Българи в Германия: Без работа, без осигуровки, без образование

17.02.2022 | 14:05
по статията работи: econ.bg
Някои сгради в Дуисбург се превърнаха в печална забележителност. Без работа, без осигуровки, без образование - натъпкани като сардели в нехигиенични сгради. Много мигранти по бедност от България живеят и днес в региона
Българи в Германия: Без работа, без осигуровки, без образование
Снимка: под лиценза на creative commons

За многобройните проблеми на много заселници от България и Румъния в редица германски градове отново пишат два големи вестника от Рейнска област. "Подпалете този коптор!" - дори такива заплахи имаше срещу една жилищна града в Дуисбург, която в периода 2012 - 2014 привличаше голямо обществено внимание, разказва "Дойче веле". В сградата тогава живееха нови заселници от Румъния и България, а положението с хигиената и опазването на обществения ред никак не беше розово.

"Бяхме станали тъжна забележителност за цяла Европа", припомня си Марио Терзич, ръководител на Общинския център за интеграция в Дуисбург - германски град с половин милион жители. Според Терзич в апогея на кризата в този блок официално били регистрирани над 1000 души, а неофициално живеели навярно много повече.

Притокът на бежанци по бедност не секва

През 2014 година в повечето от жилищата вече не се спазваха дори най-минималните стандарти, така че общинските власти обявиха сградата за необитаема, пише по-нататък в статията на "Райнише Пост". Обитателите ѝ бяха принудени да се изнесат, а в резултат от това тежестта поеха други квартали в Дуисбург. Терзич припомня, че от 2012 година насам градът привлича все повече и повече "бежанци по бедност" от България и Румъния. Според общинските власти броят им вече достига 25 000. И притокът им към Дуисбург не секва.

Терзич споменава и още нещо много важно: тук пръст има и организираната престъпност. "В техните страни има структури, които организират всичко. Често пъти с фалшиви обещания хората биват подмамвани към Германия. И засега не можем да се справим с проблема - въпреки предупрежденията и консултациите, които даваме. Просто много хора са прекалено лековерни", казва Терзич.

Ръководителят на Общинския център за интеграция в Дуисбург прави и още едно съществено уточнение. "Интеграцията е двустранен процес на взимане и даване. Законите и правилата, към които ние сме длъжни да се придържаме, важат в същата степен и за новите заселници от Румъния и България. В това отношение обаче за жалост има още да се наваксва", казва той.

Проблемите в Херне

Все повече хора от България и Румъния се стичат и в друг германски град в Рейнска област - 160-хилядния Херне. "Вестдойче Алгемайне Цайтунг" (ВАЦ) пише, че това води и до проблеми. Именно защото много от новите заселници не са интегрирани, нямат работа, нямат здравни осигуровки, нямат образование, а на всичкото отгоре живеят в лоши условия, които обременяват и околните. За да се справят с тези проблеми, общинските власти в Херне удвоиха броя на заетите в социалната сфера, които се грижат за общо около 4000 души от България и Румъния. А това е само броят на официално регистрираните.

От кметството смятат, че в "проблемните жилищни сгради", където живеят новите заселници, са се подслонили още между 500 и 700 души, а броят им ще продължава да расте, особено след излизането на Великобритания от ЕС. В общинския център за интеграция занапред ще работят 20 души, от които се очаква да говорят български или турски и да работят "на терен". Те на място ще се запознават с индивидуалните проблеми на хората и ще търсят решения.

Вестникът изброява и най-често срещаните проблеми: деца без ваксинация срещу шарка, спрян ток в жилището, спорове с общинската Служба за работа с децата и младежта. Но за добрата интеграция на хората от Югоизточна Европа в Херне трябва още доста време: "Това е един дълъг, дълъг път", казва Андреас Меркендорф от общината.

Мерки и срещу германски наемодатели

Неговият колега Йоханес Худзяк добавя, че когато интеграцията се случи, ще бъде решен и проблемът с нехигиеничните и неподходящи жилищни сгради. Дотогава обаче общината ще продължи да взима мерки и срещу онези наемодатели, които - отчасти с престъпни средства - експлоатират наемателите си от Румъния и България, пише ВАЦ.

Оцени статията:
2.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net