Кварталите "Люлин", "Обеля" и "Връбница" са най-евтини сред панелните "спални" в София

18.05.2021 | 12:15
по статията работи: econ.bg
След успешната 2020 година, в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, жилищният пазар в София стартира нова, още по-успешна 2021 г.
Кварталите "Люлин", "Обеля" и "Връбница" са най-евтини сред панелните "спални" в София
Снимка: под лиценза на creative commons

След успешната 2020 година, в която имотният пазар остана слабо засегнат от пандемията, жилищният пазар в София стартира нова, още по-успешна 2021 г.

Растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията.

„Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди.

Купувачите се пренастроиха към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.

Наличното ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда продължават да влияят положително на жилищния пазар.

Средни цени и годишно изменение

Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 150 евро/кв.м. при 1 120 евро/кв.м. в началото на 2020 г. Това представлява ръст от 2.7% на годишна база - малко по-голям от отбелязания в последното тримесечие на 2020 г. ръст от 2.3%.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

Обеми продажби

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.

В допълнение на активното сключване на сделки имаме и вписване на вече сключени сделки в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията, които сочат, че през 1-вото тримесечие на 2021 г. в София са вписани 6 683 имотни продажби при 5 285 за същия период на 2020 г., което е ръст от около 26% на годишна база.

Достъпност

Стойността на коефициента на достъпност през 1-вото тримесечие на 2021 г. е 1.13. Той запазва нивата от края на миналата година поради успоредното увеличение на цените и на доходите.

Това означава, че към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Жилищно кредитиране

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, който са основната част от теглените жилищни кредити, продължават да спадат и в първите месеци на тази година са на средно ниво 2.79% по данни на БНБ.

Ново строителство

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София в първите месеци на годината са 229. Те задържат нива, сходни с тези в началото на 2020 г. преди пандемията. След краткотрайно забавяне в резултат на опасения за пазара, а и на по-бавна работа на администрацията, виждаме, че строителната активност и очакванията за пазара са се върнали на нивата от силните месеци и години преди пандемията.

Към момента новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата по данни на BULGARIAN PROPERTIES – лидер в продажбата на имоти ново строителство. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Сред най-предпочитаните квартали остават Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост.

Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница засили интереса към набиращия популярност и развиващ се район Полигона и в частност зоната около Тех Парк София.

Атрактивни остават широкият център на София около бул. Сливница, Банишора, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч - Красно село, Лагера, Овча купел, Хаджи Димитър.

Наблюдваме траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.

Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2021 г. са:

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.

• Манастирски ливади – 1225 евро/кв.м.

• Драгалевци – 1260 евро/кв.м.

• Полигона – 1320 евро/кв.м.

• Дианабад – 1280 евро/кв.м.

• Студентски град – 970 евро/кв.м.

• Младост – 1215 евро/кв.м.

• Лагера – 1180 евро/кв.м.

• Широк център – 1100 евро/кв.м.

• Банишора – 1030 евро/кв.м.

• Люлин – 860 евро/кв.м.

• Връбница – 960 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища

Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която отбелязахме в края на миналата година.

През първите месеци на 2021 г. делът на закупените 2-стайни жилища спада още и достига 30%. Тристайни са 50% от закупените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

Средната площ на закупените жилища е 94 кв.м. – с още 2 кв.м. повече от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.

Очаквания за жилищния пазар до края на годината

В края на миналата година очертахме два възможни сценария за жилищния пазар в зависимост от развитието на пандемията – позитивен и негативен. В момента наблюдаваме да се случва позитивният ни сценарий.

Той беше, че при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, с активен пазар и стабилни цени. Успяхме да преминем и през третата вълна на пандемията със сравнително по-леки мерки от тези в други страни, а заедно с това напредва и процесът по ваксинация, което дава надежди за скорошно излизане от тази криза.

При тези обстоятелства очакванията ни са за активен пазар с умерен темп на нарастване на цените в рамките на 3-5% до края на годината.

Продължава дигитализацията на сектора на недвижимите имоти с множество въведени онлайн услуги от агенциите, банките и другите пазарни участници. Тези нововъведения ще останат и след пандемията и ще заемат все по-съществено място в осигуряването на качествен жилищен продукт и услуга.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...