Цялото агне - по-скъпо, отколкото през Страстната седмица

27.04.2012 | 19:25
по статията работи: Теодора Пенева
Цените на шестте основни хранителни продукта се развиват предимно в големите вериги
Цялото агне - по-скъпо, отколкото през Страстната седмица

Продължават да се раздвижват цените на дребно на шестте основни хранителни продукта – яйца, олио, захар, брашно, пилешко месо и агнешко месо. Това сочат данните от седмичния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), направен за периода 18-25 април 2012 г.

Докато "сладкарски" продукти като захарта и яйцата продължават да поевтиняват, двата вида меса (агнешко и пилешко) вдигат търговските си стойности, без да следват някаква строго определена тенденция. Това важи както за цялото агне, за агнешката плешка и за агнешкия бут, така и за замразеното и за охладеното пиле. През изминалата седмица цялото агне на дребно се е продавало по-скъпо, отколкото преди Великден, когато страховете от поскъпване бяха най-големи.

Без изненада остават непроменени средните цени на брашното и на олиото. Не е неочакван и фактът, че повечето изменения са регистрирани в големите търговски вериги (ГТВ) в изследваните региони, а цените в другите търговски обекти (ДТО) остават сравнително стабилни.

Захар

2,26 лева за килограм е струвала бялата кристална захар на дребно през седмицата 18-25 април. Това е с една стотинка по-малко, отколкото беше цената й в рамките на предходния изследван период (11-18 април), и продължава тенденцията на поевтиняване.

В повечето области стойността на продукта остава стабилна. В нито един от малките магазини не е отчетено поскъпване, а най-голямото понижение е в размера на 10 стотинки за килограм и е регистрирано във Варна. Най-сериозното повишение в големите вериги е забелязано в област София – с 8 стотинки, а най-сериозният ценови спад – в област Видин, със 17 стотинки.

Олио

Стабилна остава цената на рафинираното слънчогледово олио – на дребно то се е продавало средно за 2,96 лева за литър. Не са регистрирани съществени изменения и по области. Най-много продуктът е поскъпнал в София – със 7 стотинки в малките и с 11 стотинки в големите магазини. Най-голямото намаление на стойността на олиото е забелязано в ГТВ във Варна и е в размера на 8 стотинки за литър.

Брашно

Няма промяна и в средната за страната стойност на брашното тип 500 на дребно. В рамките на интервала 18-25 април то е вървяло за 1,04 лева за килограм. Ценови раздвижвания са наблюдавани само в някои от проучваните региони, предимно в големите им вериги. В ГТВ в четири области продуктът е увеличил стойността си с 10 стотинки, като това е и най-голямото поскъпване за периода. Областите са Перник, Разград, Търговище и Силистра. Най-същественото поевтиняване е отчетено в големите магазини в Шумен.

Яйца

С по 2 стотинки за брой е спаднала цената на двата размера яйца – М и L. Големите са се продавали средно за 30 стотинки на дребно, а малките – за 27 стотинки. На областно ниво измененията са плавно разпределени и касаят почти всички проучвани региони. Отчетено е поевтиняване в рамките на 1-8 стотинки за яйце в големите вериги и в рамките на 1-5 стотинки – в магазинчетата. В ГТВ на шест области яйцата размер M са поскъпнали с по стотинка за брой.

Агнешко месо

През периода 18-25 април е регистрирано поскъпване и в трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно. На регионално ниво раздвижванията са обхванали предимно големите магазини в различните проучвани райони.

Цялото агне се е продавало средно за 13,92 лева за килограм, което е с 14 стотинки повече, отколкото цената му през интервала 11-18 април. Най-много стойността му се е повишила в големите вериги в област Стара Загора – с един лев.

С 9 стотинки за килограм е поскъпнал агнешкият бут до 13,86 лева. По области обаче няма съществени ценови изменения. Най-голямото поскъпване, регистрирано в София (в размер на 1,79 лева), е компенсирано от най-същественото поевтиняване, отчетено във Варна (с 1,50 лева). И двете изменения са в ГТВ в областите.

Още по-слабо е повишаването на цената на традиционно най-евтината от трите разфасовки агнешка плешка. През периода тя е поскъпнала със 7 стотинки до 13,29 лева за килограм. Най-сериозното намаление на стойността й е забелязано в големите магазини във Варна, също в размера на 1,50 лева. Най-много е увеличила цената си плешката в Стара Загора – със 76 стотинки.

Пилешко месо

В рамките на последния проучван интервал е регистрирано повишение и в цената на пилешкото месо на дребно – както на замразеното, така и на охладеното. Традиционно, на областно ниво изменения са регистрирани само в отделни области, като по-сериозните са били в ГТВ.

Пиле – замразено

Продължава да се вдига цената на дребно на замразеното пилешко месо. През изминалата седмица то е повишило стойността си с още една стотинка до 4,42 лева за килограм средно за страната. В област Варна е забелязано най-голямото поскъпване на продукта – с 30 стотинки за килограм. С 20 стотинки пък е поевтиняло замразеното пиле в област Добрич, което представлява и най-отчетливото поевтиняване на продукта на регионално ниво.

Пиле – прясно, охладено

По-отчетливо е поскъпването при охладеното пиле, което през изминалата седмица регистрира изненадващ спад. В рамките на периода 18-25 април цената му се е увеличила с 4 стотинки до предвеликденските 5,02 лева за килограм. В Благоевград и в Бургас прясното пилешко месо е повишило стойността си съответно с 40 и с 50 стотинки, а понижения в такъв размер не са забелязани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...