Поскъпва агнешкото месо на дребно

05.05.2013 | 14:00
по статията работи: Теодора Пенева
Повечето от основните храни предпразнично са поевтинели
Поскъпва агнешкото месо на дребно

През периода 17-24 април 2013 г. цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) са следвали различни курсове, показват последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Повечето от тях променят курса си спрямо предходните проучвани интервали.

Средните за страната цени на храните са изчислени като средноаритметична стойност от тези в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

През последните няколко седмици и трите разфасовки на агнешкото месо следваха курс на поевтиняване. В рамките на този период тази тенденция продължава при потребяваните основно на Гергьовден цяло агне и бут. За сметка на това традиционната за Великден плешка е поскъпнала. Стойностите на яйцата са останали стабилни.

Отчетливо се е повишила цената на дребно на замразеното пиле, докато тази на охладеното леко е спаднала. С понижени стойности са още захарта, олиото и брашното.

Яйца

След като през последните две седмици цените на двата проучвани размера яйца на дребно спаднаха, между 17 и 24 април нивата им са се запазили. Те са съответно 25 ст./бр. за яйцата M и 27 ст./бр. за тези L.

В повечето региони не е наблюдавано раздвижване на стойностите на продукта. Най-същественото изменение е поскъпването на малките яйца в големите вериги във Враца и в Монтана – с 12,5% или с 3 стотинки.

Агнешко месо

Цяло агне

За една седмица средната търговска стойност на цялото агне е спаднала с 11 стотинки до 13,17 лв./кг.

Тъй като предлагането като цяло е съсредоточено в мрежата на ДТО, там са измерени и повечето ценови промени на областно ниво. Отбелязани са три понижения: с 11% или 1,45 лв. (Бургас), със 7,4% или с 1 лев (Кърджали) и с 1,8% или 25 ст. (Стара Загора). Повишение от 4,4% (50 ст.) е налице в София.

Единствената промяна в мрежата на ГТВ е намалението на цената на цялото агне в Бургас, която е в размер на 7,5% (1,09 лева).

Агнешки бут

Агнешкият бут също е поевтинял в рамките на изследвания период – средно за страната цената му е спаднала със 17 стотинки до 13,80 лв./кг.

Намалението в отделните области е плавно. То е между 0,3 и 6,8%, като достига до темп от 1 лев в хипермаркетите в Бургас. Отчетени са и пет повишения, а най-същественото е това със 75 ст. (5,4%) в ГТВ в Благоевград.

Агнешка плешка

От трите проучвани разфасовки на агнешкото месо плешката е може би най-потребяваната по Великден. Тази седмица цената й се е увеличила с 13 стотинки до 13,10 лв./кг, като причината е средното повишение на средната й стойност в ГТВ в страната с 2,7%.

Раздвижването по региони е разнопосочно. Отбелязани са девет спада с между 1,8 и 9,4%, като най-големият е регистриран в малките магазини в област Силистра – с 1,30 лева. По-сериозни са измерените също девет увеличения, които варират в диапазона 1,8-14,3%. Най-отчетливите са тези в големите вериги в Разградския, Монтанския и Врачанския регион – с 1,50-1,70 лева.

Пилешко месо

Пиле - замразено

В рамките на предходния проучван период търговската стойност на замразеното пиле се понижи с 4 стотинки до 5,09 лева. Между 17 и 24 април тя отново се е вдигнала, този път – с 3 стотинки до 5,12 лв./кг.

Изменението се дължи на някои резки ценови промени. Отбелязаните в големите вериги в София, Разград и Перник – съответно с 10,4% (47 ст.), 7,2% (35 ст.) и 4,7% (23 ст.). Най-същественият скок в другите търговски обекти е този с 4,9% (25 ст.) в област Бургас.

Забелязани са и няколко намаления, като месото е поевтиняло най-много в хипермаркетите във Варна – с 13 ст./кг или с 2,8%.

Пиле – прясно, охладено

Лек спад е регистриран в средната цена на дребно на прясното пиле – в размер на 2 стотинки до 5,28 лв./кг.

Повечето ценови промени са отчетени в мрежата на ГТВ. Най-съществените понижения са тези в големите магазини в Смолян (с 39 стотинки или 7,5%) и в малките обекти в София (с 20 ст./кг или с 3,8%). Най-голямото увеличение за периода е измерено в хипермаркетите в Русе и е в размер на 7% (33 ст.).

Захар

С цели 3 ст./кг се е понижила търговската стойност на бялата кристална захар средно за страната. В рамките на интервала 17-24 април тя се е търгувала на 2,17 лв./кг. Продуктът е поевтинял с 1,9% в ГТВ и с 0,4% в ДТО.

По области са отбелязани 13 спада, като по-голямата част от тях (и по-сериозните) са измерени в големите вериги. Темповете на намаление там са в размер на 2,8-7%, като най-същественият е този с 15 ст./кг в област Ямбол. Налице е и едно незначително поскъпване – с 1 ст./кг, в малките магазини в Благоевград.

Олио

Намаляла е цената на дребно и на рафинираното слънчогледово олио – с 1 стотинка до 3,06 лв./л.

Налице са девет седмични понижения на регионално ниво. По-резките са спадът с цели 18,1% (55 ст.) в големите магазини във Враца и с 8% (24 ст.) в тези в Шумен. Регистрираните поскъпвания са общо две, като по-отчетливото е това с 6,6% (18 ст.) в ГТВ във Варна.

Брашно

Със стотинка по-ниска е и измерената цена на брашното тип 500 през седмицата 17-24 април – 1,14 лв./кг. Най-много тя се е понижила в хипермаркетите в Бургас (с 8,5% или с 10 ст.), както и в тези във Варна (с 5,5% или с 6 ст.). Най-съществено стойността на продукта е нараснала в ГТВ в Ямбол – с 5 ст./кг.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...