Цените на основните храни - отново надолу 1

28.07.2013 | 10:00
по статията работи: Теодора Пенева
В Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново отчетливо поевтиняват захарта и олиото
Цените на основните храни - отново надолу

Продължават да падат цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо), отчита Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Данните от анализа на ведомството обхващат периода 17-24 юли 2013 г. Крайните цени представляват средноаритметичната стойност между средните цени на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) в регионите в страната.

Най-отчетливо е намалението при захарта – с 4 стотинки. Леко се е понижила цената на олиото, като и при двата продукта силно са повлияли промените, регистрирани в хипермаркетите в четири области – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

Слабо са поевтинели още трите разфасовки на агнешкото месо и прясното пиле.

Без промяна са търговските стойности на замразеното пиле, брашното и двата размера яйца.

Захар

През последната седмица бялата кристална захар е поевтиняла средно с 4 стотинки, като към края на периода се е търгувала на пазара на цена от 2,09 лв./кг. Стойността ѝ се е понижила съответно с 3,6% в големите и с 0,9% в малките магазини.

В по-голямата част от регионите е налице ценови спад, който варира от 1 до 11,7%. Най-много захарта е поевтиняла в хипермаркетите във Варна (с 25 ст.). Друго рязко намаление е това със 7,9% (17 ст.), отбелязано в ГТВ в Габрово, Велико Търново, Плевен и Ловеч. В цялата страна има едно средно поскъпване, измерено във веригите в София – с 1,5%.

Заради отчетливия спад в мрежата на големите вериги продуктът вече се предлага средно за 15 ст./кг по-скъпо в мрежата на малките магазини, като маржът се е увеличил с 5 стотинки спрямо миналата седмица.

Олио

Леко е спаднала и средната стойност на рафинираното слънчогледово олио – с 1 ст. до 2,99 лв./л.

Отбелязани са няколко областни поевтинявания, като по-отчетливите са регистрирани в големите вериги в регионите. Най-много цената на продукта се е понижила в хипермаркетите в Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен. Регистрираните поскъпвания са с по-ниски темпове, като най-същественото е с 4,1% и е налице в ГТВ в Пловдив.

Маржът между средната цена на олиото в големите и в малките магазини е нараснал на 19 стотинки, като по-скъп е продуктът в мрежата на ДТО.

Брашно

След като в предходната седмица цената на брашното тип 500 отчете лек спад, през последния проучван период тя се е запазила на ниво 1,11 лв./кг. Почти не са забелязани и областни колебания, като най-същественият спад е с 4,6% (5 ст.) в големите магазини във Враца и Монтана, а най-голямото увеличение – с 5,8% (6 ст.) в тези в Русе.

Яйца

Между 17 и 24 юли яйцата продължават да се търгуват на пазара на дребно съответно на средни цени от 23 ст./бр. за размер M и 25 ст./бр. за размер L. Търговските стойности на продукта остават стабилни и на регионално ниво. Най-отчетливото седмично изменение е поскъпването с 3 стотинки на яйцата M в малките магазини в София, което в процентово изражение се явява 13 пункта.

Агнешко месо

При цените и на трите проучвани разфасовки на агнешкото месо е налице седмично понижение. На регионално ниво обаче няма никакви колебания, а причината за промените са пазарни изменения в областите София, Варна, Бургас и Кюстендил.

Средната цена на цялото агне е спаднала с 4 стотинки до 12,85 лв./кг. Тази на агнешката плешка е намаляла с 1 ст./кг, достигайки 12,92 лв./кг, а на агнешкия бут – с 23 стотинки до 13,25 лв./кг.

Пилешко месо

Пиле – замразено

Търговската стойност на замразеното месо остава непроменена в рамките на интервала 17-24 юли – 5,13 лв./кг. Повечето промени на областно ниво са измерени в мрежата на ГТВ. Най-отчетливите поевтинявания са тези в хипермаркетите в Сливен и в Бургас – с 20 ст./кг или 3,7-3,8%. Най-рязко пилето е поскъпнало в търговските вериги в Хасково (7,5% или 35 ст.) и Добрич (5,1% или 25 ст.).

Пиле – охладено

Средната цена на охладеното месо се е увеличила леко спрямо нивото си от миналата седмица – с 1 стотинка до 5,32 лв./кг. И тук колебанията са основно в големите вериги. Най-резкият спад е този с 9,6% (51 ст.), отбелязан в ГТВ в София, а най-сериозното повишение – 7,1% (35 ст.), измерен в тези във Видин.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Мария Калудова 28.07.2013 | 20:56
интересна работа!!!Цените все по-ниски , а джобовете ни все по-бързо се изпразват!!!!
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....