Наредбата за управление на отпадъците ще се обсъжда публично във Варна

12.02.2013 | 15:40
по статията работи: Елена Коцева
От общината обаче не очакват особено голям интерес
Наредбата за управление на отпадъците ще се обсъжда публично във Варна

След като се опитахме да дадем яснота за начините, по които в София ще се въведе разделното събиране на отпадъците от бизнеса, обърнахме поглед и към други градове в страната.

Как те ще приложат на практика новите членове от Закона за управление на отпадъците, така че да може страната ни да изпълни задълженията си, поети към европейските политики в областта на опазването на околната среда.

В повечето от сайтовете на общините намерихме само разясненията по новия закон, които са сведени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Въпросите по тези указания, включително и блоксхемата, и тяхното прилагане продължават да стоят. Дали и разминавания и противоречия между отделните документи ще се станат факт и при другите общини, това предстои да видим.

На сайта на община Варна обаче попаднахме на покана за публично обсъждане на подготвената наредба за управление на отпадъците.

Затова и се свързахме с инж. Диана Кирчева – главен експерт „Устройствени планове и регионални програми”  в общинската администрация на морската ни столица, за повече информация.

Към момента в община Варна се събират разделно следните видове отпадъци:

  • отпадъци от опаковки – чрез поставени специализирани съдове за разделно събиране на такива отпадъци (сини, зелени, жълти);
  • излязло от употреба електрическо и електронно оборудване – чрез мобилни пунктове (специализирани автомобили) на 18-то число всеки месец от домовете на гражданите, безплатно, след предварително подадена заявка;
  • негодни за употреба батерии – чрез поставени специализирани съдове в общински обекти и обществени сгради;
  • излезли от употреба автомобилни гуми – чрез специализирана фирма от автосервизите.

Разделно се събират и медицинските отпадъци от здравните заведения, но тази дейност е под контрола на Министерство на здравеопазването.

Дейностите се извършват от оползотворяващи организации с фирми подизпълнители. За улеснение на гражданите, на сайта на община Варна има публикувана информация за разделното събиране на отпадъците.

Във връзка с новия Закон за управление на отпадъците предстои организиране на разделно събиране на отпадъци от хартия, стъкло, пластмаса и метали, които не са опаковки, а също така - и на строителни отпадъци, посочи Кирчева.

Така разделното събиране на отпадъците от опаковки обхваща целия град Варна, без населените места в общината обаче. В града е спазено изискването на 800 души да има една „точка” от три броя цветни контейнери за разделно събиране. За събирането на останалите видове отпадъци чрез договори е обхваната територията на цялата община.

Експертът от общината посочва и че за всеки от изброените видове отпадъци има сключен договор с оползотворяваща организация, а в случай на неизпълнение на ангажиментите от страна на някоя фирма, община Варна предприема съответните коригиращи действия.

Предприема ли някакви по-специални стъпки община Варна през летния сезон, когато населението на града се увеличава драстично? През лятото и когато има голям туристически поток се увеличава честотата на извозване на битовата смет. На този етап обаче при разделното събиране на отпадъци промени не се предвиждат.

След по-малко от месец предстои обществено обсъждане на новата наредба в община Варна. От нея зависи как третият по големина град в България ще организира разделното събиране на отпадъци в дългосрочен план. В общината обаче очакванията са, че самото обсъждане няма да предизвика особено голям интерес сред гражданите. Дали обаче и те, гражданите, и бизнесът във Варна ще бъдат информирани?

„След приемане на всички предвидени в новия Закон за управление на отпадъците наредби, настоящата Наредба за управление на отпадъците на територията на община Варна, която е представена за обществено обсъждане, ще бъде отново актуализирана. Информация за всичко това се изнася на редовните брифинги на кмета на община Варна, публикуват се съобщения на сайта на общината и в местната преса. При необходимост ще се организира и информационна кампания“, уверява Диана Кирчева.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net