Раздвижват се цените на агнешкото и пилешкото

18.05.2012 | 17:30
по статията работи: Теодора Пенева
Без промяна остават търговските стойности на немесните продукти през изминалата седмица
Раздвижват се цените на агнешкото и пилешкото
Снимка: Sxc.hu

Раздвижват се цените на агнешкото и на пилешкото месо. Това сочат седмичните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), даващи информация за цените на шестте основни хранителни продукта на дребно – захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо. Изследването отчита търговските стойности на продуктите през периода 9-16 май 2012 г.

Докато цялото агне рязко поевтинява (с 25 стотинки), агнешкият бут и агнешката плешка поскъпват, макар и с по-малки темпове (съответно с 3 и с 11 стотинки за килограм), при това седмица след Гергьовден. Изменения се наблюдават и при другия вид месо – пилешкото. Замразеното пиле поскъпва със стотинка, а охладеното поевтинява с три. Това обаче се дължи на единични промени на продукта в някои от проучваните области – например спад в цената на прясното месо в големите търговски вериги (ГТВ) във Враца и в Монтана с цели 65 стотинки.

Търговските стойности на немесните продукти остават без промяна. Това важи както за олиото, брашното и захарта, така и за двата размера яйца – M и L.

Захар

След тенденциозното си поевтиняване в рамките на 1-2 стотинки седмично през последните няколко месеца, в рамките на периода 9-16 май бялата кристална захар на дребно е останала на същата си цена. Средно за страната тя се е продавала за 2,23 лева за килограм. Не се наблюдават изменения в повечето от проучваните области. Най-голямото поскъпване и най-голямото поевтиняване са измерени съответно в големите вериги в Пловдив и  София. И двете са в размера на 7 стотинки за килограм.

Олио

Стабилна остава и търговската стойност на рафинираното слънчогледово олио. През изминалата седмица на дребно то е струвало средно 2,94 лева за един литър. Тенденцията се наблюдава в почти всички изследвани региони. Единствено в ГТВ в София е отчетено рязко ценово изменение – поскъпване с цели 37 стотинки за литър, което обаче не е оказало съществено влияние на средната за страната цена на продукта. Най-сериозният спад в стойността на олиото е в размера на 10 стотинки и е регистриран в хипермаркетите в Шумен.

Брашно

През периода 9-16 май средната цена на брашното тип 500 на дребно е била 1,07 лева за килограм. И тук няма съществено раздвижване на областно ниво, с изключението на увеличението на търговската стойност на продукта в ГТВ в Бургас – с 11 стотинки за килограм.

Яйца

Няма промяна в цените на дребно на двата размера яйца – M и L. През седмицата малките яйца са вървели средно за 26 стотинки за брой, а големите – средно за 29 стотинки. По региони ценовите нива също са останали стабилни, като наблюдаваните увеличения и намаления са в рамките съответно на 1-3 стотинки.

Нараснал е маржът между средната търговска стойност на яйцата M в големите и в малките магазини и е достигнал ръст от 3 стотинки в полза на хипермаркетите. И яйцата L са стрували по-скъпо в ГТВ, отколкото в другите търговски обекти (ДТО), като там разликата се е запазила на 5 стотинки.

Агнешко месо

След като търговската стойност на цялото агне остана стабилна в седмицата около Гергьовден (2-9 май), в рамките на периода 9-16 май тя сериозно се е понижила – с 25 стотинки до 13,08 стотинки за килограм. Изменения обаче е имало само на две места – поевтиняване с 20 стотинки в големите вериги в Стара Загора и с 1,34 лева в магазинчетата в София.

С 3 стотинки обаче се е повишила стойността на агнешкият бут и през изминалата седмица той се е продавал на цена от 13,53 лева за килограм. Повечето от промените на регионално ниво са отчетени в големите търговски вериги. В хипермаркетите на четири от изследваните области разфасовката на агнешкото месо е повишила цената си с 1,04 лева за килограм – в Разград, в Силистра, в Търговище и в Русе. Най-същественото стойностно понижение пък е отчетено в ГТВ във Варна – с 98 стотинки.

Аналогични областни раздвижвания се наблюдават паралелно и при агнешката плешка. В големите магазини в четирите изброени региона тя е поскъпнала с 1,04 лева, а цената й във Варна е паднала с 98 стотинки. Най-голямото поевтиняване на плешката обаче е в размера на 1,01 лева за килограм и е отчетено в София. Средно за страната тя е повишила търговската си стойност с 11 стотинки до 12,95 лева за килограм.

Пилешко месо

През периода 9-16 май се раздвижват цените и на двете пилешки меса – замразеното и охладеното. Докато замразеното пиле поскъпва със стотинка, търговската стойност на прясното пада с 4 стотинки за килограм. На средните за страната цени обаче са повлияли отделни изменения, регистрирани само в някои от проучваните региони.

Пиле – замразено

В рамките на седмицата замразеното пилешко месо е вървяло за 4,43 лева. Увеличението се дължи на поскъпването на продукта с 15 стотинки за килограм в големите вериги във Варна и в София.

Пиле – прясно, охладено

4,98 стотинки е струвало прясното пиле през изследвания интервал, като това е най-ниската му цена от средата на април насам. Резки стойностни спадове са регистрирани в ГТВ във Враца и в Монтана (с по 65 стотинки) и във Варна (с 46 стотинки), както и в ДТО в Софийска област (с 30 стотинки). Съществено увеличение е имало в хипермаркетите в Благоевград и в Русе – съответно с 39 и с 40 стотинки за килограм.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...