Ваучерите за храна – точката на пресичане между бизнеса и синдикатите

28.01.2014 | 16:00
по статията работи: Петя Бързилска
Дали квотата за ваучери скоро ще отпадне, като се има предвид, че се радва на успех
Ваучерите за храна – точката на пресичане между бизнеса и синдикатите

Системата на ваучери за храна е един от малкото примери, при който работодатели и синдикати почти нямат противоречия помежду си. Тя съществува от няколко години у нас и се радва на интерес от страна на бизнеса. Единственият проблем, който продължава да се изтъква, е квотата на ваучерите, ежегодно отпускана от Министерството на финансите.

През последните години основният проблем, с който повечето оператори са се сблъсквали, е бил недостатъчната обща квота на ваучерите за храна и волята за развиването на ваучерната система. През 2011 г. квотата се изчерпи още през ноември, а през 2012 г. през септември. Що се отнася до 2013 г. квотата бе достатъчна едва до месец май и впоследствие същата година бяха отпуснати допълнително 40 млн. лева. Това заяви за Econ.bg Чавдар Ваклев, генерален директор на компанията-оператор на ваучери „Чек Дежене България“. Той обясни, че през миналата година общата годишна квота е достигнала до по-малко от 280 хил. работещи в страната. Това е около 8% от всички работещи българи, като квотата не покрива нуждите на останалите 2,8 млн. сънародници в активна възраст.

„За тази година се радваме, че сумата за ваучери е увеличена от 200 на 240 милиона лева“, коментира Ваклев. Според него това определено ще позволи на повече фирми и организации да се възползват от предимствата на ваучерната система.

Отпадане на квотата?

Дали въобще ще отпадне квотата сме умерени оптимисти. В краен случай поне да има още по-радикално вдигане“. Така коментира въпроса за Econ.bg вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Според него специално за 2014 г. резултатът не е бил лош с годишната квота от 240 млн. лв. По думите на Ненков според нуждите на пазара може да се говори за отпадане на квотата.

"Работим активно с държавата в посока разширяване и прозрачност на ваучерната система, както е в много европейски държави", заяви от своя страна Ваклев. Според него браншът среща разбиране за необходимостта системата да се развива към по-добро. "Надявам се в най-скоро бъдеще и ние да последваме европейския път и съществуващата добра европейска практика, която показва, че в Европейския съюз няма квотна система за ваучерите за храна“, коментира още той. Дали квотата ще отпадне скоро, само времето ще покаже, смята и Ваклев.

Ваучерите – добри за икономиката

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) е записано, че ваучерите за храна могат да се използват като разплащателно средство в ресторанти, заведения за бързо обслужване и обекти за търговия с храни съгласно сключен договор за обслужване с оператор. Те увеличават покупателната способност на хората, изтъкват експерти.

Ваучерите за храна са платежно средство и със сигурност не изкривяват пазара, обясни Николай Ненков. „Плаща се толкова колкото струва стоката в магазина“, каза той. По думите му няма разлика дали плащаш кеш или с ваучери.

От друга страна това е една мярка, която по някакъв начин подпомага поне една част от хората, изтъкна синдикалистът. Той заяви, че с ваучерите хората си купуват повече неща. „До известна степен за тези хора поне се смекчава проблема с липсата на ръст на работна заплата. Както виждате в последните години това е увеличение, което много трудно се постига“, каза още Ненков.

Същевременно системата на ваучерите носи приходи в държавния бюджет чрез увеличен данък добавена стойност (ДДС) и намаляване на сивата икономика. В икономически план ваучерите за храна водят до изсветляване на икономиката. Те освен това действат в ограничен период от време - с валидност една календарна година. Заради това са и инструмент за стимулиране на краткосрочното вътрешно потребление, смятат експерти.

Целият процес е добре регламентиран и изключително прозрачен под контрола на Министерство на финансите: чековете се произвеждат по регламентиран начин и се харчат в търговската мрежа на страната, а всяка покупка с ваучери носи обратно 20% ДДС на държавата и прозрачност на икономическите субекти. Изкарвайки все повече дейността на фирмите и икономиката на светло, преките и косвените ползи от ваучерната система в един момент се оказват много повече от самите облекчения, които тя получава, обясни шефът на „Чек Дежене България“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...