Неясноти около разделното събиране на отпадъци от бизнеса 2

11.01.2013 | 16:55
по статията работи: Елена Коцева
Трябва ли всъщност да се сключват договори с лицензирани фирми за оползотворяване? Ще плащат ли търговските обекти за тази дейност?
Неясноти около разделното събиране на отпадъци от бизнеса
Снимка: Thinkstock/Guliver

 

От 1 януари 2013 г. влезе в сила допълнение в чл. 33, ал. 4 от Закона за управление на отпадъците, с което започна въвеждането на задължително разделно събиране на отпадъците от фирмите в страната.

Преди няколко дни от името на управителя на книжарница в центъра на столицата, зададохме поредица от въпроси по отношение на новите изисквания. И продължаваме да търсим отговорите.

Според закона търговските обекти, фирмите и учрежденията са длъжни да събират отпадъците си и да ги предават на специализирани дружества или на лицензирани организации по оползотворяването им. Такива договори трябва да бъдат сключени до 01.01.2013 година. Според закона глобите са от 3000 до 10 000 лв.

Разделното събиране на отпадъци се отнася за хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали.

В УказаниятаЗадължения на търговските обекти за прилагане на изискванията на Закона за управление на отпадъците във връзка с въвеждане на разделното събиране на отпадъци от хартия и картон, стъкло, метали и пластмаси", публикувани на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пише обаче следното:

От важно значение е да се знае, че сключването на договор не е задължително. На първо място трябва да бъдат изяснени редът и условията за организиране на системите за разделно събиране на същите потоци отпадъци от домакинствата, които следва да бъдат разписани в съответната наредба на общинския съвет.“

Заради противоречието, че в закона е записано едно – задължение, а в указанието – друго, потърсихме отговор на въпроса в МОСВ. Катя Шавулева, ръководител на пресцентъра, посочи, че действително сключването на договор с лицензирана фирма за оползотворяване на отпадъци не е задължително, ако съответният търговски обект/фирма или учреждение спазва реда и условията на съответната община за третиране на отпадъци. Контрол по тази дейност следва да се осъществява от съответните регионални инспекторати на министерството.

Ако се върнем на казуса на книжарницата в центъра на столицата, който ви представихме преди два дни, следва да заключим, че този търговски обект не е задължен да сключи договор с лицензирана фирма, ако спазва условията за разделно събиране на отпадъци. Такава наредба за Столична община има и служителите на книжарницата я спазват – прибират, комплектоват и пакетират хартиените отпадъци и ги изнасят в съответните дни след работно време на местата, посочени от общината. От там би следвало да ги прибира бус на фирма, сключила договор с общината.

Отваряме сайта на Столична община обаче, където в съответния раздел пише:

„Ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради на територията на Столична община, трябва да сключат договори с лицензирани фирми притежаващи разрешение, и/или комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 и/или с организация по оползотворяване.“

и

„Ползвателите по т.2, следва да представят своевременно писмена информация в съответната районна администрация, на чиято територия юридическото лице извършва дейността си (адрес на дейност). Информацията следва да съдържа:

- адрес, телефон и лице за контакт от страна на юридическото лице;
- копие от сключен договор и/или данни за фирмата/организацията (адрес, МОЛ, телефон за връзка, ЕИК), с която е сключен договор (вкл. номер на договора, срок за който е сключен и пр.).“

От съответното указание излиза, че сключването на договор от страна на търговските обекти/фирми/учреждения с лицензирана фирма е задължително и това трябва да се удостовери със декларация в общината. На този етап нямаме отговор от общината за казуса.

Разговаряхме и с Моника Роменска от „Екопак България“, една от посочените на сайта на общината фирми, които предоставят тези услуги. Моника Роменска обясни, че на този етап се обсъждат различни варианти за тяхната дейност и се изготвя стратегия за действие. Те имат сключени вече такива договори чрез техни подизпълнители с по-големи търговски обекти в центъра на столицата.

Роменска коментира също, че действително яснота в закона възмездна или безвъзмездна ще бъде за търговските обекти тези дейност няма, нито как това ще се отрази на заплащаната от тях такса смет. „Екопак България“ не разпределя печалба и всичко спечелено се реинвестира“, посочи още Роменска. Въпреки това трябва да се помисли и за рентабилността на един договор, например такъв с малък търговски обект в покрайнините на града.

Продължава да няма яснота обаче дали е или не е задължително сключването на договори, ще се заплаща ли допълнително такса и как това ще бъде отчетено спрямо такса смет, която всички фирми и търговски обекти плащат, как ще бъде направена организацията и действително какъв ще бъде контролът.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.75/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Валя Борисова 11.01.2013 | 18:15
Поредната безмислена наредба дублираща разходите и с нулев ефект върху екологията, която затруднява дейността на фирмите, прави ги жертва на чиновнически произвол и ще допринесе за закриването на много малки фирми рекетирани с тези глоби. Едно е сигурно, че вече създателите на закона са регистрирали фирмички на жените си и ще започнат да предлагат тази услуга. Не ми е ясно след като в центъра на София няма кофи за разделно събиране, а и където има хората след като видяха, че разделения боклук се събира в един и същ камион спряха да го правят, защо се вменяват още задължения без да са създадени условия за спазването им. Дори и да приемем, че една малка фирма сключи договор, тя пак няма да ползва услугите на въпросните фирми извън лимита за кг. боклук, който има с лицензираните фирми, защото хартията и металът се събират от ромите и пари не взимат, а и дори сам да ги предаде човек ще спечели. От цялата работа смърди на лобизъм, корупция и ....
Hidko 13.01.2013 | 09:02
"Чл. 6. (1) Притежателите на отпадъци ги предоставят за събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на лица, които имат право да извършват съответните дейности, или ги оползотворяват и/или обезвреждат сами в съответствие с този закон. (2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Забранява се изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците." Не виждам къде е проблема? На чист български са написани двете възможности: или се предоставят на лица имащи право да извършват описаните дейности, или трябва сами, в съответствие със закона да ги оползатворяваме или обезвреждаме. Всъщност много добре виждам кое е проблем. Проблемът е поредния неясно, излишно сложно, прекалено тежко пунктуационно и с възможност за двойно тълкуване написан текст. Не съм правил статистика, но сигурно всеки втори текст в нашето законодателство и написан по този начин. Като се има предвид и, традицията на нашето право да съществува само за себе си без да се съобразява с реалния живот, нещата придобиват много груб характер. Защото в реалния живот написаното значи едно, а за повечето юристи у нас, означава друго. Ето това е проблемът. А иначе, който може да чете правилно български, няма да има проблем да разтълкува този текст.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.11   307 г. – Лициний става римски император. 1572 г. – Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея. 1611 г. – Сключен е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net