Олиото на дребно е поскъпнало с 4 стотинки за седмица

13.10.2012 | 10:00
по статията работи: Теодора Пенева
Продължават да са високи цените на пилешкото месо
Олиото на дребно е поскъпнало с 4 стотинки за седмица

Разнопосочно е било движението на цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) през периода 3-10 октомври 2012 г. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната цени на стоките представляват средноаритметичната стойност между цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Анализът на Econ.bg за третото тримесечие на 2012 г. отчете увеличение в търговските стойности на почти всички храни. Някои от тях запазват тази тенденция.

Олиото например продължава да поскъпва – през тази седмица цената му се е вдигнала с още 4 стотинки. С 3 стотинки пък е скочила търговската стойност на охладеното пиле. Цялото агне на дребно, което единствено сочи ценови спад на тримесечна база, също е отбелязало поскъпване през седмицата – с 4 стотинки за килограм.

Без промяна са останали цените на брашното, на двата размера яйца (M и L) и на замразеното пиле. Захарта леко е поевтиняла – с 1 стотинка за килограм. Спад е регистриран и в другите две разфасовки на агнешкото (бут и плешка), но той се дължи на това, че през тази и предходната седмица са проучвани различен брой области.

Захар

След като се оказа, че за три месеца бялата кристална захар на дребно е поскъпнала с 6 стотинки за килограм, последният анализ на МЗХ сочи лек спад на средната ù за страната цена. А именно – с 1 стотинка до 2,27 лева за килограм.

В много малка част от проучваните области се е наблюдавало ценово раздвижване при продукта в рамките на последната седмица. Търговската стойност на захарта е спаднала в три региона – с 10 стотинки в ГТВ във Велико Търново, с 2 стотинки в ДТО във Варна, както и с 5 стотинки в големите и малките вериги в област София. Отбелязано е и едно увеличение – с 4 стотинки в големите магазини в Пловдив. Във всички останали области цената на продукта е останала без промяна.

Олио

Рафинирането слънчогледово олио на дребно продължава да поскъпва. Тримесечният анализ отчете скок с 15 стотинки, а през седмицата 3-10 октомври цената му се е повишила с още 4 стотинки до ниво от 3,20 лева за литър.

Най-сериозно влияние за средната за страната търговска стойност на продукта оказва увеличението с цели 55 стотинки или със 17,6% в малките магазини в Смолянския регион (не е представена информация за цената на олиото в големите вериги). В ГТВ и в ДТО в още пет области е регистриран скок в рамките на 15 до 20 стотинки за литър или между 4,6 и 6,5%– това са Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен и Пловдив. Отчетени са и три ценови намаления – с 20 стотинки в големите вериги в София и с 1 стотинка в тези във Варна, както и с 10 стотинки в големите и малките магазини в област Шумен. Не са регистрирани други ценови промени в отделните изследвани региони.

Брашно

Средната за страната цена на дребно на брашното тип 500 е останала без промяна в рамките на последния проучван период – на ниво от 1,11 лева за килограм. Въпреки това се наблюдава раздвижване по области. Най-сериозното поскъпване е измерено в големите търговски вериги в Добрич и в Шумен – със 7 стотинки, което в проценти е съответно 6,7 и 6,8 на сто. Най-отчетливият спад е наблюдаван в ГТВ в Бургас – с 9,8% или с 12 стотинки за килограм.

Яйца

На същите нива са се запазили и средните търговски стойности на двата размера яйца – M и L. В рамките на интервала 3-10 октомври те са стрували съответно 28 стотинки и 30 стотинки за брой.

На регионално ниво ценовите промени са в рамките на 1-2 стотинки и касаят само част от проучваните области.

Агнешко месо

През последната седмица е отбелязано раздвижване в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, бут и плешка) на дребно.

Средната стойност на цялото агне в търговските обекти се е покачила с 4 стотинки за килограм до 13,12 лева. Това се дължи на увеличението в големите и в малките магазини в Стара Загора (съответно с 1 и с 50 стотинки), както и на това в ГТВ в Хасково – с 26 стотинки. В ДТО на област Хасково цялото агне е поевтиняло с 25 стотинки. В останалите шест проучвани области не са измерени ценови промени.

Във всички изследвани региони цените на агнешкия бут и на агнешката плешка са останали непроменени спрямо предходния проучван седмичен период. Въпреки това средните за страната стойности на двете разфасовки са спаднали съответно с 33 стотинки до 14,08 лева и с 27 стотинки до 13,72 лева за килограм. Несъответствието се дължи отново на това, че през различните седмици е постъпила информация от различни области.

Пилешко месо

Както показа тримесечният анализ на Econ.bg, в рамките на месеците юли, август и септември замразеното и охладеното пиле рязко са увеличили стойностите си – съответно с 31 и с 33 стотинки за килограм. През седмичния интервал 3-10 октомври цената на замразеното месо на дребно се е запазила на ниво от 4,74 лева, а тази на прясното се е вдигнала с 3 стотинки до 5,36 лева за килограм.

Пиле – замразено

В повечето региони не се е изменила търговската стойност на замразеното пиле. Отбелязани са три спада – с 5, с 25 и с 21 стотинки (съответно в ГТВ в Добрич и Варна и в ДТО в Благоевград). В пет региона е регистрирано поскъпване, като в големите магазини в Русе, Разград и Силистра то е в размера на 10 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

Както при замразеното пиле, така и при охладеното са забелязани стойностни изменения почти само в големите търговски вериги в различните области. В ГТВ са отчетени увеличения с 9,2 на сто или с 45 стотинки за килограм в Разград, Русе и Силистра, както и със 7,2 на сто или с 35 стотинки в областите Пазарджик и Пловдив. Цената на прясното пиле е спаднала в Шумен, Варна и София – съответно с 15, 10 и 4 стотинки за килограм. Единствената промяна в ДТО е поскъпването с 15 стотинки в магазините в София.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...