура за издаване на документите се извършва в съседната държава (България – заб. на редактора), където те нямат правомощия да се намесят. София е тази, която решава на кого ще бъде дадено гражданство, а изборът е личен - всеки македонец сам решава дали да кандидатства за двойно гражданство. 

От информацията, която може да бъде получена от посредническите агенции за получаване на български документи, се научава, че процедурата протича на няколко етапа.

Фаза 1

Кандидатите първо подават акт за раждане, удостоверение за родители, акт за раждане или акт за смърт на дядо или прадядо, който трябва да е роден между 1900 и 1918 година.

Фаза 2

Втората фаза също изисква медицинско свидетелство, документ за съдимост и копие на паспорт. От кандидатите се изисква също да представят документ, доказващ българския произход на предшественика на кандидата (майка, баща, баба, дядо и др.), както и декларация за българско национално съзнание. Посредническите агенции обясняват, че това е официален документ, издаден от български или чуждестранен орган въз основа на акт за раждане, регистър на населението и др., който съдържа данни за българския произход на лицето или неговите предшественици. Ако няма такъв документ, тогава се издава Удостоверение за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина. Последният етап е личното подаване на документи в София. 

Цените при различните посредници варират от 600, 650 до 800 евро за гражданство. Обещава се, че процедурата може да приключи след две до три години.  

„Можете да получите българско гражданство въз основа на български произход или да имате родител - български гражданин. За да получите българско гражданство въз основа на български произход, трябва да се придържате към определена хронология, т.е. първо трябва да определите своя български произход и след това да подадете документи за получаване на българско гражданство. Органът, който определя вашия български произход, е Държавната агенция за българите в чужбина. „Издаването на документи за българско гражданство отново се извършва чрез Министерството на правосъдието на Република България“, казват посредниците.

Поразителни данни

Че това е масов феномен, който все още е актуален, показват данните, публикувани наскоро в България. Към 22 октомври тази година почти 78 хиляди македонски граждани са подали молба за български паспорт въз основа на българския си произход, според официалните български данни, представени пред парламента.

От 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г. почти 78 000 македонски граждани са подали молба за българско гражданство и почти 90% от тях са го получили. През последните 10 години 66 000 македонци са получили български паспорти, всички въз основа на техния български произход. Тези данни бяха разкрити в българския парламент от министъра на правосъдието Десислава Ахладова в отговор на журналистически въпрос. От общо 77 829 молби за българско гражданство, в 77 725 случая базата е български произход. 

Междувременно България разшири списъка си с проблемни теми със Северна Македония, включвайки и темата за македонците с българско гражданство. Българското министерство на външните работи обяви, че "няма да променят позицията си по отношение на Македония, за да не предадат 88 450 граждани на Македония, които притежават български паспорт". 

"Би било неразумно да очакваме промяната на българската позиция. Тази позиция е обект на надпартиен консенсус и 84% обществена подкрепа. Нека не забравяме колко български граждани са наследници на бежанци от Вардарска Македония. Според Министерството на правосъдието, 88 450 граждани на Република Северна Македония също имат българско гражданство. "Никое българско правителство не може да екстрадира тези хора на границата", заяви българското външно министерство. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 07.01   1558 г. – Франция завладява Кале, последното владение на Англия в континентална Европа. 1566 г. – Започва понтификатът на папа Пий V. 1598 г. – Борис...