Младежите в Европа се връщат при родителите си заради жилищната криза

12.10.2022 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Нарастващите цени на енергията и високата инфлация предизвикаха жилищна криза за младежите в Европа и предвид настоящите икономически перспективи много от тях трябваше да се върнат да живеят с родителите си
Младежите в Европа се връщат при родителите си заради жилищната криза
Снимка: под лиценза на creative commons

Нарастващите цени на енергията и високата инфлация предизвикаха жилищна криза за младежите в Европа и предвид настоящите икономически перспективи много от тях трябваше да се върнат да живеят с родителите си, пише EURACTIV.

В цяла Европа по-младите поколения са изправени пред жилищна криза. В допълнение към скоковете на цените, броят на студентите продължава да нараства много по-бързо от жилищното строителство, а конкуренцията за по-евтини жилища е по-голяма от всякога, особено в градските райони.

Манон Дешай, служител по политиката за социално и икономическо включване от Европейския младежки форум, казва пред EURACTIV, че при сегашните икономически перспективи мнозина не са имали друг избор, освен да се върнат да живеят със семейството си.

Цените непрекъснато се покачват

Покачването на цените може да се види в целия континент.

Париж продължава да води класацията с 29.10 евро на квадратен метър за месечен наем, според проучване на "Делойт" през август, докато в Брюксел цените са 14.1 евро на квадратен метър.

Междувременно в градовете, в които живят много студенти в Нидерландия, като Хага и Ротердам, през миналата година се наблюдават увеличения до 6.7% и 9.7%, съобщи "Делойт".

Австрия също се оказва силно засегната от кризата - наемите са се увеличили с 16% през последната година и с 40% през последните десет години поради липсата на структурна реформа за контрол на наемите.

По същия начин в Италия, със средната годишна заплата на млад човек под 35 години от около 10 хил. евро, "е трудно да се плаща наем. Например в Милано цените са по 600 евро на месец", коментира председателят на Националния младежки съвет Мария Кристина Розария Пизани пред EURACTIV.

Достъпът до студентски общежития е труден

Студентите също страдат от кризата. Младите белгийци често живеят с родителите си или се връщат при тях, след като са си тръгнали.

В Нидерландия липсата на жилища за студенти достигна тревожни рекорди. Според данни от платформата за отдаване под наем ROOM, студентите, които искат да наемат жилище от асоциация в Лайден, трябва да чакат средно по шест години и девет месеца.

В Амстердам, Делфт и Вагенинген студентите, които се регистрират за стая или студио, чакат пет години.

Френските студенти също имат подобни проблеми. Студентската общност във Франция се увеличава стабилно от 2.3 милиона през 2010 г. до 2.8 милиона през 2020 г., според статистическия институт на Франция, като само за 2022 г. се очаква допълнително нетно увеличение от 162 хил. студенти.

Това доведе до изтласкване на студентите от центровете на градовете, защото вече не могат да си позволят жилище там. Те наемат стаи в покрайнините, с понякога по-слабо развити социални мрежи и по-високи транспортни разходи, установи лявата водеща студентска организация UNEF.

Покупката не е опция

Щом наемите стават все по-трудни за плащане, закупуването на имот просто не е опция. Това ще има по-широки обществени последици, според Гонсало Пас-Пардо, старши икономист в Европейската централна банка.

"Изключването на младите хора от жилищните пазари може да изкриви техните решения за брак и раждане на деца, а нивата на собственост върху жилища са пряко свързани със силата на местните общности, социалния капитал и политическата ангажираност", каза той.

Отстраняване на проблема

Белгийските провинции работят за намиране на решения. На 1 октомври фламандският парламент обяви незабавно замразяване или индексиране на наемите за имоти с недостатъчна енергийна ефективност.

В Португалия президентът на Националния младежки съвет смята, че трябва да има решения като "ограничаване на наемите, отстъпки за младите хора, които избират да живеят в големи градски центрове, и повече инвестиции".

Германското правителство също работи за намиране на решения и превръща жилищната криза в приоритет. В коалиционното споразумение либералите, социалдемократите и Зелените очертаха планове за изграждане на 400 хил. нови жилища годишно, 100 хил. от които ще бъдат публично финансирани.

И все пак, това може да е твърде малко и твърде късно. Доклад от 2018 г. на фондация "Ханс Бьоклер" установи, че в по-големите градове липсват 1.9 милиона апартамента на достъпни цени.

Правителствата не правят достатъчно

Не всичко обаче е подходящо за целта. Френското правителство обяви миналия юни, че ще ограничи увеличенията на наемите с 3.5% за цяла година, но това не помага на студентите.

Вместо това организацията призовава за създаване на универсална финансова помощ от 1110 евро на месец (35 милиарда евро на година публични разходи).

Що се отнася до плана на правителството за изграждане на 60 хил. нови студентски жилища между 2018 г. и 2022 г., "само 36 хил. са били построени до края на 2021 г.", обявиха от FAGE - студентска организация, пред EURACTIV.

В Полша има малко опити за решения, подкрепяни от държавата. "Полската държава е предоставила всички жилища в ръцете на предприемачите. Интересът е по-важен от обитателите, на които няма какво да предложи. В Полша няма такова нещо като изграждане на евтини жилища за млади хора", коментира Ева Андрушкевич, активистка от Асоциацията на наемателите във Варшава и пенсиониран журналист, пред EURACTIV.

Друг проблем е корупцията, която се вижда най-ясно при кандидатите за наематели в Албания.

Изчислено е, че повече от 700 милиона евро влизат в страната незаконно всяка година, а през последните три години около 1.6 милиарда евро са били насочени към строителство. Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност отбелязва през 2020 г., че новите жилищни или търговски сгради са популярен начин за пране на пари.

Този факт, съчетан с увеличените разходи за суровини, използвани в строителството, води до цени до 5 хил. евро на квадратен метър за закупуване, което от своя страна е допринесло за цялостно увеличение на цените за наем и покупка с поне 40% .

Някои млади европейци смятат, че ЕС трябва да осигури достойни жилища за всички (69% "за", 21% "против"), според доклад, публикуван от Фондацията за европейски прогресивни изследвания и ThinkYoung.

Липсата на добро жилище се отразява на психичното здраве и пречи на младежите да си намерят качествена работа. "Така се изпада в порочен кръг и ние трябва да прекъснем цикъла", казват от организацията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net