Заплатите в България ще се увеличат с още 8% и през 2020 година, но ни чака стагнация на пазара на труда

14.01.2020 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Слаб износ и успокояване на вътрешното потребление ще забавят ръста на българската икономика до 3% през 2020 година, отчитат Euler Hermes
Заплатите в България ще се увеличат с още 8% и през 2020 година, но ни чака стагнация на пазара на труда
Снимка: под лиценза на creative commons

Заплатите в България ще продължат да растат и през 2020 година с прогнозен среден ръст от 8%. Така положителната тенденция от последните години се запазва с леко забавяне на темпа спрямо 2019 година, за която се очаква средното увеличение да достигне близо 12%. Това прогнозира в регулярния си годишен доклад за страната ни лидерът в застраховането на търговски кредити в света и у нас - Euler Hermеs. Според анализаторите трендът е устойчив след 10,2% ръст за 2017 година и 7,7% за 2018 година. 

Стагнация на пазара на труда

Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка, като експертите прогнозират стагнация на пазара на труда. От Еuler Hermes очакват заетостта през 2020 година да се увеличи с едва 0,2% след очаквания ръст от 2,6% за 2019 година. Експертите предвиждат още по-ниски нива на безработицата у нас след постигната исторически рекорд от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година. Понижението ще продължи от очакваното средното ниво за 2019 година от 4,1% до средно 3,8% за 2020 година.

Вътрешното търсене и индивидуално потребление са двигателят на икономиката

Устойчивото и съществено увеличение на заплатите, както и намаляването на безработицата са основна причина за увеличеното индивидуалното потребление, което е главният и до голяма степен единствен двигател за икономическия растеж в страната през последните години, се казва в доклада на Euler Hermes. Очакваният ръст за 2019 според експертите ще достигне 5,8%, а предвиждането за 2020 година е 4%. Благодарение на засиленото вътрешно търсене икономиката на България продължава да расте стабилно, макар и с успокоение в темповете, като актуализираната прогноза на Euler Hermes за 2019 година е за ръст на БВП от 3,7%, а за 2020 година - 3%.

Дисбаланс във факторите за растеж

“През 2019 година тенденцията за дисбаланс във факторите за растеж на българската икономика се задълбочава, като вътрешното търсене и индивидуално потребление са основният мотор, подпомаган донякъде и от увеличението на правителствените разходи. Същевременно обаче наблюдаваме осезаем спад на капиталовите разходи, а инвестициите са се увеличили с едва 0,7% за деветмечесието на 2019 година спрямо 5,4% за същия период на предходната година. Положителната тенденция за по-добро усвояване на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината.”, обяснява Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes. 

“Замръзване” при износа и вноса 

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа, като за деветмесечието той е едва 0,5%, а очакванията са да остане под 1% и за цялата 2019 година. В същото време обаче вносът се е свил още повече като очакванията за миналата година е намаление от -0,2%. Така 2019 година ще приключи с незначително увеличение на нетния експорт от едва 0,7%.

 

Рисковете под спокойната повърхност

“Влиянието на този дисбаланс на факторите за растеж ще бъде усетено през следващата година, когато със забавянето на ръста на заплатите и стагнацията на пазара на труда се очаква и успокояване на индивидуалното потребление, което неминуемо ще отнеме скорост от ръста на икономиката. В същото време някои компании ще изпитват затруднения от натиска за вдигане на трудовите възнаграждения и липсата на работна ръка, което вече създава и ще продължи да създава рискове за бизнеса. Отсъствието на съществена положителна динамика в износа и прогноза за лек ръст през 2020 година за някои може също да доведе до загуба на пазари.”, предупреждават още експертите на Euler Hermes.

Три поредни години ръст на несъстоятелностите

Рязкото увеличаване на заплатите, което компаниите не са успели да калкулират към клиентите си,  намалява рентабилността и e един от водещите фактори за повишаване на риска от фалити в България, който предвиждат от Euler Hermes. Според прогнозата за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат ръст, като за 2020 година той ще бъде  8-10%.

“Отчитаме този тренд като индикативен за известно повишаване на напрежението, въпреки че както винаги обръщаме внимание заради някои специфики в България като административни усложнения и бавна процедура броят на обявените несъстоятелности като цяло остава сравнително нисък и не може да бъде използван самостоятелно като легитимна база за определяне на риска.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “В същото време натрупването на различни фактори като дисбаланса в двигателите на растеж, ситуацията на пазара на труда, както и забавянето на ръста на световната икономика и някои предупредителни сигнали при основните експортни партньори на България, би трябвало да направи компаниите по-внимателни през 2020 година.”, допълва тя.

Рискове в износа

От Euler Hermes обръщат внимание за известно повишаване на риска при основните външнотърговски партньори за българските компании – в Еврозоната, Румъния и Турция. Въпреки че в Турция се очаква лек ръст на икономиката от 2,3% за 2020 година, последиците от дълбоката рецесия още са на лице, като прогнозите са за 5% ръст на фалитите и много компании на ръба на съществуването заради съществена задлъжнялост. Румънската икономика ще забави ръста си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се увеличат с 3%. Ръст на фалитите се очакват и в две от основните експортни дестинации за България в Еврозоната – Германия и Италия, съответно с 3% и 4%.

Ръст на застраховките на търговски кредити

“Все повече компании у нас търсят превенция и намаляване на риска чрез застраховането на кредитния риск. Сред причините са отчитането на динамиката на риска на средата, прогнозите за забавяне на ръста на световната икономика, както и повишаването на информираността на българския бизнес по отношение на тези услуги.”, обяснява Камелия Попова. “Това е практика, която ще навлиза все повече у нас, защото срещу над 3 години процедура по обявяване на несъстоятелност и неяснота за възстановяване на вземанията, ние изплащаме застраховката в рамките на няколко месеца. Освен заради разумното обезпечаване на сделки, интересът към този тип застраховки нараства и заради увеличаване на доверието в компанията при осигуряване на кредитиране.”, допълва тя.

Доказателство за възходящия тренд е, че за последните три години Euler Hermes в България утроява стойността на издадените застрахователни полици за български компании, а общата експозиция към тях вече е 1,4 млрд. евро. Това утвърждава Euler Hermes като лидер не само на световния, но и на българския пазар. От компанията обаче уточняват, че потенциалът за бъдещ ръст остава значителен, заради сравнително слабото навлизане на застраховките на кредитния риск в страната спрямо нивата в ЕС. През следващата година този процес ще бъде подкрепен с представянето на нови продукти и услуги на пазара у нас.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 05.12   1492 г. – Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. – Калифорнийска златна...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net