Пилешкото продължава да поскъпва

06.07.2012 | 17:35
по статията работи: Теодора Пенева
Цените на повечето от шестте основни хранителни продукта остават без промяна
Пилешкото продължава да поскъпва
Снимка: Sxc.hu

Отново остават стабилни цените на дребно на по-голямата част от шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Това показват данните от седмичния бюлетин на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който отразява ценовите изменения на храните в рамките на периода 27 юни – 4 юли 2012 г.

Нито един от изследваните продукти не е поевтинял през изминалата седмица. Олиото е поскъпнало със стотинка, а охладеното пилешко месо – с цели три. Увеличение се наблюдава и при трите разфасовки на агнешкото месо – цяло агне, бут и плешка. Основно обаче то се дължи на това, че през различните изследвани периоди са отчетени данни от различни области.

Непроменени са търговските стойности на захарта, на брашното, на яйцата и на замразеното пилешко месо.

На регионално ниво цените на продуктите са сравнително стабилни – както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО). Изключение правят някои резки изменения в отделни изследвани области. Пример за това е поскъпването на охладеното пиле с цели 39 стотинки в големите вериги във Варна и в Бургас.

Захар

Продължава да бъде стабилна цената на дребно на бялата кристална захар. През периода 27 юни–4 юли продуктът се е продавал за 2,22 лева за килограм средно за страната. Отново раздвижвания на регионално ниво се забелязват само в отделни области. Най-сериозно захарта е поскъпнала в ГТВ в Русе и в Търговище – съответно с 8 и със 7 стотинки за килограм. Единственото поевтиняване е отчетено в Добрич – с 5 стотинки в големите магазини и с 10 стотинки – в малките.

Олио

С една стотинка се е повишила търговската стойност на дребно на рафинираното слънчогледово олио до 3,01 лева за един литър. Въпреки това ценови промени са отчетени само в три от изследваните области. Олиото е поскъпнало с 2 стотинки в хипермаркетите във Варна и с 9 – в тези на Бургас. Цената му се е увеличила с 4 стотинки в ГТВ в област Добрич и с 10 стотинки – в ДТО в региона.

Брашно

След поскъпването на брашното тип 500 на дребно в рамките на седмицата 20-27 юни цената му се е запазила на 1,04 лева за килограм и през интервала 27 юни – 4 юли. Почти не са отбелязани промени в търговската стойност на продукта в отделните проучвани региони. Най-сериозната такава е регистрирана в големите вериги във Варна – спад в размера на 10 стотинки за килограм.

Яйца

Няма промяна и в средните цени на яйцата на дребно. В рамките на последния изследван период яйцата размер M са вървели за 26 стотинки за брой, а тези размер L за 29 стотинки. На регионално ниво търговската стойност на продукта е сравнително стабилна, като отчетените изменения са в рамките на 2 стотинки.

Агнешко месо

През изминалата седмица се наблюдава увеличение на цените и на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка.

С 2 стотинки е поскъпнало цялото агне. Средно за страната то е струвало 13,12 лева за един килограм. Разликата на седмична база обаче отново се дължи на това, че през периода е постъпила информация за ценовите стойности от различни области спрямо предходния. В нито един от проучваните през интервала 27 юни – 4 юли регион не са регистрирани ценови изменения.

При агнешкия бут растежът е в размера на 11 стотинки до 13,37 лева за килограм. Причината за поскъпването е същата, както при цялото агне. Парадоксално, единствените отбелязани промени по области в рамките на периода са поевтиняване с 15 и с 35 стотинки в малките магазини съответно в София и във Варна.

Агнешката плешка е повишила цената си с 15 стотинки до 13,10 лева. Разликата се дължи на поскъпването ú с 1 лев в хипермаркетите във Варна. В магазинчетата в областта пък цената на плешката е спаднала с 35 стотинки за килограм. В останалите изследвани региони не се наблюдават ценови промени.

Пилешко месо

Пиле – замразено

В рамките на изследвания интервал 27 юни – 4 юли търговската стойност на замразеното пиле на дребно се е запазила на ниво от 4,43 лева за един килограм. Почти няма ценови раздвижвания в различните региони. Най-съществените са отбелязани в София – спад с 10 стотинки в ГТВ и увеличение с 16 стотинки в ДТО, както и в Шумен, където продуктът е поевтинял с 31 стотинки в малките магазини.

Пиле – прясно охладено

С 3 стотинки се е покачила цената на прясното пиле на дребно до 5 лева за килограм. Разликата на седмична база се дължи на поскъпването на продукта с цели 39 стотинки в хипермаркетите във Варна и в Бургас.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 07.10   3761 пр.н.е. – Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. – Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е...