Компактна, ефективна и модерна съдебна система

08.11.2015 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Недопустимо е за ръководство, което управлява 500 млн. лв. и 13 000 души, да позволява неравномерно натоварване на един и същи вид служители
Компактна, ефективна и модерна съдебна система
Снимка: Thinkstock/Guliver

При подробен прочит на анализа на натовареността и щатните бройки, оставаме с впечатление, че заетостта в съдебната система не е следствие от добре обмислена стратегия и управление на човешките ресурси, а от стечение на обстоятелствата или „защото така е било досега”.

Натовареността е неравномерно разпределена. От една страна имаме високонатоварени райнни съдилища в областните градове, където средната натовареност е над 40 дела на съдия на месец за 2014 г. От друга, голяма  група нисконатоварени съдилища – апелативните съдилища, където средната натовареност е 7,6 дела на съдия на месец. Има 23 окръжни съдилища, при които натовареността е под 10 дела на съдия на месец. Сред окръжните съдилища единствено Софийски градски съд е с висока натовареност - 26,89 дела на месец. Подобна е и ситуацията в административните съдилища, където 11 са с натовареност под 10 дела на съдия на месец, което е почти два пъти по-ниско ниво от средното за страната и 2,8 пъти по-ниско ниво от натовареността на административния съд в гр. София.

Недопустимо е за ръководство, което управлява ресурс от половин милиард лева и 13 000 души персонал, да позволява дългогодишна неравномерност в натовареността на един и същи вид служители/магистрати. Разликата между натовареността на съдия в Софийски районен съд и Районен съд Ивайловград е 5 пъти, разликата между натовареността в Административен съд Пловдив и Административен съд Ямбол е 3,13 пъти, а между Софийски градски съд и Окръжен съд Кърджали - 4,84 пъти. Тоест едни магистрати и служители работят от 3 до 5 пъти повече от други. Това показва неравномерно разпределение на човешкия ресурс, както и неефективно и нецелесъобразно разпределение на финансовите ресурси на системата.

Освен анализ на натовареността на съдиите и на прокуратурорите, е необходимо да се направи и анализ на натовареността и на работата на съдебните служители. Последните са 9 170 към 2014г. или 125 на 100 000 души от населението, което е два пъти по-високо от средното за Европа. Нещо повече – служителите в българската прокуратура са най-много на глава от населението за целия ЕС и за останалите страни, които са включени в изследването на Съвета на Европа от 2014 г. -  41 служители в България при средно 14 служители на 100 000 души за изследваните 47 страни.

212630

*Унгария е на второ място по численост на служителите в прокуратурата с 27 души на 100 хил. от населението.

При сходни нива на регистрираните престъпления в Бълагария – 1643 и в Румъния – 1412 на 100 хил. души,  България има 3 пъти повече служители в прокуратурата на глава от населението. Може да го кажем и по друг начин – броят на служителите в прокуратурата на Румъния е 3006 души, а на прокуратурата в България – 2989 души, регистрираните престъпления в Румъния за 2012 година са 308 000, регистрираните престъпления в България за 2012г. са 120 000 (по данни на Евростат), населението на Румъния е 3 пъти по-голямо. Със същия брой служители румънската прокуратура извършва три пъти повече работа в три пъти по-голямо население.

Брой на служителите в прокуратурата на 100 хил. души

212632

При сравнение на натовареността и щатната численост на европейските съдебни системи се вижда, че българската система има в пъти повече служители при по-ниска или сходна натовареност. Време е да бъде направен сериозен анализ за ефективността на дейностите в съдилищата и прокуратурите и да се вземат адекватни управленски решения, които да балансират неравномерната натовареност и да направят съдебната администрация по-компактна, по-ефективна и по-модерна.

Автор: Любомир Авджийски, И.П.И

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...