Бизнесът: Фискално стабилни сме, но неквалифицирани и с лоша администрация

10.12.2012 | 13:55
по статията работи: Петя Бързилска
В анкета на БТПП фирмите отбелязват подобрението на инфраструктура и са недоволни от съдебната система
Бизнесът: Фискално стабилни сме, но неквалифицирани и с лоша администрация

Неефективното административно обслужване и честите промени в законите са основните проблеми проблеми на 2012 г. Това е един от изводите от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете Палатата, представено днес.

Анкетата е проведена в периода между 12 и 16 ноември 2012 г. и в нея са взели участие 100 фирми от четири сектора на икономиката – търговия, промишленост, услуги и селско стопанство.

Проблеми пред бизнеса

Проблемите, които са имали фирмите през миналата година, продължават да бъдат препятствия пред бизнеса и през тази година. 80% от компаниите, участвали в проучването, смятат неефективната администрация за основен проблем през 2012 г. Въпреки големия дял на недоволни фирми, процентът обаче намалява спрямо миналата година, когато 82 на сто от компаниите са отчитали бюрокрацията като основна пречка.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов даде за пример факта, че Монтана се обслужва от администрацията във Велико Търново, което според него е допълнително затруднение за бизнеса при положение, че често се налага лично присъствие и физически достъп до регионалната административна структура.

"Няма как да чакаме бърз напредък, ако има такива затруднения за предприемачите“, заяви той.

Същевременно според анкетата за 2012 г. 76% от фирмите са се сблъсквали с проблема чести промени в законовата база.

На въпрос на Econ.bg как ще коментира връщането за обсъждане в парламента на Закона за тютютопушението и дали това би могло да е пример за непредсказуемостта в законите, Цветан Симеонов отговори, че „законът като стане закон, може да се коментира“.

Той обърна внимание, че законът има негативни ефекти за бизнеса, като визира ресторантьорите, но също така заяви, „че след време се свиква с такова ограничение“. Симеонов също така заяви, че този закон има положителен ефект за обществото и здравето на населението.

Въпреки нарастващата безработица в страната през годината, намирането на подходящи служители попада на трето място като пречка за фирмите, отбелязват още от БТПП. 62% от компаниите смятат, че неподходящото образование и квалификация са проблем.

По думите на Цветан Симеонов при 400 хиляди безработни не може да има 40 хиляди незаети лица. Според него има изключително занижен контрол на изпълнение на работата на назначените към общините нискоквалифицирани работници. Симеонов също така подчерта, че обучението и квалификацията са сериозно проблеми. Той също изказа притеснение от факта, че в България няма програми за преквалификация на сервизни работници и техници, което затруднява работата на бизнеса у нас.

"В развитите страни, ако един сервизен работник не е минал преквалификация в последните пет години, не го наемаш или го освобождаваш“, даде за пример Симеонов. По думите му безработни в България са тези с ниска квалификация.

"В България, каквито и програми да има, не се ли промени отношението към труда, няма лесно да станем уважавана икономическа сила“, каза председателят на БТПП.

Сред положителните тенденции, които излизат на преден план в анкетата на БТПП, е сравнително по-голямото намаление на фирмите, които са имали затруднения в достъпа до финансиране. Намалението е от 59% за 2011 г. на 45% за 2012 г. Според Палатата обяснението на това се свързва с по-слабата инвестиционна активност и търсене на кредити от бизнеса, отколкото с улесняване в кредитирането. В тази връзка от БТПП отбелязват, че ръстът на кредитите на годишна база е едва 3,3% към септември 2012 г.

59 на сто от фирмите отчитат корупцията в публичните институции като проблем, с който са се сблъсквали през 2012 г., а 54 на сто от компаниите регистрират като такъв корупцията от неформалната икономика. Същевременно 42 на сто от фирмите отчитат като пречка данъчната и осигурителната тежест.

Условия за бизнес

Макроикономическата и фискалнаta стабилност (3,98) на страната, инфраструктурата (3,67) и общата данъчна тежест (3,46) са условията за бизнес, получили най-високи оценки през 2012 г. В този случай скалата е 6-степенна, като 1 e възможно най-лошата оценка, а 6 - възможно най-добрата.

От анкетата на БТПП отново на преден план излизат проблемите със съдебната система, като 2,6 е оценката ѝ за тази година. Тя се подобрява леко спряно 2011 г., когато е била 2,57. Таксите, заплащани от бизнеса, също са оценени ниско – 2,69.

"Когато съдебната система не работи добре, самите обороти не могат да работят в съответствие с нормалните пазарни принципи“, каза в тази връзка Цветан Симеонов. Според него е много важно за бизнеса да може да вярва в съдебната система. Той изтъкна като негативна тенденция факта, че при неполучени вземания фирмите не избягват да си искат плащанията по съдебен път заради голямото забавяне на делата – около 3-4 години.

На цените, регулацията и сигурността в сектора на енергетиката фирмите дават оценка от 2,71.

"Догодина се надявам да намалят цената на газа“, каза председателят на БТПП.

Днес „Булгаргаз“ предаде официалното си предложение за цената на природния газ през следващата година. През ноември България сключи договор с руската газова компания „Газпром“, с който беше договорена отстъпка от 22% за цената на синьото гориво. На тази база българският газов доставчик предлага газът у нас да поевтинее с 9,3% от 2013 г.

Законодателната среда и регулациите получават за 2012 г. оценка 2,94, работата на държавната администрация – 2,76, общата данъчна тежест – 3,46, а образованието – 2,96.

Промени в условията на бизнес през 2012 г. спрямо 2011 г.

Според бизнеса това, което единствено се променя в положителна насока като условие за бизнеса, е подобрената инфраструктура. Това е мнението на 59% от анкетираните фирми.

18% от бизнеса смята, че макроикономическата и фискалната стабилност се подобряват, а 60% считат, че остават на същото ниво. Същевременно 14 на сто от фирмите са на мнение, че работата на данъчната администрация бележи подобрение, а 63 на сто не отчитат промяна.

Анкетираните членове на БТПП виждат влошаване през 2012 г. основно в три насоки – таксите, които плаща бизнесът (според 65 на сто от фирмите), законодателната среда и регулациите (според 52 на сто) и енергетиката (48 на сто). От анкетата става ясно, че 49% от фирмите не виждат промяна в образованието, а 47% смятат, че то се влошава.

Препоръки за подобрение на бизнес средата

БТПП извежда следните акценти от предложените предложения – въвеждане на електронно правителство и премахване на корупцията в администрацията. Също така се отбелязва нуждата от пълна прозрачност в процедурите за обществени поръчки и намаляване на административната тежест.

Осигуряването на по-гъвкав пазар на труда също се извежда на преден план. Това трябва да стане чрез ограничаване на административната намеса на пазара на труда (при определяне на минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове) и чрез нормативни промени в трудовото законодателство. Препоръчва се още постигане на устойчива законодатена среда.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...