Захарта поскъпва, а олиото поевтинява

12.08.2013 | 09:30
по статията работи: Петя Бързилска
Брашното не променя цената си през миналата седмица, отчитат в седмичния си анализ от МЗХ
Захарта поскъпва, а олиото поевтинява

Разнопосочни са цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо), отчита Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Данните от анализа на ведомството обхващат периода 31 юли - 7 август 2013 г. Крайните цени представляват средноаритметичната стойност между средните цени на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) в регионите в страната.

Захар

През последните две седмици бялата кристална захар е поскъпнала с 2 стотинки до 2,11 лв./кг. Продуктът продължава да се продава на по-висока цена в мрежата на малките магазини, отколкото в тази на големите вериги, а разликата е от 13 ст./кг. В  област Разград тя достига 26 ст.

В рамките само на миналата седмица са наблюдавани поскъпвания  в диапазона 1-4,7%. Най-съществено се е вдигнала търговската стойност на захарта в региона на Бургас (с 9 ст. за ГТВ и с 10 ст. за ДТО), както  и в хипермаркетите в Русе (с 9 стотинки). Цената на продукта пада в 7 области, като средно се понижава с 2,5%.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио се търгува в страната на средна цена от 2,96 лв./л., което е спад с 3 стотинки спрямо нивото, измерено към 24 юли. През последната седмица са регистрирани няколко ценови промени в регионите в страната, като основно движението е низходящо, съсредоточено предимно в мрежата на малките търговски обекти. Най-много търговската стойност на продукта се е понижила в ДТО в Шумен и Бургас (с 5,3% или 16 ст.), както и в Сливен (с 5% или 15 ст.).

Брашно

Търговската стойност на брашното тип 500 към периода 24 юли – 7 август продължава да бъде 1,11 лв./кг – без  промяна спрямо последния отчетен  период.

Нивата са стабилни и на регионално ниво, като само в някои области са налице по-отчетливи колебания. Така например, между 31 юли и 7 август в малките магазини в Бургас продуктът е поевтинял с цели 6%, което в левова стойност се равнява на 7 ст./кг.

Най-евтино е брашното в  големите вериги в Пазарджик и Видин (1 лв./кг), а най-скъпо – в ДТО в Силистра (1,19 лева).

Яйца

Двата размера яйца също продължават да се търгуват на стабилни през периода цени – съответно 23 ст./бр. за тези M и 25 ст./бр. за тези L. Не се наблюдават и съществени колебания в различните области. Продуктът продължава да е един от малкото, който е по-евтин в ДТО, отколкото в ГТВ.

Агнешко месо

В рамките на последните две седмици са се изменили стойностите  и на трите основни разфасовки на агнешкото месо. Цялото агне и агнешката плешка са поевтинели съответно с 4 стотинки до 12,89 лв./кг и с 2 стотинки до 12,90 лв./кг и все още се движат на близки средни цени.

Значително по-скъп традиционно  е агнешкият бут. Средната му за страната стойност е 13,47 лв./кг, което е с  22 стотинки повече от измереното към 24 юли ниво.

Пилешко месо

Като цяло, през периода 31 юли – 7 август 2013 г. пазарът на пилешко месо в страната остава спокоен, като само в отделни области се отчитат по-съществени изменения на цените спрямо предходната седмица, отчитат от МЗХ.

Пиле-замразено

Средната цена на дребно за страната на замразеното пиле в ГТВ е 5,06 лв./кг, с 1,2% по-висока спрямо предходната седмица. Регистрирано е увеличение на цените в шест области в рамките на 0,8% до 10,1% - най-съществени в Бургас и Сливен.

През анализирания период, цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,86 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,20 лв./кг в Шумен до 1,44 лв./кг в Сливен.

Предлагането на замразено пиле в другите търговски обекти остава на цени от 4,78 лв./кг (Видин) до 5,68 лв./кг (Ловеч). 

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в по-малките магазини са с 0,98 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Плевен (1,73 лв./кг), а най-малка - в Русе (0,50 лв./кг).

Цените на продукта в големите супермаркети са средно с 0,12 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини.

Пиле-охладено

Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в големите търговски вериги бележи незначително покачване с 0,2% на седмична база, до 5,11 лв./кг. Най- евтино продуктът се продава в ГТВ във Варна (4,70 лв./кг), а най-скъпо – в Бургас и Сливен (5,47 лв./кг). Седмично увеличение на цените се регистрира в четири области – в Бургас и Сливен с 3,7% и в Благоевград и Кюстендил – с 4,1%.

В преобладаващата част от областите  в по-малките търговски обекти  не са отчетени седмични колебания и предлагането  остава на цени от 4,90 лв./кг (Добрич) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Единствено в по-малките магазини в София се наблюдава поскъпване (с 2,0%). Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в малките магазини са с 0,54 лв./кг по-високи от тези на едро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....