Влиянието на кризата върху домакинствата в България

13.05.2010 | 17:59
по статията работи:
Съвместно проучване на Институт "Отворено общество" - София и Световната банка
Влиянието на кризата върху домакинствата в България

Близо една трета от домакинствата в България са пряко засегнати от икономическата криза. Много от тях са принудени да ограничат разходите си за храна, медицински услуги и образование, което ги излага на допълнителни рискове в бъдеще.

Това показват данните от национално представително проучване, осъществено съвместно от Институт "Отворено общество" - София и Световната банка през февруари и март на 2010 година. Първи резултати от проучването бяха представени на 13 май 2010 г. на кръглата маса "Българските домакинства и икономическата криза".

Изследването показва, че най-острата форма на шок на пазара на труда - загубата на работа - е засегнала 5% от работещите у нас. Други 30% от работещите са засегнати от намаляване на заплатите и работното време, които се проявяват като по-умерени форми на негативно въздействие. На най-голям риск от загуба на работа и доходи са изложени работещите от най-уязвимите групи - тези с основно или по-ниска степен на образование, както и представителите на ромската общност. 60% от най-бедните и засегнати от кризата домакинства са се опитвали да намерят допълнителна трудова заетост, но без успех. Същевременно изследването показва, че само представителите на по-добре образованата и по-заможната част от обществото успяват да намерят допълнителна работа, с която да компенсират намалелите си доходи.

Данните сочат, че в резултат на свиването на доходите домакинствата като цяло реагират на кризата чрез намаляване на разходите за основни нужди: 41% ограничават употребата на основни комунални услуги; 29 % ограничават консумацията на основни храни; 8 % пропускат някое от храненията през деня. Съществува вероятност засегнатите от кризата домакинства да прекратят плащането на социални и здравни осигуровки, увеличавайки по този начин уязвимостта си към допълнителни рискове (при заболяване или загуба на работа).

Основни акценти от изследването бяха представени от икономистите от Световната банка Мехтубал Азам и Сароджини Хиршлайфер. Преди това Емил Тешлюк (Световна банка) говори за ефектите на кризата върху страните от Източна Европа и Централна Азия. Боян Захариев, програмен директор в "Отворено общество", пък спря вниманието на аудиторията върху отражението на кризата в България (Трите презентации ще откриете по-долу в прикачените файлове).

На кръглата маса присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, неговият заместник Красимир Попов, директорът на НСИ Мариана Коцева, представители на БНБ, на синдикатите и на различни неправителствени организации.

Проучването на ефектите на икономическата криза върху българските домакинства се осъществява съвместно от Институт "Отворено общество" - София и Световната банка и се базира на интервюта с членове на представителна за страната извадка от 2400 домакинства. Първият етап от проучването беше осъществен в периода февруари-март 2010 година. Следващите етапи на изследването са планирани за септември 2010 година и февруари 2011 година.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net