Кажете "здравей" на биткойн и "сбогом" на инфлацията

03.02.2014 | 17:00
по статията работи: Петя Бързилска
Може ли електронната валута да помогне на бизнеса и да запази спестяванията ни?
Кажете "здравей" на биткойн и "сбогом" на инфлацията

Електронната валута биткойн (bitcoin) е във вниманието на инвеститорите от няколко години насам, но в последно време навлезе по-видимо в полезрението на т.нар. обикновен потребител. Според някои икономисти валутата ще промени финансовата система такава, каквото я познаваме, и може да премахне инфлацията, ако се превърне в основно разплащателно средство.

Като основно положително качество на биткойн се изтъква това, че валутата не е обект на регулации от страна на държавата. Това, според редица анализатори, ще помогне както на бизнеса, така и ще запази спестяванията на хората в дългосрочен план.

„Биткойн има няколко основни предимства. Първото е, че това е децентрализирана валута, което означава, че няма една институция, която да я издава и да я регулира“. Това заяви за Econ.bg управителят на Tavex Благовест Белев.

Ако го сравняваме с днешните регулирани от държавата пари, основното предимство е алтернативата, каза за Econ.bg и Димо Стефанов, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Ограничено предлагане

В протокола е заложено биткойните да нараснат до 21 милиона, хората виждат в това спасение от „днешните хартийки, които централните банки печатат на практика нулева цена“, обясни Стефанов. По думите му печатането на пари не само стимулира инфлацията, унищожава спестяванията на хората, но и съсипва цялата икономика.

За други биткойн е начин да забогатеят, алтернативна инвестиция и горните съображения не ги касаят“, все пак обърна внимание Стефанов.

Благовест Балев също посочи като предимство заложеният ограничен брой на наличните биткойни. “Няма как едно правителство да забрани трансакциите и няма да могат да се наложат капиталови контроли, като тези които бяха в Кипър преди близо година”, смята икономистът.

"Редица хора могат да извършват размяна, която е забранена от закона, без ограниченията на държавните граници и големите разстояния. Всъщност, в държави, където правителствата системно нарушават личната свобода и частната собственост на гражданите, биткойн процъфтява. Пример е Китай или дори Кипър, с наложения наскоро капиталов контрол“, коментира Димо Стефанов.

Той обаче обърна внимание, че не бива да се забравя, че всяка трансакция остава запаметена. Това представлява солидна база данни, т.е. веднъж разкрита самоличността на човек, всеки има достъп до всичките му минали трансакции.

Биткойн е продукт на свободния пазар, посочи от своя страна Иван Георгиев, икономист от ЕКИП, пред Econ.bg. Той обясни, че парите, които използваме в момента, не са доброволен избор на хората, а са наложени от държавата. „Те се използват само защото употребата им е принудителна, като им е даден статут на законно платежно средство със заплахата от насилие и употребата на алтернативни пари се наказва“, обясни Георгиев.

Той изтъкна още, че количеството на парите, емитирани от държавните централни банки, поне теоретично е неограничено, а биткойн се базира на схващането, че парите трябва да имат ограничено предлагане. Според него точно ограничено предлагане на биткойн е предимството, защото както можем да си купим ограничено количество стоки и услуги, така и парите, с които го правим би трябвало да е ограничено.

Ще изчезне ли инфлацията и какво ще стане със спестяванията ни?

Ако се използва само биткойн инфлацията не само, че ще изчезне, но и ще се обърне – ще живеем в дефлационна среда. Среда, в която цените малко по малко падат. А това стимулира спестяването. За мен като икономист това е много ползотворно нещо“, заяви Благовест Белев.

Според Димо Стефанов проблемът не е в самата инфлация, а в държавния монопол над паричното предлагане. "Ценовата инфлация и дефлация са феномени, които се наблюдават и на свободния пазар, т.е. при конкурентно предлагане на пари, в определени случаи цените на едни стоки се повишават, в други намаляват", обясни той.

Според него в контекста на биткойн обаче ценовата инфлация не може да бъде спряна, а и не е нужно. „Ако някога биткойните се превърнат в пари и хората изоставят днешните хартийки, то при нормални обстоятелства, паричното предлагане ще расте с по-бавни темпове от предлагането на нови стоки и услуги, което ще доведе до дефлация“, смята все пак Стефанов.

Ще държим спестяванията си на собствения си компютър. Всички тези банкови такси, които плащаме ще бъдат спестени от хората, съответно похарчени за друго нещо или инвестирани, смята Благовест Белев, говорейки за положителната страна на биткойн.

Стефанов обаче е на друго мнение относно спестяванията. По думите му масовата употреба на валутата няма да увеличи спестяванията и инвестирането в икономиката, както повечето привърженици на онлайн валутата смятат. "Единственото, което ще се случи е промяна на стойността на парите“, е на мнение Димо Стефанов.

В помощ на бизнеса?

Редица бизнеси както у нас, така и по света започнаха да се ориентират към електронната валута като разплащателно средство. Във Великобритания застрахователи вече предлагат застраховане от загуба и кражба на депозити в биткойн. Наскоро пък от Google заявиха, че не изключват възможността да започнат да приемат биткойн.

Благовест Белев защитава тезата, че използването на електронната валута ще помогне на бизнеса. По думите му в инфлационна среда е изключително трудно фирмите да се прогнозират разходи за един бъдещ период. Според него да правиш бизнес в дефлационна среда е много по-прогнизируемо.

На подобно мнение е и икономистът Иван Георгиев. Според него монополното парично предлагане от страна на една държава или институция създава дисбаланс между спестявания и инвестиции и затруднява бизнес планирането.

„Паричната конкуренция ще доведе до по-стабилна цена на паричната единица. Това ще намали трансакционните разходи на бизнеса и ще му позволи да има по-реална представа за стойността на активите и пасивите му“, смята Георгиев.

Не е важно дали може да помогне на абстракции като "бизнеса" или "икономиката", а дали може да помогне на отделния човек, пък е на мнение Димо Стефанов. Биткойн се разменя свободно, за разлика от държавните пари, които са наложени със закон. Това означава, че всяка транзакция с биткойн носи полза и на двете страни, т.е. помага на участниците в нея, в противен случай размяната нямаше да се състои, обясни анализаторът.

"Моето мнение е, че на този етап, използващите биткойн виждат в онлайн валутата не бъдещите пари, а финансов актив, който ще им донесе лесни печалби. Търсенето в момента е голямо и хората увеличават биткойн балансите си в очакване цената да расте. В един момент някой ще започне да продава и това което ни казва икономиката е, че цената ще падне, ще има печеливши и губещи“, смята Стефанов.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...