Цените на основните храни - с различни тенденции

23.02.2013 | 12:55
по статията работи: Теодора Пенева
Изненадващ спад е отбелязан в стойностите на пилешкото месо
Цените на основните храни - с различни тенденции

Отново са налице разнопосочни движения в цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо). Докато в предходната седмица (30 януари – 6 февруари 2013 г.) движенията на стойностите следваха стари тенденции, в рамките на последния проучван период (6-13 февруари 2013 г.) някои от тях са сменили курса. Това важни основно за месата.

Това показват данните от последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Търговските стойности на продуктите са изчислени на базата на средните им цени в мрежата на големите търговски вериги (ГТВ) и на другите търговски обекти (ДТО).

Изненадващ спад е отбелязан в цената на пилешкото месо, което и през миналата седмица следваше тенденцията си на поскъпване. В периода 6-13 февруари охладеното пиле е поевтиняло с 5 ст./кг, а замразеното – с 1 ст./кг.

Трите основни разфасовки на агнешкото месо пък следват три различни курса на движение на цените. Докато в предходния период и трите поскъпнаха, тази седмица цената на цялото агне се запазва, бутът поскъпва (с 13 ст./кг), а агнешката плешка поевтинява (със 7 ст.).

При останалите храни – цената на слънчогледовото олио отново леко е спаднала (с 1 ст.), след като миналата седмица не отбеляза промяна. Стабилни са останали търговските стойности на захарта, брашното и яйцата – размер M и размер L.

Захар

В рамките на периода 6-13 февруари средната цена на бялата кристална захар в търговската мрежа се е запазила на нивото си от миналата седмица – 2,24 лв./кг. Тя търпи леко понижение в големите търговски вериги в страната.

И на регионално ниво повече ценови изменения се наблюдават в хипермаркетите в проучваните области. В девет региона захарта е поевтиняла, като темповете на спад са в диапазона 0,2-4,5%. Най-същественият е измерен в големите вериги в Пловдив. Налице са и две поскъпвания – в Шумен и Варна, съответно с 2 и с 3 стотинки.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио продължава тенденцията си на плавно поевтиняване, като през изминалата седмица цената му на дребно бележи лек спад – с 1 стотинка до 3,11 лв./л. Тя се е понижила както в ГТВ (с 2 ст.), така и в ДТО (с 1 ст.). Леко обаче се е увеличил маржът между средните цени на продукта в големите и в малките магазини, като в рамките на периода той се е продавал средно с 20 стотинки по-скъпо в магазинчетата, отколкото в хипермаркетите.

Спад е регистриран в девет от проучваните области, като по-съществените намаления са тези в големите вериги. Най-отчетливо олиото е поевтиняло в регионите Русе, Силистра, Разград и Пловдив (с от 3,2 до 5,5%), като понижението в Пловдив е с цели 17 стотинки. В три области продуктът е поскъпнал, най-отчетливо – в малките търговски обекти в Хасково (с 2,2% или със 7 стотинки).

Брашно

Средната за страната цена на брашното тип 500 е останала без промяна в интервала 6-13 февруари. То се е търгувало на дребно за 1,15 лв./кг. Разнопосочни промени са отбелязани в десет от регионите. Най-същественият спад е в размер на 1,8% или 2 ст./кг и е наблюдаван в ГТВ в Силистра и Търговище и в ДТО в Добрич. Най-отчетливото поскъпване е това с 4,8% (с 5 ст.), измерено в големите търговски вериги в Пловдив.

Яйца

За поредна седмица цените на двата размера яйца (M и L) остават непроменени. Малките са се търгували и тази седмица за 28 ст./бр., а големите – за 31 ст./бр. Отбелязаните на регионално ниво изменения са в рамките на 1-2 стотинки, които не са се отразили на средните цени в мрежата на ГТВ и на ДТО.

Агнешко месо

Цяло агне

Между 6 и 13 февруари 2013 г. цялото агне на дребно се е продавало средно за 14,04 лв./кг – без промяна спрямо предходната изследвана седмица (30 януари – 6 февруари). Няма промени и в отделните проучвани области.

Агнешки бут

Средната търговска стойност на бута бележи скок – с 13 стотинки до 14,41 лв./кг. Цената му в малките магазини се е увеличила с 0,6% вследствие на поскъпването на разфасовката в обектите в София – с 6,8% или с 85 стотинки. Тази седмица е открито предлагане на агнешки бут и в големите магазини в столицата, при това – на най-висока за страната цена (16,49 лв./кг). В резултат средната му стойност в ГТВ е нараснала с 1,2%, което се е отразило и на средната за страната цена.

Агнешка плешка

През последната седмица агнешката плешка пък е поевтиняла – със 7 стотинки до 13,43 лв./кг. Тенденциите са разнопосочни в големите и в малките магазини в страната, като отново влияние на средната цена оказват единствено промените, отчетени в София. В рамките на периода е открито предлагане на разфасовката в ГТВ в столицата, като то е било на най-ниска за страната цена (11,49 лв.). По този начин средната стойност в мрежата на хипермаркетите се е понижила с 1,5%. Тази в ДТО обаче е нараснала с 0,5% заради увеличението със 75 стотинки (6,8%).

Пилешко месо

Пиле – замразено

След рязкото си поскъпване миналата седмица, в рамките на тази замразеното пиле леко е поевтиняло – с 1 стотинка до 5,03 лв./кг.

Не са отбелязани много раздвижвания на цената му в отделните области. Общо във веригата на ГТВ и на ДТО са налице шест спада, от които отчетливите са този с 87 ст. (15,8%) в големите вериги в София, с 64 ст. (12,5%) – в тези във Варна, както и намалението с 25 стотинки (или с 4,6%), измерено в малките магазини в Пловдив. В пет региона замразеното месо е повишило стойността си, като най-сериозно това е станало в ГТВ в Хасково – с 13,5% или с 58 стотинки. Отчетливи са и увеличенията в област Стара Загора – с 20 стотинки за ГТВ и с 21 стотинки за ДТО.

След увеличенията от предходната седмица (30 януари – 6 февруари) замразеното пиле се продаваше малко по-скъпо в големите вериги, отколкото в малките магазини в страната. Според данните на МЗХ тази седмица разликата е в полза на ДТО, където месото е вървяло средно с 3 ст./кг по-скъпо спрямо цената му в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

В рамките на периода 6-13 февруари цената на охладеното пиле е отбелязала отчетлив спад – с 5 ст./кг до ниво от 5,32 лв./кг. Това се дължи на понижената средна стойност в големите търговски вериги – средно за страната тя е спаднала с 11 стотинки или с 2,1%.

В ГТВ са отбелязани и основните седмични промени в цената на продукта. В девет региона се наблюдава спад с от 1,9 до 11,5%, като най-сериозен той е в Монтана и Враца – с 60 стотинки. В Бургас, Разград, Силистра и Сливен месото е поевтиняло с 35 ст., в Русе – с 25 ст., а в София – с 20 ст./кг. В пет области е налице и поскъпване, като най-сериозно е това в Шумен – с 11 стотинки.

Единствената ценова промяна, наблюдавана в ДТО, е увеличението в Шумен, което е в размер на 19 ст./кг. В резултат средната цена в малките магазини се е повишила леко, с 0,2%, което не се е отразило на средната стойност на замразеното пиле в цялата магазинна мрежа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.09     1565 г. – Приключва Великата обсада на Малта от османските турци, започнала на 18 май, в която рицарите хоспиталиери удържат геройски острова. 1697 г....