Дълбок песимизъм налегна работодателите по повод наемането на служители

09.06.2020 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Само 9% от работодателите в България планират в периода юли-септември да увеличат броя на служителите. Съкращения предвиждат 15%, а 67% не очакват промяна в нивата на заетост
Дълбок песимизъм налегна работодателите по повод наемането на служители
Снимка: под лиценза на creative commons

Само 9% от работодателите в България планират в периода юли-септември да увеличат броя на служителите. Съкращения предвиждат 15%, а 67% не очакват промяна в нивата на заетост. Песимизмът е повсеместен в петте района с най-многолюдни градове, а отчетената нетна прогноза от -7% (след корекция на данните според сезонните колебания) е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години.

Това се казва в изследване на "Менпауър" (ManpowerGroup), разпространено във вторник с уточнение, че е проведено по време на ограниченията заради COVID-19. Над една пета от анкетираните очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията.

Обзорното изследване е под формата на интервюта сред представителна извадка от 353 работодатели в България. Всички анкетирани са отговорили на въпроса "Как очаквате да се промени общата заетост във

вашата компания през трите месеца до края на септември 2020 г. в сравнение с настоящото тримесечие?".

Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%.

В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. Спрямо същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен в регионите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

Най-дълбок песимизъм от 10 години сред работодателите за наемане на служители

В месеците, коато разгара би трябвало да има разгар на туристическия сезон в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", прогнозата за наемане на служители е -16%.

Като цяло се очаква се нивата на заетост да намалеят във всички седем индустриални сектора, включени в изследването. Отчетените перспективи за наемане отново са най-слабите от началото на изследването.

Леко увеличение на служителите предвиждат работодателите в сектори "Финансови и бизнес услуги" и "Промишленост" (нетна прогноза за заетостта от +3%). Сериозен ще е спадът в "Други услуги" (-13%), и в "Строителство" (-18%).

Най-дълбок песимизъм от 10 години сред работодателите за наемане на служители

Работодателите от всички четири според размера си компании очакват да намалят заетостта от юли до септември. Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите от средно големите компании, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията споделят прогноза от -5%.

В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат остър спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от средно големите компании намалява с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта.

За сравнение, нагласите на работодателите в края на миналата година бяха съвсем различни:

- във всички индустрии и региони на България те планираха да наемат нови служители през първото тримесечие на 2020 г.;

. 10% от 623 анкетирани работодатели планираха да наемат нови служители между януари и март, 6% предвиждаха да намалят работната сила и 82% не очакваха промяна;

- най-големи очаквания за наемане имаше в големите компании, по региони лидер е Варна, а сред бизнесите най-активни ще са в минното дело, в строителството и в транспорта и логистиката. В добивната индустрия за периода януари-март се предвижда най-силният пазар на труда от две години насам.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 31.12   406 г. – Германските племена вандали, свеби и алани преминават река Рейн и заемат Галия. 1600 г. – Английската кралица Елизабет I създава Източноиндийската...