Агнешкото в Ловешко е най-скъпо

03.05.2013 | 13:00
по статията работи: Теодора Пенева
В кои области са най-изгодни цените на основните храни
Агнешкото в Ловешко е най-скъпо

Почти приключи трескавото обикаляне по магазините, което хората предпразнично предприемат в търсене на изгодни (или поне приемливи) оферти за традиционните за Великден и Гергьовден храни. В микса от търговски промоции, мащабни реклами, цветни брошури и новопоявили се специално за случая борси, потребителят много често не е сигурен дали е отделил разумно количество средства за любимите си яйца и агнешко месо.

Възможността за изгодно пазаруване из търговските обекти обаче е до голяма степен и регионално обусловена, показват данните от седмичните анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Разликите в цените на някои стоки в малките и големите магазини в отделните области могат да бъдат толкова големи, че изведената средна за страната стойност да се окаже чисто ориентировъчен индекс.

Съвсем отделен въпрос пък са маржовете между цените на дребно на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и другите търговски обекти (ДТО).

Вижте в кои региони са измерени най-ниските и най-високите търговски стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) през периода 17-24 април, както и къде са по-изгодни те – по веригите или по магазинчетата. Ще ви дадем малък ориентир – що се отнася до месата, най-евтино са пазарували клиентите на хипермаркетите в Добрич, а най-скъпо – тези на малките обекти в Ловеч.

Яйца

За разлика от Великден 2012 г. тази година двата основни размера яйца (M и L) са сравнително достъпни ценово за българския потребител.

С изключение на две от разфасовките на агнешкото месо, те са единственият продукт, който се търгува на по-ниски цени в мрежата на големите търговски вериги спрямо другите търговски обекти. Средно за страната маржът при тези M е от 3 ст./бр., а при тези L – от 4 ст./бр. Разликата спрямо по-ниската цена на едро при малките яйца е в размер на 6 стотинки (не се следи движението на стойностите на големите яйца).

Агнешко месо

Цяло агне

Само в ГТВ на пет области в страната има предлагане на цяло агне на дребно. Именно това е една от причините за съществената разлика в средната му цена там спрямо тази в ДТО – маржът е в размер на 39 стотинки.

Въпреки че средната стойност на месото е по-висока в хипермаркетите, в мрежата на малките магазини на няколко региона е отчетена най-високата за страната цена. Това са Велико Търново (14,20 лева), Ловеч и Плевен (средно по 14,15 лева).

В ДТО в София и в Бургас пък са измерени най-ниските стойности – там цялото агне се е продавало на 11,75 лв./кг. С други думи – цената му варира в по-големи граници в мрежата на малките магазини в различните области, отколкото по големите вериги.

Между 17 и 24 април като цяло стойността на месото в Бургас е спаднала.

Агнешки бут

По-малки са разликите в стойностите за страната при бута. Цената в големите магазини е средно със 17 ст./кг по-висока, отколкото тази в малките.

Данните обаче показват, че е широк ценовият диапазон в отделните региони. Най-малко е струвала разфасовката в ГТВ в Добрич (10,99 лева), а най-много – в ДТО в Ловеч и Плевен (15,10 лева).

Агнешка плешка

Почти равни са средните цени на плешката в ГТВ и в ДТО – разликата им е едва 3 ст./кг, като малко по-евтина е разфасовката в хипермаркетите. Най-ниските за страната стойности са отбелязани в малките магазини в Шумен (10,50 лева) и в Добрич (10,99 лева). Пак в Добрич, но в големите магазини, е най-високата за периода цена – 14,99 лв./кг, следвана от тази в Ловешка област – 14,80 лева.

Маржът между двата индекса в Добричко е точно 4 лв.

Пилешко месо

Навсякъде в страната пилешкото месо продължава да се търгува значително по-скъпо в малките магазини спрямо търговските вериги, като маржовете са съответно 32 ст./кг при охладеното и 17 ст./кг при замразеното.

Като цяло през седмицата 17-24 април замразеното пиле е отбелязало курс на поскъпване. Най-ниската отчетена за периода цена е тази в ГТВ в област Варна (4,59 лева), а най-високата – тази в ДТО в Ловеч (5,68 лева).

В малките магазини в Ловешко се е предлагало най-скъпо и прясното месо – на цена от 6,13 лв./кг. Най-евтино то е било в големите вериги в Шумен – на 4,75 лв./кг.

Захар

Разликата между цените на бялата кристална захар в големите и в малките търговски обекти традиционно е съществена, като отчетената в съответния проучван интервал е от 16 стотинки „в полза” на ДТО.

В хипермаркетите в Добричкия регион е регистрирана най-ниската за страната средна стойност – 1,94 лв./кг, а най-високата е била 2,40 лв./кг и е отбелязана в магазинчетата в Габрово и Разград. Най-отчетлив пък е маржът в Смолянско – 36 стотинки.

Интересен парадокс е, че в някои области търговците на дребно продават захарта на по-ниски цени, отколкото тези на едро. Във Варна например средните стойности в ГТВ и в ДТО са на едно ниво и то е с 37 ст./кг по-ниско от това по борсите в региона.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио на дребно се продава със 17 ст./ по-евтино в големите обекти, отколкото в малките. Най-ниска е средната му цена в ГТВ във Враца (2,49 лв.), където през седмицата 17-24 април продуктът е поевтинял с цели 18,1% (55 ст.). Най-висока е стойността на олиото в ДТО в Смолян – 3,74 лв./ст.

Брашно

Маржът между цените на брашното тип 500 е в размер на 5 стотинки, като и тук по-ниска е тази в големите магазини. В хипермаркетите във Видинския регион е отчетена най-ниската за страната търговска стойност – 1 лев. Най-висока е тази в малките магазини в Бургас, Силистра, Сливен и Стара Загора – 1,23 лв./кг.

Най-голяма е разликата между двата индекса в Бургас и в Пловдив – от цели 16 стотинки.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...