Сдържани, но положителни прогнози за руския застрахователен пазар

03.01.2013 | 15:02
по статията работи: Петя Бързилска
В оптимистичния вариант размерът на премиите може да се увеличи с 18–19%, в песимистичния — с 12%
Сдържани, но положителни прогнози за руския застрахователен пазар

Застрахователният пазар в Русия отбелязва ръст от 20 на сто за изминалата 2012 г. Увеличението е по-високо от очакванията на експертите, информира руският икономически вестник "РБК Дейли".

Прогнозите на анализаторите за 2013 г. са по-сдържани - в оптимистичния вариант размерът на премиите може да се увеличи с 18–19%, в песимистичния — с 12%, пишат от застрахователния сайт Insmarket.bg.

Животозастраховането ще продължи да бъде непопулярно сред населението, като основните участници на пазара са единни в мнението си, че ситуацията няма да се подобри и през 2013 г. Основните пречки за развитие на този сегмент са инфлацията, липсата на данъчни стимули, както  и недостатъчно доверие на населението към  компаниите.

От останалите видове застраховки експертите възлагат надежди на доброволното медицинско застраховане (ДМС). Според зам.-председателя на СОГАЗ Галина Таланова, пазарът на ДМС ще нарасне с около 7% през настоящата година.
И агрозастраховането дава заявка за добър ръст. Експерти обясняват повишените очаквания с държавната подкрепа при застраховането на селскостопански животни.

Очакванията на компанията „Експерт РА” са, че пазарът в този застрахователен сегмент може да нарасне с 20% на фона на отрицателния темп на прираст за миналата година.

Застрахователите могат да заработят добре и от застраховането на отговорности на собствениците на опасни обекти. Причина за това е факта, че от тази година се разширява кръгът на застрахованите лица. „Предстои преоценка на перспективите пред този пазарен сегмент”, коментира зам.-генералният директор на „РЕСО-Гарантия” Игор Иванов. Компаниите планират да съберат в пъти повече премии, а ръстът в тази бизнес линия може да възлезе на около 13 до 17 на сто.

Експертите прогнозират спад в такива традиционни видове задължителни застраховки, като ипотечното и автозастраховането. Бумът в ипотечното кредитиране остана на заден план, а спадът в продажбите на нови автомобили може да повлияе съществено на застраховките аватокаско. 

Въвеждането на системата бонус-малус, увеличението на лимитите на отговорност и на тарифите по „Гражданска отговорност” през второто полугодие със сигурност ще променят бизнеса на автомобилното застраховане, категорични са експертите.

Според изпълнителния вицепрезидент на компанията МСК Сергей Ефремов, общият ръст в застраховането на превозни средства едва ли ще надмине 5–10%. На същото мнение са и в „Експерт РА”, според които ръстът при „Гражданската отговорност” ще бъде 5 на сто, а на каското - до 15 на сто.  Компаниите са притеснени, че увеличаването на лимитите на отговорност според европейските изисквания ще доведе до непланиран скок на разходите в застрахователните дружества.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 31.01   1862 г. – Американският астроном Алвън Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже, компаньон на най-ярката звезда на небосклона – Сириус. 1878 г. – По време...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net