Българският бизнес възнамерява да работи дистанционно между 2 и 4 дни седмично и в бъдеще

23.03.2021 | 10:55
по статията работи: econ.bg
2021 г. няма да сложи край на работата от вкъщи според 67% от анкетираните 250 български компании
Българският бизнес възнамерява да работи дистанционно между 2 и 4 дни седмично и в бъдеще
Снимка: под лиценза на creative commons

Над две трети от служителите в българските компании имат възможност да продължат работа от вкъщи между 2 и 4 дни в седмицата, а 79% от фирмите смятат, че бъдещият начин на управление ще бъде хибриден – комбинация от работа на живо /лице в лице/ и от разстояние /дигитално/.

Това сочат резултатите от второто проучване на Leadership Support на тема: „Как се справя Вашата организация с предизвикателствата на Корона пандемията?“. Изследването се проведе през ноември и декември, 2020 г. и в него се включиха 250 български компании от 13 сектора.

Резултатите потвърждават тенденцията за ускоряване на дигитализацията в голяма част от бизнес секторите. Над 88 % от компаниите споделят, че голямата трансформация е настъпила вследствие на използването на нови дигитални инструменти за сътрудничество и комуникация с поставен акцент върху непрекъснатата обмяна на опит и обратна връзка в дигиталното работно пространство.

Въпреки предизвикателствата, които срещат при работата от разстояние, повече от половината компании се справят с извънредната ситуация по-добре от първоначално очакваното. При 62% от компаниите служителите са постигнали по-добър баланс между професионалния и личния живот. Близо 80% от организациите отбелязват, че продуктивността им се е повишила, а 46% отбелязват подобряване на ИТ уменията на кадрите си. Действайки в тази динамична среда, почти 70% от компаниите залагат на силно гъвкава организационна структура при управлението в бъдеще.

„Това е второто изследване, което правим безвъзмездно в рамките на кампанията ни за подкрепа на българския бизнес, изправен пред предизвикателствата на COVID-19. Постарахме се чрез анализа на резултатите да предоставим точна и актуална информация на компаниите в България за добрите практики и новите тенденции в организацията на труда, управлението на хора и работни процеси, така че да бъдат конкурентни на пазара с навлизането в по-дигиталното бъдеще“, сподели Камен Кънев, Chief Digital Officer на Leadership Support.

Мениджъри и HR експерти трябва да се фокусират върху ангажираността, опита, обучението и развитието на служителите си. От лидерите се изисква да придобият нови компетенции, които са ключови в условията на „новото нормално“. Изследването сочи, че една трета от мениджърите притежават основни умения за управление във виртуална среда.

Leadership Support проведе проучването паралелно и в Германия заедно с партньорите си от Kommunikationskolleg AG Consulting & Training. Това даде възможност за интересен сравнителен анализ между компаниите в двете държави по отношение на адаптирането им към „новото нормално“.

По данни от изследването с 15% повече са българските компании, в сравнение с германските, които смятат че служителите им са повишили своите ИТ умения благодарение на дистанционната работа. 30% повече са българските респонденти, които са отбелязали, че хората им са уморени от ограниченията и копнеят за връщане към „добрата стара нормалност“. Единодушно е мнението както на българските, така и на немските компании, че хибридната работа и смесеното ръководене /на живо и дигитално/ е бъдещият начин за управление.

Разгледайте целия доклад ТУК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net